Ook voor Nederland zijn de risico's die klimaatverandering met zich meebrengt groter geworden, waarschuwt het KNMI in een onderzoeksrapport. Zo kan de zeespiegel aan de Nederlandse kust sneller stijgen dan eerder werd verwacht en stijgt het risico op hevige buien in de zomer.
Volledig scherm
Ook voor Nederland zijn de risico's die klimaatverandering met zich meebrengt groter geworden, waarschuwt het KNMI in een onderzoeksrapport. Zo kan de zeespiegel aan de Nederlandse kust sneller stijgen dan eerder werd verwacht en stijgt het risico op hevige buien in de zomer. © ANP

Nederlands meteorologisch instituut waarschuwt voor snellere stijging van zeespiegel

Ook voor Nederland zijn de risico's die de klimaatverandering met zich meebrengt, groter geworden. Daarvoor waarschuwde het Nederlandse meteorologische instituut (KNMI) maandag in een onderzoeksrapport. Zo kan de zeespiegel aan de Nederlandse kust sneller stijgen dan eerder werd verwacht en stijgt het risico op hevige buien in de zomer. Ook kan Nederland vaker met droogte te maken krijgen dan volgens eerdere berekeningen.

 1. Milieumaatschappij doet opvallende vaststelling over luchtkwaliteit Antwerpse haven: "Uitstoot die bedrijven rapporteren verklaart niet de hoge concentraties die wij meten”

  Milieumaat­schap­pij doet opvallende vaststel­ling over luchtkwali­teit Antwerpse haven: "Uitstoot die bedrijven rapporte­ren verklaart niet de hoge concentra­ties die wij meten”

  "De uitstoot die bedrijven officieel rapporteren, verklaart niet genoeg de hoge concentraties die wij meten." Dat stelt het lijvig jaarrapport over luchtkwaliteit in de Antwerpse haven - opgemaakt door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Het nieuwe rapport beschrijft de luchtkwaliteit in de Antwerpse haven voor het jaar 2021. In het rapport worden verder ook enkele "extra hotspots" aangeduid waar zich een concentratie bevindt van zogenaamde vluchtige organische stoffen (VOS).
 2. “Ik wist op dat moment dat ik ging sterven”: nieuwe docu ‘War Junkies’ vertelt het verhaal van oorlogsjournalisten
  TV

  “Ik wist op dat moment dat ik ging sterven”: nieuwe docu ‘War Junkies’ vertelt het verhaal van oorlogs­jour­na­lis­ten

  Op het Filmfestival van Oostende is ‘War Junkies' in première gedaan. Een driedelige documentairereeks over “de achterkant van de oorlogsjournalistiek", zoals regisseur Jasper Christiaens het omschrijft bij VTM Nieuws. “We zochten naar fotografen, fixers, cameramannen ... Mensen die anders heel weinig aan het woord komen, maar die wel daarheen gaan, hun job doen en hun leven op het spel zetten om ons te laten zien wat daar gebeurt.” Onder hen ook VTM Nieuws-cameraman Stijn De Smet. “Ik vind het handig dat je als cameraman nog een filter hebt", zegt hij. “Je kijkt niet rechtstreeks, maar door een schermpje. Dat is een vorm van afstand creëren.”
 3. ‘Doemdagklok’ nadert met rasse schreden middernacht: “Nog nooit zo dicht bij wereldwijde catastrofe geweest”

  ‘Doemdag­klok’ nadert met rasse schreden midder­nacht: “Nog nooit zo dicht bij wereldwij­de catastrofe geweest”

  Na drie jaar is de Doomsday Clock – de ‘doemdagklok’ – opnieuw wat dichter bij twaalf uur komen te staan. Tot vandaag stond die op 100 seconden voor middernacht, maar de organisatie achter de klok maakte vanmiddag bekend dat de wijzers momenteel op 90 seconden voor 12 staan. Dit betekent dat we gevaarlijk dicht bij ‘het einde der tijden’ komen. Jaarlijks wordt een nieuwe balans opgemaakt, maar de laatste keer dat de groep wetenschappers de klok verschoof, was in 2020. En dat was dus nog voor de oorlog in Oekraïne en de coronapandemie.
 1. Europese petitie om einde te maken aan dierproeven haalt belangrijke drempel: Commissie verplicht om verbod in overweging te nemen

  Europese petitie om einde te maken aan dierproe­ven haalt belangrij­ke drempel: Commissie verplicht om verbod in overweging te nemen

  De Europese Commissie heeft een petitie gevalideerd die pleit voor het beëindigen van elke vorm van dierproeven. Er werden meer dan 1 miljoen handtekeningen ingezameld in 22 Europese landen. De initiatiefnemers, waaronder GAIA en Animal Rights, zullen nu uitgenodigd worden op een hoorzitting in het Europees Parlement, terwijl de Commissie verplicht wordt het verbod in overweging te nemen.
 2. Nieuwe simulaties tonen hoe wereld er zal uitzien als aarde verder opwarmt

  Nieuwe simulaties tonen hoe wereld er zal uitzien als aarde verder opwarmt

  Maar liefst vijftig grote kuststeden overal ter wereld zullen “ongeziene” maatregelen moeten nemen om te voorkomen dat ze deels verzwolgen worden door het stijgende zeeniveau als gevolg van de opwarming van de aarde. Dat staat te lezen in een nieuwe studie van Climate Central, een vzw die klimaatwetenschap analyseert en rapporteert. De organisatie maakte voor 180 plaatsen simulaties om te tonen hoe de wereld eruit kan zien als de temperatuur 1,5 graden, 3 graden of zelfs 4 graden zou stijgen. Ook voor Antwerpen werd de denkoefening gemaakt.