(Illustratiefoto)
Volledig scherm
(Illustratiefoto) © iStock

Oceanen absorberen meer warmte dan gedacht: opwarming tot 1,5 graden beperken wordt nóg grotere uitdaging

De oceanen absorberen meer warmte dan tot nu toe werd aangenomen. Onderzoekers spreken zelfs van 60 procent meer, wat betekent dat de aarde gevoeliger is voor CO2-uitstoot dan gedacht.

15 reacties

 • Ferdinand Engelbeen

  4 jaar geleden
  WWM, het IPCC zelf heeft die berekening al gemaakt over de hele levenscyclus: 11 g CO2/kWh voor wind, 12 g CO2/kWh voor nucleair, 24 g CO2/kWh voor water en 45 g CO2/kWh voor zonnepanelen. Daarbij mag je ook niet vergeten dat zon en wind niet altijd schijnen of waaien en je bij ons een back-up door gascentrales nodig hebt als je de kerncentrales sluit: 490 g CO2/kWh.
 • Ferdinand Engelbeen

  4 jaar geleden
  Mich Lee, de oceanen nemen vandaag veel meer CO2 op dan ze afgeven, door de toegenomen CO2 druk in de atmosfeer, dank zij de mens. De opwarming speelt daar maar een kleine rol in. De zeespiegelstijging is al decennia niet versneld: rond 3 mm/jaar, 30 cm op een eeuw. Als het oppervlak warmer wordt, dan wordt er wel degelijk meer warmte uitgestraald naar de ruimte.
 • Wilfried Mattheus

  4 jaar geleden
  FE: de productie van energie stoot geen CO2 uit. Maar men moet het totale plaatje bekijken: de makkelijk delfbare en verrijkbare hoeveelheden erts nemen in de toekomst af, met sterke prijsstijgingen en toenemende energie-input tbv de verrijking. De bouw, het duur onderhoud en de opruiming zijn alles behalve CO2 vriendelijk. Geen enkele verzekeraar wil het risico van een kerncentrale dekken. Het zijn niet alleen groenwollen sokkendragers die zich daarover gebogen hebben!!
 • mich lee

  4 jaar geleden
  Erwin Nijs, niet echt he. Als de oceanen meer warmte absorberen (en minder weerkaatsen, dan nemen ze minder CO2 op, en geven ze de opgeslagen CO2 terug af aan de atmosfeer. Daarnaast heeft warm water ook een groter volume dan dezelfde massa koud water wat ook voor een stijging van de zeespiegel zorgt. De warmte die wordt geabsorbeerd zit erin en wordt niet terug uitgestraald aan de ruimte.
 • Gino Denil

  4 jaar geleden
  Warmere oceanen nemen minder gassen op en dat is dan ook weer nefast voor het zeeleven, Erwin Nijs. Dat is dus een driedubbel negatief effect. Zeespiegelstijging door thermische expansie, meer broeikasgassen in de lucht en minder leven in de zee. Dat levert dan ook nog meer verdamping op wat zorgt voor hevigere stormen en verstoorde weerpatronen.