Met een grote buis wordt het vuilnis van de oceaan gehaald.
Volledig scherm
Met een grote buis wordt het vuilnis van de oceaan gehaald. © AP

Ocean Cleanup maakt zonnebrillen van plastic uit oceaan

Plastic dat vorig jaar nog ronddreef op de Grote Oceaan, is omgevormd tot zonnebrillen. Ocean Cleanup, een Nederlands project dat de oceanen schoon wil maken, gaat die verkopen aan mensen die het doel een warm hart toedragen. Zo'n zonnebril kost 199 euro. Van de opbrengsten worden nieuwe schoonmaakacties in de wereldzeeën betaald.

3 reacties

 • Anne-Marie Uhr

  1 jaar geleden
  Mannen, niet altijd zwart zien. Het is een top project en geeft hoop. Zeker zijn er dingen te verbeteren, oefenen baart kunst. Steunen, niet zagen. Wij zullen het zeker steunen. 👍
 • Yves Steenssens

  2 jaar geleden
  Dit fragment plastiek was in honderdvoud te vinden in elke uithoek van het Doeldok - polypropyleenkorrels 
 • Bart De Graeve

  2 jaar geleden
  Ze hebben zo'n plastic verzamelaar schip ook op rivieren bij Jakarta in Indonesië getest. Liep gelijk vast en moest constant gedepanneerd worden.
 1. Ecologisch leven tijdens de pandemie is echt niet zo moeilijk: tips van 2 Belgische ecogoeroes
  PREMIUM

  Ecologisch leven tijdens de pandemie is echt niet zo moeilijk: tips van 2 Belgische ecogoeroes

  Toch één winnaar in deze pandemie: plastic. De wegwerpcultuur regeert nu mondmaskers en handschoenen zo nodig zijn en plastic vervuilt de oceanen meer dan ooit. Begrijpelijk wel, dat we nu bezorgder zijn om onze eigen gezondheid dan om die van de planeet. Maar tegelijk is het niet moeilijk om ook in tijden van corona een beetje op het milieu te letten. Twee ecogoeroes delen hun beste tips.
 2. ‘Doemdagklok’ nadert met rasse schreden middernacht: “Nog nooit zo dicht bij wereldwijde catastrofe geweest”

  ‘Doemdag­klok’ nadert met rasse schreden midder­nacht: “Nog nooit zo dicht bij wereldwij­de catastrofe geweest”

  Na drie jaar is de Doomsday Clock – de ‘doemdagklok’ – opnieuw wat dichter bij twaalf uur komen te staan. Tot vandaag stond die op 100 seconden voor middernacht, maar de organisatie achter de klok maakte vanmiddag bekend dat de wijzers momenteel op 90 seconden voor 12 staan. Dit betekent dat we gevaarlijk dicht bij ‘het einde der tijden’ komen. Jaarlijks wordt een nieuwe balans opgemaakt, maar de laatste keer dat de groep wetenschappers de klok verschoof, was in 2020. En dat was dus nog voor de oorlog in Oekraïne en de coronapandemie.