Ook 27.550 Belgen landen veilig op Mars: schrijf u nu al in voor volgende missie
Gewone stervelingen zoals u en ik zullen allicht nooit een voet op rode ruimteaarde zetten. Onze namen daarentegen maken wel een kans. Want wist u dat er gisteren ook meer dan 10.000.000 namen van aardbewoners succesvol zijn geland op Mars? Zij kregen allen een boardingpass als souvenir, onder hen ook 27.550 Belgen. Kans gemist? Zo kan u er de volgende keer wel bij zijn.
Delen per e-mail
De onbemande verkenner Perseverance (Volharding) is gisterenavond (Belgische tijd) na een reis van bijna zeven maanden probleemloos geland op Mars. Het toestel van bijna 3 meter lang en ruim 2 meter hoog heeft meerdere instrumenten aan boord om wetenschappelijk onderzoek te doen. Maar ook de namen van bijna 11 miljoen aardelingen vlogen mee: 10.932.295 om precies te zijn.
Hoe?
De namen staan opgeslagen op drie microchips - ieder zo groot als een vingernagel - die op een aluminium plaatje op de Perseverance zijn vastgemaakt. Ook de essays van de 155 finalisten die meededen aan een wedstrijd om de NASA-verkenner een naam te geven, werden op 30 juli 2020 mee de lucht ingeschoten vanaf Cape Canaveral in Florida.
Wie?
Wereldwijd kon iedereen die wou zich tussen mei en september 2019 inschrijven om zijn of haar naam tot op Mars te krijgen. Net geen 11.000.000 gewone stervelingen reageerden op de campagne ‘Send your name to Mars’ (Stuur jouw naam naar Mars, nvdr.) van de Amerikaanse ruimteorganisatie NASA en schreven zich in.
Werkelijk uit alle hoeken van de wereld kwam er interesse. In Turkije liepen ze opvallend warm voor het initiatief. Zo schreven maar liefst 2,5 miljoen Turken zich in voor een trip (van hun naam) naar de rode planeet.
In ons land meldden 27.550 mensen zich aan, onder wie ook alle Boutersemse zesdejaars uit het schooljaar 2018-2019 en ondergetekende.
Maar ook vanuit minder bekende contreien toonden liefhebbers belangstelling. Zo gingen zelfs inwoners van onder meer Papoea-Nieuw-Guinea (273 inschrijvingen), Madagascar (345 inschrijvingen) en de Noorse archipel Spitsbergen (50 inschrijvingen) overstag.
Benieuwd naar het aantal inschrijvingen per land? NASA goot alle boekingen in een handige kaart en tabel.
Na hun inschrijving kregen alle ‘reizigers’ per e-mail een boardingpass toegestuurd als souvenir. Iedereen die zo’n instapkaart kreeg, mag er zeker van zijn dat zijn naam zich aan boord van de Perseverance bevindt. Exact een week voor de landing - vorige week dus - stuurde NASA nog een herinnering naar alle ingeschrevenen. Die reminder kwam niet ongelegen, aangezien iedereen zijn ticket toch bijna twee jaar eerder al boekte.
Gisteren was het dan eindelijk zover: Perseverance landde veilig op Mars en samen met de verkenner ook de namen van meer dan 10 miljoen aardbewoners. Of hoe dat ervoor zorgt dat het onbemande toestel ineens toch niet meer zo onbemand aandoet.
U ook?
Wilt u de volgende keer ook mee naar Mars? Dat kan. NASA verzamelt nu al inschrijvingen voor een toekomstige missie naar de rode planeet. Details over deze opdracht zijn nog niet bekend, evenmin wanneer ze precies plaatsvindt. Zeker is wel dat de inschrijvingen vlot binnenstromen. Op dit moment hebben al meer dan 4,7 miljoen mensen een enkele trip naar Mars geboekt.
Wilt u zich ook inschrijven? Meld u hier aan voor de volgende NASA-missie naar Mars.
Bekijk ook: Zo bracht de Perseverance zijn “seven minutes of terror” tot een goed einde
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Lentetemperaturen halen amfibieën uit winterslaap: trek naar voortplantingspoelen begonnen
Padden, kikkers en salamanders zijn zaterdagavond aan de trek naar hun voortplantingspoelen begonnen. De lentetemperaturen van dit weekend hebben de amfibieën wakker geschud, zegt Natuurpunt. De organisatie roept automobilisten op om extra voorzichtig te zijn. -
Energie
Dit zijn de grootste energieslurpers in uw huis
Een doorsnee Belgisch gezin betaalt jaarlijks meer dan 1.600 euro aan energie*. Wel 73,5 procent van onze verbruikte energie spenderen we aan de verwarming van onze woning. Enkel in Luxemburg ligt dat percentage nog hoger. Daartegenover staat dat we in verhouding weinig energie verbruiken om de woning te verkoelen en te koken. Mijnenergie.be ging na hoe u die kennis in uw voordeel omzet. -
1
Unieke en intacte versteende boom van mogelijk 20 miljoen jaar oud ontdekt op Lesbos
Het Versteende woud van Lesbos is een van de grootste ter wereld. Het is bezaaid met fossiele boomstronken, maar volgens geoloog Nikolas Zouros is er nu echt wel een “unieke boom” gevonden. Een exemplaar van 19,5 meter lang, tussen 17 en 20 miljoen jaar oud, én nog intact. Zelfs de wortels, takken en bladeren zijn bewaard gebleven. -
-
Waarom het eerste beeld dat Marsrobot Perseverance maakte een zwart-wit foto was
Gejuich, gejoel en grote opluchting bij het NASA-team nadat de Perseverance zichzelf veilig door de dunne dampkring van Mars wist te loodsen. Enkele minuten na de landing van de Marsrobot volgde er al een eerste foto van zijn nieuwe thuis. Maar waarom was dat een zwart-wit foto? -
2
Gorilla en twee leeuwen besmet met Covid-19 in Praagse Zoo
In Zoo Praag, een dierentuin in de Tsjechische hoofdstad, hebben een gorilla en twee leeuwen het coronavirus opgelopen. De zoo is momenteel gesloten, omdat in het land een lockdown van kracht is. -
3
IJsberg van 1.270 km² breekt af van de Zuidpool
Een ijsberg met een oppervlakte van 1.270 km² is losgekomen op Antarctica. Dat laat het British Antarctic Survey (BAS) weten. Dat is een Britse overheidsorganisatie die zich bezighoudt met wetenschappelijk onderzoek op Antarctica. -
Energie
7 tips om uw woning veel energiezuiniger te maken
De energiefactuur vertegenwoordigt in veel gezinnen een (te) groot deel van het huishoudbudget. Uw woning energiezuinig maken leidt tot een grotere energie-efficiëntie en is dan ook de beste manier om de kosten serieus te drukken. Mijnenergie.be bekeek de belangrijkste werkpunten.