De Atlas V-draagraket met aan boord de ruimtesonde InSight vertrok deze middag Belgische tijd vanop de luchtmachtbasis Vandenberg in Californië.
Volledig scherm
De Atlas V-draagraket met aan boord de ruimtesonde InSight vertrok deze middag Belgische tijd vanop de luchtmachtbasis Vandenberg in Californië. © EPA

NASA lanceert ruimtesonde (met Belgisch tintje) naar Mars

NASA heeft deze middag zijn ruimtesonde InSight naar Mars gestuurd. Als alles goed loopt, zal ze over acht à negen maanden op de Rode Planeet landen. Belgische wetenschappers zijn nauw betrokken bij het onderzoek. 

0 reacties

 1. Historische vlucht van NASA-helikopter Ingenuity op Mars geslaagd
  12

  Histori­sche vlucht van NA­SA-helikopter Ingenuity op Mars geslaagd

  Historisch! NASA-helikopter Ingenuity is voor het eerst op Mars de lucht ingegaan. Dat is vanochtend rond 9.30 uur onze tijd gebeurd zijn, maar door de vertraging in de communicatie tussen de rode planeet en de onze, kwam de bevestiging pas even voor 13 uur - zo’n 3,5uur later - bij ons op aarde door. Een eerdere poging van de eerste gemotoriseerde en gecontroleerde vlucht op een andere planeet dan de onze werd uitgesteld wegens technische problemen.
 2. Bewegingslab UHasselt onderzoekt revalidatietechnieken in virtual reality

  Bewe­gingslab UHasselt onderzoekt revalida­tie­tech­nie­ken in virtual reality

  De faculteit Revalidatiewetenschappen van de UHasselt kan voortaan gebruikmaken van het hoogtechnologische bewegingslab GRAIL. Het lab bestaat uit een geavanceerde loopband met een platform dat onder meer de stapkracht meet, een scherm waarop een virtuele omgeving wordt geprojecteerd en talloze camera’s die het evenwicht en iedere beweging van de proefpersoon nauwgezet registreren en analyseren. “Met GRAIL kunnen we levensechte situaties nabootsen, waardoor we nieuwe revalidatietechnieken kunnen onderzoeken en ontwikkelen", zegt prof. dr. Pieter Meyns, coördinator van het bewegingslab.
 1. Viervoudige waterhoos zorgt voor een spektakel
  Play

  Viervoudi­ge waterhoos zorgt voor een spektakel

 2. Welke celebrity heeft een piano van Louis Vuitton in zijn huis staan?
  Play

  Welke celebrity heeft een piano van Louis Vuitton in zijn huis staan?

Wetenschap & Planeet