Een grafische weergave van een kilonova
Volledig scherm
Een grafische weergave van een kilonova © astronomy.swin.edu.au

Na de 'supernova' is er ook de 'kilonova', waar we al het goud in de wereld aan te danken hebben

WetenschapWetenschappers hebben ontdekt hoe goud en platina zijn ontstaan. De edele metalen werden uitgespuwd na een botsing tussen twee dode sterren. Voor het eerst heeft de Hubble Ruimtetelescoop ook rimpelingen in zwaartekrachtgolven waargenomen. Dat meldt het Europese Ruimtevaartagentschap ESA.

  1. Internationale experts waarschuwen voor boosterprik: “Op dit moment onnodig voor brede publiek” en “het houdt zelfs risico’s in”
    16

    Internatio­na­le experts waarschu­wen voor booster­prik: “Op dit moment onnodig voor brede publiek” en “het houdt zelfs risico’s in”

    Een groep experts van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Amerikaanse medicijnenagentschap FDA heeft in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift The Lancet gewaarschuwd om niet te hard van stapel te lopen met boosterprikken tegen het coronavirus. Volgens hen is er op dit moment geen enkel bewijs dat ze nodig zouden zijn voor de brede bevolking en kunnen ze zelfs potentiële risico's inhouden: er is nog weinig bekend over mogelijke bijwerkingen én ze kunnen het vertrouwen in de basisvaccinatie schaden.

Wetenschap & Planeet