Nieuwe dinosoort had vleugels als vleermuis
WetenschapWetenschappers hebben een nieuwe gevederde dinosoort ontdekt die membraanachtige vleugels had zoals een vleermuis. Het zou gaan om een interessante stap in de evolutie, die het evenwel moest afleggen tegen een andere ontwikkeling die uitmondde in de komst van de vogels.
Delen per e-mail
Een fossiel van het dier werd in 2017 opgegraven in het noordoosten van China, zo staat te lezen in het wetenschappelijk tijdschrift Nature. Het was goed bewaard en er waren details zichtbaar van zacht weefsel zoals de membraanachtige vleugels, veren die alleen op het lichaam voorkwamen en de inhoud van de maag. De typische lange, sterke veren die vogels gebruiken om te vliegen, waren er niet.
Naam
Het Institute of Vertebrate Peleontology and Paleoanthropology in Peking bestudeerde het fossiel en concludeerde dat het om een compleet nieuwe soort ging. Het kwam om de proppen met de naam Ambopteryx longibrachium: een verwijzing naar het feit dat het dier zowel vlieghuid had als veren (Ambopteryx ) en beschikte over lange armen (longibrachium).
Het dier moet 163 miljoen jaar geleden geleefd hebben (tijdens het Jura), was iets meer dan 30 centimeter groot en woog ongeveer 300 gram. Vliegen deed het met zijn membraanachtige vleugels van een kleine halve meter wijd, die gemaakt waren van huid en ondersteund werden door een lang puntig polsbeen. Ze leken op de vleugels van pterosauriërs en vleermuizen, maar verschillenden enorm van de gevederde vleugels van vogels. (lees hieronder verder)
De wetenschappers vermoeden nu dat er een periode geweest is dat er zich verschillende manieren van vliegen ontwikkelden bij de dinosaurussen, vooraleer enkele kleine gevederde dinosaurussen zich tot vogels ontwikkelden zo’n 150 miljoen jaar geleden.
De Ambopteryx is pas de tweede dinosaurussoort met membraanachtige vleugels die ontdekt wordt, na de Yi gi. Die werd enkele jaren eerder gevonden op ongeveer 80 kilometer van de plaats waar de Ambopteryx werd opgegraven en leefde 2 tot 3 miljoen jaar later dan de Ambopteryx. (lees hieronder verder)
“De ontdekking van de Ambopteryx en de Yi heeft onze ideeën over het ontstaan van vogelsoorten compleet veranderd”, aldus paleontoloog Min Wang van het Institute of Vertebrate Peleontology and Paleoanthropology. “We hebben lang gedacht dat er alleen gevederde vleugels voorkwamen in de ontwikkeling tot vogels. Deze ontdekking toont duidelijk dat er ook membraanachtige vleugels waren. Er was een veel grotere rijkdom aan vliegwijzen in de overgang tussen dinosaurussen en vogels dan we dachten. En dit zou nog maar het tipje van de ijsberg kunnen zijn.”
Kort experiment
Volgens de wetenschappers waren de membraanachtige vleugels bij dinosaurussen maar een kort experiment van de natuur. De dieren zouden er wel een glijvlucht mee hebben kunnen maken, maar het is niet duidelijk of ze er ook echt mee konden vlíégen. Ze zouden sowieso handig geweest zijn voor de Ambopteryx, die vermoedelijk een alleseter was en in bomen leefde.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wetenschap & planeet
Grootste tyrannosaurus rex ter wereld ontdekt
Canadese onderzoekers ontdekten de grootste tyrannosaurus rex ter wereld. De reusachtige dino met een lengte van dertien meter kreeg de naam Scotty. Dat staat in het wetenschappelijke tijdschrift ‘The Anatomical Record’. -
HLN Drive
Deze auto’s hebben tweedehands de hoogste waarde
Een nieuwe wagen uitkiezen, doe je aan de hand van heel wat parameters. Eentje die af en toe vergeten wordt: de restwaarde van je auto, het bedrag dat je wagen zal opleveren als je hem op de tweedehandsmarkt verkoopt. Maar welke tweedehands auto’s hebben de hoogste restwaarde. HLN Drive zocht het voor je uit. -
Belgische wetenschappers ontdekken nieuwe roofdinosaurus
Paleontologen van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen hebben een nieuwe dinosoort ontdekt. ‘Arkhane’ was een dinosaurus die op zijn achterpoten liep en 30 tot 55 kilometer per uur kon rennen. De nieuw ontdekte soort behoort tot de allosauriërs en is te bezichtigen in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel. -
-
2
Modern menselijk brein dook pas 1,7 miljoen jaar geleden voor het eerst op
Het menselijke brein zoals we dat vandaag kennen, bestaat minder lang dan gedacht. Het dook pas zo’n 1,7 miljoen jaar geleden in Afrika op, zo blijkt uit een studie van vorsers van de universiteit van Zurich, die is gepubliceerd in het magazine Science. -
Bewezen: actieve videogames helpen tegen dementie
Een actief videospel kan de werking van de hersenen, de mobiliteit en symptomen van depressie verbeteren bij mensen met dementie. Dat is de conclusie van een internationale studie die werd uitgevoerd door onderzoekers van onder meer de KU Leuven. “Deze studie suggereert voor het eerst dat videogames de symptomen van dementie niet alleen kunnen vertragen, maar ook kunnen verlichten”, zegt professor Davy Vancampfort. -
200 miljoen jaar oude voetafdruk van dinosaurus gevonden op Antarctica
Vorsers hebben tijdens een expeditie op Antarctica de gefossiliseerde voetafdruk van een dinosaurus gevonden die ongeveer 200 miljoen jaar oud is. De afdruk ter grootte van een hand is van een dier van de groep van archosauria, maakte het Duitse instituut BGR (Bundesanstalt für Geowissenschaften und Rohstoffe) in de stad Hannover bekend. Om welke type van dinosaurus het precies gaat, is niet duidelijk. -
Multimedia
Begint je laptop vaak te blazen? Dit kan je eraan doen
Een laptop die gloeiend heet wordt of middenin een call begint te blazen is geen pretje. Onze techredacteur legt uit wat je daartegen kan doen en tipt enkele laptopkoelers.
2 reacties
Jan Verstrepen
Marianne Van den Lemmer