Vandaag vliegt voor het eerst vliegt een ruimtetuig voorbij Pluto, de verste planeet uit ons zonnestelsel: het is de Amerikaanse ruimtesonde New Horizons die er passeert. New Horizons was negen jaar onderweg en nadert Pluto tot op 12.500 kilometer. De wetenschappers hopen voor het eerst scherpe, duidelijke foto's te krijgen en meer te vernemen over de atmosfeer en de seizoenen van Pluto.

Na 9 jaar en meer dan 5 miljard kilometer ontmoet ruimtesonde Pluto

VideoVandaag vliegt voor het eerst een ruimtetuig voorbij Pluto, de verste planeet uit ons zonnestelsel. De Amerikaanse ruimtesonde New Horizons was negen jaar onderweg en nadert Pluto tot op 12.500 kilometer. De wetenschappers hopen voor het eerst scherpe, duidelijke foto's te krijgen en meer te vernemen over de atmosfeer en de seizoenen van Pluto.

 1. Vier nieuwe welpen breiden wolvenroedel uit naar negen: “We hebben één gps-halsband die we kunnen gebruiken”
  PREMIUM
  Houthalen-Helchteren

  Vier nieuwe welpen breiden wolvenroe­del uit naar negen: “We hebben één g­ps-hals­band die we kunnen gebruiken”

  De wolvenpopulatie stond op uitbreiden en wolvin Noëlla was met zekerheid bevallen voor de zomer. Het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO) geeft nu beelden vrij van minstens vier jonge welpen, wat de roedel nu op negen wolven brengt. Nieuwe welpen biedt een nieuwe kans om ze een zender om te doen voor onderzoek. “We hebben een gps-zender, maar die gebruiken we alleen in één bepaald scenario”, zegt Jan Gouwy van het INBO.
 2. Worden plastiek wegwerpzakjes binnenkort gemaakt van “vegan spinrag”?

  Worden plastiek wegwerpzak­jes binnenkort gemaakt van “vegan spinrag”?

  Wetenschappers van de Britse universiteit Cambridge zijn er in geslaagd om spinrag na te maken in een laboratorium. Bij het proces komt geen spinnetje aan te pas, de stof is dus vegan. Daarbovenop gebruiken de wetenschappers enkel natuurlijke bouwstenen en geen chemicaliën om het goedje te produceren, waardoor het volledig biologisch afbreekbaar is. De nieuw ontwikkelde “vegan spinrag” kan dus voor een duurzamere wereld zorgen door plastiek te vervangen en zo vervuiling tegen te gaan.

Wetenschap & Planeet