via REUTERS
Volledig scherm
© via REUTERS

Nobelprijs voor Natuurkunde gaat naar onderzoek over ‘spookachtige' verstrengeling van kwantumdeeltjes

De Nobelprijs voor Natuurkunde gaat dit jaar naar de Franse Alain Aspect (75), de Amerikaanse John F. Clauser (79) en de Oostenrijkse Anton Zeilinger (77). De drie wetenschappers zijn pioniers binnen de kwantummechanica in het onderzoek naar de ‘spookachtige' verstrengeling van kleine deeltjes in de kwantumwereld.

 1. ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?
  TV

  ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?

  Het geluk van rasechte ‘Gossip Girl’-fans kan niet op sinds dé Georgina Sparks haar opwachting maakt in het tweede seizoen van de reboot, die verschijnt 2 december op Streamz. Actrice Michelle Trachtenberg (37) kruipt dus opnieuw in de huid van haar personage uit 2007. Maar hoe gaat nog het met de rest van de originele cast? De ene bombardeerde tot een superster, de andere ging failliet of kwam in het oog van de storm te staan sinds de #MeToo-beweging.
 2. Zweedse Svante Pääbo bekroond met Nobelprijs voor Geneeskunde voor zijn onderzoek naar genetisch materiaal van uitgestorven mensachtigen

  Zweedse Svante Pääbo bekroond met Nobelprijs voor Geneeskun­de voor zijn onderzoek naar genetisch materiaal van uitgestor­ven mensachti­gen

  De Zweedse wetenschapper Svante Pääbo (67) heeft de Nobelprijs voor Geneeskunde ontvangen. Hij krijgt de prestigieuze onderscheiding voor zijn revolutionair onderzoek naar de menselijke evolutie en naar het genetisch materiaal van uitgestorven mensachtigen. “Hij bereikte iets dat eerst onmogelijk leek door het genoom van neanderthalers in kaart te brengen”, aldus het comité dat de prijs uitreikt.