De mysterieuze "maanhut".
Volledig scherm
De mysterieuze "maanhut". © CNSA

Mysterieuze “maanhut” blijkt konijnvormige rots te zijn

De mysterieuze “maanhut” die vorige maand werd gespot door de Chinese maanrover Yutu 2 op de achterzijde van de maan, blijkt eigenlijk een schattige rots in de vorm van een konijn te zijn. De rots heeft daarom de bijnaam “jade konijn” gekregen. Erg toepasselijk, aangezien de naam van de rover, Yutu, zich ook vertaalt naar “jade konijn”.

2 reacties

  • Bart Verwegen

    1 jaar geleden
    Ronny, wat zou het anders kunnen zijn dat men zo angstvallig geheim zou willen houden? Alsof er op de maan zoiets te vinden zou zijn.
  • ronny meuris

    1 jaar geleden
    En als het wat anders was zouden ze het toch niet vertellen.
  1. Na ‘The Last of Us’: hoe gevaarlijk zijn schimmels voor de mens? “Systemische infecties in het bloed of de organen zijn in 30 tot 60% van de gevallen dodelijk”
    PREMIUM

    Na ‘The Last of Us’: hoe gevaarlijk zijn schimmels voor de mens? “Systemi­sche infecties in het bloed of de organen zijn in 30 tot 60% van de gevallen dodelijk”

    Corona is nog niet volledig achter de rug of iedereen heeft het al over een nieuwe pandemie. Deze keer gelukkig eentje die enkel op ons scherm te zien is - althans voorlopig toch. In de populaire HBO-reeks ‘The Last of Us’ teistert een schimmelinfectie de wereld en verandert iedereen in een bloeddorstig monster. Maar hoe realistisch is dit? Zou het ons ooit ook echt kunnen overkomen? En hoe gevaarlijk zijn schimmels echt? We vroegen het aan microbioloog Hans Carolus (KU Leuven).
  2. Nieuwe neusspray tegen migraine goedgekeurd in VS: “Een echte doorbraak voor de 1 op 5 Belgen die last hebben van migraine”
    PREMIUM

    Nieuwe neusspray tegen migraine goedge­keurd in VS: “Een echte doorbraak voor de 1 op 5 Belgen die last hebben van migraine”

    Pfizer meldt dat hun neusspray tegen migraine Zavzpret net door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) is goedgekeurd. “Een belangrijke doorbraak voor mensen die vrij van pijn willen zijn”, jubelt het persbericht. Is dit nieuwe medicijn echt een medische doorbraak? Hoeveel mensen hebben nu precies last van migraine? Kan je een migraine voorkomen? En wat doe je het beste als je een aanval hebt? Hoe dat allemaal zit, vroegen we aan neuroloog Jan Versijpt (UZ Brussel).
  1. Is een 'powernap' goed voor je of niet? Wetenschappers onderzochten waarom je baas best een dutjesruimte voorziet
    PREMIUM

    Is een 'po­wernap' goed voor je of niet? Wetenschap­pers onderzoch­ten waarom je baas best een dutjesruim­te voorziet

    Onze slaapkwaliteit is enorm belangrijk voor onze prestaties op de werkvloer. Ter gelegenheid van ‘wereldslaapdag’ geeft de Belgische Vereniging voor Slaaponderzoek en Slaapgeneeskunde (BASS) werknemers én hun bazen advies: voel je je slaperig, doe een powernap. En werkgevers: voorzie hiervoor de nodige ruimte. Maar hoe ziet een ideale middagdut er volgens de wetenschap uit? En wat zijn de voor- en nadelen? We vroegen het aan wetenschapsjournalist Martijn Peters.
  2. De populairste elektrische bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professioneel gebruik
    Jobat

    De populair­ste elektri­sche bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professio­neel gebruik

    Het loon op een fiscaal aantrekkelijke manier spekken gebeurt met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. In dat rijtje hoort uiteraard ook de bedrijfswagen thuis. Welke elektrische modellen krijgen daarbij de voorkeur? En hoe zit het precies met de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer? Jobat.be biedt een overzicht.
  3. Het is lente en toch lijkt iedereen verkouden: zo voorkom je dat je loopt te snotteren. “Laat de gember, knoflook en honing maar links liggen”
    PREMIUM

    Het is lente en toch lijkt iedereen verkouden: zo voorkom je dat je loopt te snotteren. “Laat de gember, knoflook en honing maar links liggen”

    Momenteel lijkt iedereen weer te niezen en te snotteren. En dat ondanks dat het - meteorologisch gezien - al lente is. Komt dit door het koude grijze weer? In welk seizoen heb je het meeste kans om een verkoudheid op te lopen? En wat kan je er het best tegen doen? Onze wetenschapsexpert Martijn Peters zocht het uit. “Een verkoudheid kan veroorzaakt worden door zo’n 200 virussen.”