Omikron overleeft pak langer op huid en plastic dan andere varianten volgens nieuwe studie
De omikronvariant van het coronavirus overleeft heel wat langer op onze huid en plastic oppervlakten dan eerdere varianten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Kyoto Prefectural University of Medicine in Japan.
Het onderzoek werd al online geplaatst, maar is nog niet nagekeken door andere wetenschappers. Enige voorzichtigheid met de resultaten is dus nog geboden.
Het team deed eerst een reeks tests in een laboratorium met virus op plastic oppervlakten. Wat bleek? Het virus had een andere overlevingstijd naargelang de variant. De originele variant uit Wuhan hield het 56 uur uit, alfa 191,3 uur, bèta 156,6 uur, gamma 59,3 uur en delta 114 uur. De omikronvariant overleefde 193,5 uur op een plastic oppervlak, wat overeenkomt met acht dagen. Geen enkele andere variant haalde die tijdspanne.
Huid
Om te weten te komen hoe lang het virus op de huid kon overleven, werden huidstalen genomen bij lijken. De variant uit Wuhan bleek 8,6 uur mee te gaan, alfa 19,6 uur, bèta 19,1 uur, gamma 11 uur en delta 16,8 uur. Ook hier bleek omikron het langst uit te houden van allemaal: 21,1 uur of bijna een volledige dag.
“Dat de varianten zo lang meegaan, kan het risico van besmetting via contactoppervlakten aanzienlijker maken. Het kan bijdragen tot een vlottere verspreiding van het virus”, staat in de studie te lezen.
Omikron doet het ‘het beste’ van alle varianten, wat volgens de onderzoekers bijgedragen kan hebben aan de snelle verspreiding van de variant en dat omikron delta zo snel uit de markt kon duwen.
BEKIJK OOK: Dit moet je weten over subtype BA.2 van omikron
Goed nieuws is dan weer dat de ethanol die bijvoorbeeld in ontsmettingsalcohol zit, zeer doeltreffend blijft. “Hoewel alfa, bèta, delta en omikron een beetje meer resistentie vertonen, werden alle varianten compleet uitgeschakeld na 15 seconden blootstelling aan ethanolamine van 35 procent”, klinkt het. Dat toont nogmaals het belang van een goede handhygiëne.
Afwijken
Waarom de meer recente varianten het langer overleven, is nog niet duidelijk. De onderzoekers geven in hun verslag wel toe dat de proeven in een gecontroleerde laboratoriumomgeving gebeurden en kunnen afwijken naargelang de exacte omgeving en het lichaamsvocht waarin het virus zich bevindt.
Er bestaat ook nog veel onduidelijkheid over de relatie tussen de hoevéélheid virus op de oppervlakten en het risico van overdracht. “Het lijkt dat ook billijk om de waarden van de overlevingstijd in deze studie te zien als referentiewaarden”, klinkt het nog.
Lees meer over het coronavirus in ons speciaal dossier.
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Plaatselijk plensbuien met mogelijk hagel en onweer
Zaterdagnamiddag sleept een storing over ons land en wordt de onstabiliteit tijdelijk groter. Het wordt wisselend bewolkt met plaatselijk enkele plensbuien, mogelijk met hagel en onweer. Aan zee en in het noordwesten blijft het droog, maar wel zwaarbewolkt. De maxima schommelen tussen 15 en 21 graden. -
MECHELEN20
Ontsnapte bonobo gevat: Zamba veilig en wel weer in zijn verblijf na verdoving door banaan
Dierenpark Planckendael in Mechelen was ontruimd nadat er een bonobo was ontsnapt. Het ging om een volwassen mannetje ‘Zamba’ genaamd. De mensaap kreeg genoeg van het bonobo-eiland en klom in een boom, bevestigde Ilse Segers, woordvoerder van Zoo Planckendael. Alle bezoekers zijn onmiddellijk in veiligheid gebracht. Nadat de verzorgers de aap verdoofd hadden met een stuk banaan, is het dier weer veilig en wel in zijn verblijf beland. -
Zomers weekend en ook volgende week blijft het warm: woensdag kan kwik stijgen tot 30 graden
Het wordt een zomers weekend, met temperaturen die vandaag stijgen tot 24 graden en morgen nog een paar graden meer: tot 28 graden. Ook volgende week blijft het warm, volgens het KMI. Het kwik kan woensdag voor het eerst dit jaar zelfs de kaap van de 30 graden halen. -
-
PREMIUM
“Rokers beter beschermd tegen Covid? Gevaarlijk fabeltje”: longarts UZ Gent zet feiten op een rij
Al ruim twee jaar wordt beweerd dat rokers minder kans hebben om een coronabesmetting op te lopen. Maar klopt dit wel? Als ze toch geïnfecteerd raken met Covid-19, zouden ze net zieker worden dan niet-rokers. Geldt dit laatste dan voor iedereen die af en toe een sigaret opsteekt? Professor Guy Brusselle (Universiteit Gent), een autoriteit op het vlak van roken en corona, legt uit wat wetenschappers op dit moment al zeker weten. -
Independer
Op kot? Deze verzekeringen zijn een must voor studenten
Veel studenten zijn nog naarstig op zoek naar een kot, nu het volgende academiejaar in zicht komt en er kotschaarste heerst. Heb je een optrekje gevonden, zijn er echter niet zoveel jongeren die eraan denken om meteen ook de verzekering voor hun kot in orde te brengen. Hoe zit dat precies in elkaar? Moet je een studentenkot apart verzekeren? Independer.be maakt je wegwijs. -
800 sterfgevallen in Europa vermeden door betere luchtkwaliteit tijdens eerste lockdown
Door de verbeterde luchtkwaliteit tijdens de eerste lockdown, werden 800 sterfgevallen in Europa vermeden. Dat blijkt vandaag uit een nieuwe studie van de Copernicus atmosfeermonitoringsdienst (CAMS), het aardobservatieprogramma van de Europese Unie. Vooral overheidsmaatregelen in verband met het wegverkeer zorgden voor een lagere concentratie aan stikstofdioxide (NO2) in de lucht. -
Jobat
Ontslag gegeven of gekregen? "Je werkgever moet je vertrekvakantiegeld uitbetalen, en dit kan behoorlijk oplopen"
Heb je zopas je ontslag gegeven of gekregen? Dan is de kans groot dat je nog niet al je verlofdagen hebt opgebruikt wanneer je uit dienst treedt. Wat gebeurt er dan precies met dit resterende potje verlof? Jobat.be stak het licht op bij expert inzake Geert Vermeir, verbonden aan het juridisch kenniscentrum SD Worx.