UNKNOWN
Volledig scherm
© UNKNOWN

Miljoenen West-Afrikanen beleven ergste hongersnood sinds Ethiopië 1984

Ongeveer 12 miljoen mensen in Niger - 80 procent van de bevolking in het West-Afrikaanse land - hebben af te rekenen met wat ontwikkelingshelpers omschrijven als de ergste hongersnood sinds Ethiopië in 1984. Als er niet snel hulp komt ("binnen de 10 dagen") vrezen ze dat hondderduizenden inwoners van de Sahel zullen sterven van de honger. Ook in Chad vechten 2 miljoen mensen tegen extreme hongersnood en uit het noorden van Kameroen en het oostelijk deel van Mali komen nu ook berichten van ernstige hongersnood.

 1. Code geel: KMI waarschuwt voor lokaal hevige buien en onweer

  Code geel: KMI waarschuwt voor lokaal hevige buien en onweer

  Het is deze namiddag bewolkt met aanvankelijk vooral in de westelijke landshelft her en der buien. In de tweede helft van de namiddag neemt ook elders de kans op enkele buien toe. Deze buien kunnen lokaal hevig zijn en gepaard gaan met onweer. In het noordoosten van het land blijft het het langst droog waardoor het kwik er nog kan stijgen tot zowat 25 graden. Elders liggen de maxima tussen 20 en 23 of 24 graden. Er waait een zwakke tot meestal matige wind uit het zuidoosten tot zuiden, zegt het KMI.
 2. Na de vogels en de vlinders volgt de kruisspin: hoeveel zitten er in ùw tuin? “Iederéén kent hen, maar eigenlijk weten we heel weinig over die beestjes”
  PREMIUM

  Na de vogels en de vlinders volgt de kruisspin: hoeveel zitten er in ùw tuin? “Iederéén kent hen, maar eigenlijk weten we heel weinig over die beestjes”

  Misschien loopt u er liefst van al in een grote boog omheen, maar u kent ze vast: de kruisspin. Zeker in deze tijd van het jaar zitten ze liefst van al in hun grote web - tussen twee struiken in de tuin of in het raamkozijn, maar altijd buiten - te wachten tot er een vliegje of een mug in blijft kleven. Maar hoeveel van die spinnen zijn er? Zijn het er meer dan vroeger of net minder? En overleven ze beter of net slechter in onze steeds meer verstedelijkte en opwarmende steden en gemeenten? Dat wil bioloog Bram Vanthournout (36) graag weten, dus lanceren de UGent, Natuurpunt en de Belgisch Arachnologische Vereniging (ARABEL) de allereerste grote Vlaamse spinnentelling.
 1. Voor het eerst gaan alleen burgers mee op ruimtevlucht rond aarde

  Voor het eerst gaan alleen burgers mee op ruimte­vlucht rond aarde

  De ruimte is niet alleen voor professionele astronauten, maar ook voor gewone burgers. Dat is de boodschap die verkopers van ruimtetoerisme graag overbrengen. Daarom stuurt een van die bedrijven, SpaceX van miljardair Elon Musk, volgende week een speciale vlucht naar de ruimte. Voor het eerst bestaat de bemanning van een toestel dat in een baan rond de aarde komt alleen uit burgers. Zij worden voorbereid en getraind, maar er gaan geen professionele astronauten mee.

Wetenschap & Planeet