NASA deelt nieuwe geluidsopnames van Mars (en je kan nu ook horen hoe jouw stem er zou klinken)
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft enkele nieuwe geluidsopnames gedeeld die de robotjeep Perseverance maakte op Mars. Daarop zijn de allereerste geluiden te horen die de rover opnam na zijn aankomst, maar ook de wind en een laser. Met een speciale toepassing kan je nu ook horen hoe jouw stem zou klinken op de Rode Planeet.
“Een verre, eenzame wind... alleen onderbroken door het geluid van een laser”, omschrijft de NASA de meest recente opname die ze gisteren online zette. Ze werd op 2 maart gemaakt door de SuperCam op Perseverance. De laser in kwestie wordt gebruikt om informatie te verzamelen over de structuur van stenen in de Jezerokrater, het uitgedroogde meer waarin de rover op 18 februari landde. Hij schiet in dit geval stralen af op een rots die 3,1 meter ver ligt. Op de opname zijn dertig inslagen te horen, sommige luider dan andere.
Er is nog een tweede opname waarop de wind te horen is. Die dateert al van 22 februari en achtergrondgeluiden werden daarop weggefilterd.
Het derde fragment geeft het allereerste geluid weer dat op Mars werd opgenomen. Dat dateert van een dag na de landing van de rover. Het geluid is een beetje gedempter omdat de mast met de microfoon nog niet uitgeklapt was. Ook hier is wind te horen, alleen een beetje stiller.
De NASA maakte ook een toepassing waarmee je dagdagelijkse geluiden vanop Aarde kan horen alsof je op Mars bent, onder meer vogels, een fietsbel en de golven van de oceaan. Je kan ook je eigen stem opnemen en horen hoe die zou klinken als je op de Rode Planeet zou zijn.
Om je gerust te stellen: je zal je stem nog herkennen, maar het gaat om een stillere en gedemptere versie van jezelf. Dat komt doordat de atmosfeer op Mars honderd keer minder dicht is dan die op Aarde. Het zou ook iets langer duren eer je het geluid zou horen als je ter plaatse was. Ook dat komt door de atmosfeer, die maakt dat geluidsgolven zich veel trager verplaatsen.
Het grootste verschil in geluid zit overigens in de hoge tonen. Enkele geluiden zoals fluitjes of de zang van sommige vogels zijn bijna onhoorbaar op Mars.
LEES OOK:
BEKIJK OOK:
NASA toont machtige landingsfoto van Perseverance
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Grootste slang ooit gevangen in Florida, maar wat erin zit, slaat biologen pas echt met verstomming
-
290 miljoen jaar oude fossielen van bomen gevonden in Brazilië
Wetenschappers hebben in de zuidelijke Braziliaanse deelstaat Paraná fossielen van bomen gevonden die naar schatting 290 miljoen jaar oud zijn. Het gaat om een bos van 164 fossielen van een uitgestorven soort lycofyten, die zich voortplanten via sporen. -
Tweakers
Bluetoothspeakers die het langer volhouden dan jezelf: drie modellen met een batterijduur tot 25 uur
De zomer lacht ons toe: van bruisende terrasjes tot bomvolle parken over sfeervolle campings. Het zijn ideale gelegenheden voor een fijn streepje muziek. Een bluetoothspeaker - mét lange batterijduur - is daarvoor het perfecte gadget. Hoe herken je de beste exemplaren? En welke speakers – per budgetcategorie eentje – verkiest expert Eric Van Ballegoie van technologiesite Tweakers? -
-
Spaargids.be
Verschillende mutualiteiten betalen kinderopvang terug: voor deze vier verrassende zaken kan je geld terugtrekken
Dankzij onze sociale zekerheid krijg je heel wat medische kosten terugbetaald. Maar de ziekenfondsen doen in heel wat gevallen een extra duit in het zakje. Die extra terugbetalingen kunnen naargelang het ziekenfonds echter sterk uiteenlopen. Spaargids.be bezorgt een overzicht. -
Moderna: “Aangepast coronavaccin werkt ook tegen nieuwe subvarianten van omikron”
Het aangepaste vaccin van het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna werkt ook tegen de BA.4- en BA.5-subvarianten van de omikronvariant van het coronavirus. Dat heeft het bedrijf verklaard in een mededeling. -
Klopt dat?
Klopt het dat avontuur in de genen zit?
Sommigen schrikken er niet voor terug om van een klif te springen of alleen een wereldreis te maken. Anderen verbleken al bij de gedachte aan een achtbaanritje. Wat zorgt ervoor dat de één een allesdurver is en de ander liever op veilig speelt? Zit avontuur ons in de genen? Of moeten we daarvoor een blik werpen op onze opvoeding of omgeving? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters zoekt het uit. -
Livios
Binnenkijken in een landelijke tuin: niet 1 maar 4 terrassen om te genieten van de natuur
De bewoners van de woning in Linden zochten een oplossing voor hun steile achtertuin die aan een bospad grenst. Hun tuinaannemer kwam met een origineel ontwerp: een romantische en intieme groene zone rond hun woning die opgaat in het achterliggende bos. Bouwsite Livios nam een kijkje.
11 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerIves Ameel
Geert Vaelen
Steven Avonts
Anne Onsia
Paul van de velde