Michel fluit Marghem terug over klimaatambitie: "Dit is niet de positie van de regering"
UpdateFederaal minister van Duurzame Ontwikkeling Marie-Christine Marghem (MR) wil de klimaatambitie van ons land versoepelen. Ze gaat daarover onderhandelen met Europa. Maar premier Michel fluit zijn minister en partijgenote meteen terug.
Nu moet ons land de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 35 procent naar beneden krijgen, maar dat is volgens de minister te veel. Ze plant een gesprek met de bevoegde Europese instanties om die doelstelling te versoepelen, zo zegt ze in de kranten van Mediahuis. "De Europese Commissie houdt te weinig rekening met het feit dat we een transitland zijn met veel buitenlands vrachtverkeer én met veel verouderde gebouwen", zegt Marie-Ange Dhondt, de woordvoerster van de minister. "Daarom zullen we nu met Europa onderhandelen met de bedoeling die 35 procent te verlagen."
Omdat de klimaatdoelstellingen Europees zijn vastgelegd, betekent een lager streefcijfer voor ons land dat andere EU-lidstaten meer inspanningen moeten doen.
Michel: "Niet positie van de regering"
"We weten dat het gaat om zeer ambitieuze klimaatdoelstellingen, maar we zullen er alles aan doen om die doelstellingen ook te halen"
Premier Michel reageerde vanmorgen bijzonder snel op de uitspraken van Marghem: "Dit is niet de positie van de regering. We weten dat het gaat om zeer ambitieuze klimaatdoelstellingen, maar we zullen er alles aan doen om die doelstellingen ook te halen".
Joke Schauvliege (CD&V), de verantwoordelijke minister op Vlaams niveau, was naar eigen zeggen niet op de hoogte dat Marghem om een versoepeling van de klimaatambitie zou verzoeken. De Vlaamse minister verklaarde eerder op Europees niveau dat ons land akkoord kan gaan met de voorliggende verdeling van de inspanningen. "Ik begrijp dat de premier in deze zaak heeft ontkend dat het om een standpunt van de regering gaat", zegt Schauvliege in reactie op de heisa.
"Bizar manoeuvre"
"35% is inderdaad ambitieus. Maar het is een ongelofelijk zwaktebod om de ambitie dan maar te verlagen"
Ook de Bond Beter Leefmilieu reageert verbaasd. "Het klopt dat 35 procent een zeer ambitieuze doelstelling is. Maar dat zou net moeten aanzetten tot extra inspanningen. Het is een ongelofelijk zwaktebod om de ambitie dan maar te verlagen", zegt beleidscoördinator Mathias Bienstman.
"De ambities zijn ondersteund door het hele Vlaamse Parlement. Ook de bevoegde ministers hebben al hun steun geuit. Wij dachten dat ook België de plannen steunde. Dit is een bizar manoeuvre", zegt Bienstman. "Bovendien heeft het relatief weinig zin. De onderhandelingen met Europa zijn al ver gevorderd. We hebben bijna de eindmeet bereikt. Het is vreemd dat Marghem nu het geweer van schouder verandert, terwijl we al bezig zouden moeten zijn met het beleid. Dit is een verkeerd politiek signaal."
"Fans van Trump in regering"
Het probleem is niet dat de Europese ambities te groot zijn, maar dat ons land te weinig doet. De argumenten die Marghem aanhaalt, lijken ook te dateren van het pre-Al Gore-tijdperk
"We wisten al dat klimaat niet de grootste prioriteit was van deze regering, maar dit is zeven bruggen te ver. Vorige week had de regering-Michel kritiek op de beslissing van Trump om uit het Klimaatakkoord van Parijs te stappen. Nu lijkt het of er fans van Trump in de regering zitten. Dit lijkt wel een sollicitatie van Marghem voor de administratie van Trump". Zo reageert ook Groen-fractieleider Kristof Calvo.
Calvo is niet te spreken over de plannen van Marghem. "Hier kan toch geen sprake van zijn? Het probleem is niet dat de Europese ambities te groot zijn, maar dat ons land te weinig doet. De argumenten die Marghem aanhaalt, lijken ook te dateren van het pre-Al Gore-tijdperk. Ze verwijst naar de verouderde gebouwen. Maar het renoveren en isoleren van die verouderde gebouwen kan net jobs opleveren. België moet de lat niet lager laten leggen, maar net een tandje bijsteken", aldus Calvo in een reactie aan Belga.
De Groen-fractieleider verwijst ook naar premier Michel die vorige week nog scherp reageerde toen president Donald Trump de VS terugtrok uit het Klimaatakkoord van Parijs. Hij wil dat premier Michel en de coalitiepartners Marghem "terugfluiten". "Dit ideetje mag de middag niet overleven. België mag niet de mini-VS worden in Europa", aldus nog Calvo.
"Individueel standpunt"
En terwijl de premier zijn eigen minister lijkt terug te fluiten, blijft het op Twitter reacties regenen. "Lijkt me individueel standpunt van Marghem. Blijven voluit gaan vr meer energie-efficiëntie en hernieuwbare #energie", reageert Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld).
Niet minder, maar meer
Ook de Brusselse minister van Leefmilieu Céline Frémault (cdH) reageert kritisch. Volgens haar moet België ambitieus blijven. "De klimaatambities terugschroeven? Dat zal zonder Brussel zijn, ik verzet er mij tegen. België moet het tempo zelfs opdrijven", aldus Frémault.
Een gelijkaardig geluid bij de Waalse minister van Leefmilieu Carlo Di Antonio (cdH): "Marghem wil onze klimaatinspanning verminderen! België moet niet minder maar meer doen en voorop lopen in de strijd voor een beter klimaat en betere luchtkwaliteit".
Ook oppositiepartij sp.a is tevreden dat premier Charles Michel zijn minister van Leefmilieu terugfluit en de Belgische klimaatambities herbevestigt. Maar naast "mooie praatjes" moet er dringend werk gemaakt worden van een "doortastend klimaatbeleid", zo zeggen Vlaams parlementslid Bruno Tobback en Kamerlid Karin Temmerman in een reactie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijntelco
Orange verhoogt prijzen vanaf 1 juni: hier ben je goedkoper af
Vanaf 1 juni verhoogt Orange een aantal van zijn prijzen. Reden daarvoor het ongeziene niveau van inflatie. Vooral minder gebruikte diensten, zoals MMS en internationaal bellen, komen bij Orange in het vizier. Roaming wordt zelfs dubbel zo duur. Daartegenover staat wel een verhoging van de datavolumes. Mijntelco.be bezorgt een overzicht. -
Independer
Hevige wind voorspeld: deze verzekering dekt stormschade aan je auto
Uit cijfers van kennisinstituut Vias blijkt dat er meer én veel ernstigere ongevallen gebeuren bij hevige wind. Hoe kun je je als chauffeur voorbereiden en beschermen als er hevige wind wordt voorspeld? En welke verzekering spreek je aan als je toch schade hebt? Independer.be geeft advies. -
PREMIUM
Gedaan met endoscopie, binnenkort slik je een pil die je maag en darmen onderzoekt
-
-
Video
EU en China gaan meer samenwerken in strijd tegen klimaatopwarming: "We gaan door, met of zonder de VS"
De Europese Unie en China hebben vandaag bekendgemaakt dat ze hun samenwerking in de strijd tegen de klimaatwijziging nog gaan versterken. De mededeling komt een dag nadat de Amerikaanse president Trump besliste om zich terug te trekken uit het klimaatakkoord van Parijs. -
1
Onderzoekers zien opnieuw grote stofwolken uit Sahara naderen
West-Europa krijgt komend weekend mogelijk weer een lading stof uit de Sahara over zich heen. -
OPINIE: "Haat Trump zoveel je wil, maar blijf van het geweldige Amerika houden"
Een Co2-taks tegen Amerikaanse bedrijven? We verslikten ons bij Jong VLD even in onze koffie, waarvan de bonen werk geven aan boeren in het Zuiden, de koffiebrandmachines uit Azië komen en de verkoop miljarden omzet bij ons maakt. De beslissing van Trump om uit het klimaatakkoord te stappen is desastreus. Maar moeten Amerikanen en, bij uitbreiding, de hele vrije wereldeconomie nu gestraft worden? Trump bevechten door zelf Trump te zijn: dat is geen goed idee. Het klimaat, de economie en onze vrijheid worden daar alleen maar slechter van. -
Federale ministers willen bijensterfte aanpakken
Bijen zijn cruciaal voor de bestuiving en dus het voortbestaan van tal van groenten- en fruitsoorten, maar hebben het in onze verstedelijkte contreien steeds moeilijker om te overleven. Drie federale ministers hebben een nieuw bijenplan klaar om die trend te helpen keren.