NASA's Voyager 1 stuurt mysterieuze gegevens terug van buiten ons zonnestelsel
Ruimtesonde Voyager 1 heeft vreemde gegevens teruggestuurd, die de ingenieurs bij NASA voor een raadsel stellen. Het ruimtevaartuig werd 45 jaar geleden gelanceerd en bevindt zich al een tijd buiten de grenzen van ons zonnestelsel.
De NASA zei woensdag dat de ruimtesonde nog steeds naar behoren werkt, maar dat de gegevens van het standbepalings- en controlesysteem (AACS) niet overeen lijken te komen met de bewegingen en de oriëntatie van het ruimtevaartuig. Dat zou erop wijzen dat het vaartuig in de war is over zijn locatie in de ruimte.
Het AACS is essentieel voor de Voyager om gegevens over de interstellaire omgeving te kunnen sturen naar NASA. Dit systeem zorgt ervoor dat de antenne van het ruimtevaartuig recht op onze planeet gericht blijft.
“Een mysterie als dit is in deze fase van de Voyager-missie min of meer vanzelfsprekend”, zei Suzanne Dodd, projectmanager voor Voyager 1 en 2 bij het Jet Propulsion Laboratory van de NASA. “De ruimtevaartuigen zijn allebei bijna 45 jaar oud, ze werken al veel langer dan de missieplanners hadden verwacht.”
NASA zegt dat de AACS van de Voyager 1, voor zover de technici kunnen nagaan, willekeurig gegenereerde gegevens verstuurt die niet “weergeven wat er werkelijk aan boord gebeurt”.
Bekijk ook: deze boodschap stuurt NASA naar aliens in de ruimte
Grote uitdagingen
Maar ook al suggereren de systeemgegevens iets anders, de antenne van het ruimtevaartuig lijkt goed uitgelijnd te zijn. Het ontvangt en voert opdrachten van NASA uit en stuurt gegevens terug naar de aarde. De NASA zei dat het systeemprobleem er nog niet toe heeft geleid dat het verouderde ruimtevaartuig in de veilige modus is terechtgekomen, waarin het alleen nog essentiële handelingen uitvoert.
“Tot de aard van het probleem beter bekend is, kan het team niet voorspellen of dit van invloed kan zijn op hoelang het ruimtevaartuig wetenschappelijke gegevens kan verzamelen en verzenden”, aldus NASA. Dodd en haar team hopen erachter te komen wat de robotafgezant van de aarde ertoe aanzet om de vreemde gegevens te verzenden.
“Er zijn een aantal grote uitdagingen voor het technische team”, zei Dodd. “Het grootste probleem is dat het licht er 20 uur en 33 minuten over doet om op de huidige interstellaire locatie van de Voyager te komen. Een retourbericht tussen het ruimteagentschap en de Voyager duurt dus twee dagen.”
Maar Dodd heeft goede hoop: “Ik denk dat als er een manier is om dit probleem met de AACS op te lossen, ons team die zal vinden.”
Beluister ook: zo spookachtig klinkt een zwart gat
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijten die seks hebben in onze gezichtsporiën met uitsterven bedreigd (en dat is geen goed nieuws)
Ze leven diep in de huid van ons gezicht, wimpers en tepels. In haarzakjes. Vandaar de naam: haarfollikelmijt of Demodex folliculorum. Maar ‘s nachts verlaten deze organismen van amper 0,3 mm onze poriën en kruipen ze over ons gezicht, op zoek naar een ander haarzakje. Niet zomaar, blijkt nu uit een nieuwe studie, die het DNA van de haarfollikelmijt voor het eerst heeft gesequencet. Ze doen het om seks te hebben met een partner. -
Eerste NASA-ruimteraket vanuit Australië gelanceerd sinds 27 jaar
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft voor het eerst in 27 jaar een ruimteraket gelanceerd vanuit Australië. Na een reeks vertragingen door regen en wind vloog de raket zondag de lucht in om röntgenstralen te bestuderen die afkomstig zijn van de sterrenstelsels Alpha Centauri A en B. Zodra de raket haar hoogste punt van 350 kilometer had bereikt, begon ze gegevens vast te leggen over de sterrenstelsels. -
Livios
Regenwaterput verplicht bij nieuwbouw en grote renovatie: dit moet je weten over de werking en prijs
Zeker na enkele droge weken, snakt onze tuin naar water. Om je waterfactuur onder controle te houden, maak je best gebruik van gratis regenwater. Bouwsite Livios legt uit hoe je het opvangt met een regenwaterput en waar je rekening mee moet houden. -
-
Livios
Uitgedroogd gazon voorkomen? Tuinexpert geeft 5 tips: “Gazonsproeiers zijn niet efficiënt”
Droge zomers eisen hun tol in Vlaamse tuinen. Wanneer de regen uitblijft en de temperaturen stijgen, worden onze gazons dor. Van die groene grasmat blijft dan al snel niet veel meer over. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst van Groen Groeien hoe je een dor gazon kan voorkomen. -
NASA rover begint met zijn “belangrijkste onderzoek” om leven op mars te vinden
NASA’s rover Perseverance begint met zijn belangrijkste deel van zijn missie op Mars. Dinsdag zal de zeswielige robot beginnen aan de beklimming van een oude delta in de krater waar hij is geland. Hij zal bergopwaarts rollen, en zo nu en dan stoppen om rotsen te onderzoeken die de beste kans lijken te hebben om bewijs van vroeger leven op de planeet te ontdekken. -
WEERBERICHT. Opklaringen en wolken wisselen elkaar af, enkel zeer lokale buien mogelijk
Zondagmiddag wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af. Aan zee is het overwegend zonnig. Zeer lokaal kan er een buitje vallen, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. De temperaturen lopen op tot 23 graden. Dat zegt het KMI in zijn jongste weerbericht. -
HLN Shop
Het kiezen van de juiste airco is maatwerk: zo bega je geen miskoop
Heerlijk, die warme dagen. Al kan de hitte in huis het behoorlijk lastig maken om te slapen en te werken. Een airco biedt dan instant verkoeling, maar hoe kies je uit alle modellen op de markt het toestel dat ideaal is voor jou? HLN Shop helpt je op weg.