thinkstock
Volledig scherm
© thinkstock

Met 24,4 graden beleven we de warmste 15 oktober ooit

Met 24,4 graden Celsius in Ukkel op de thermometer halen we in ons land vandaag een meteorologisch record op deze 15e oktober, dat wil zeggen sinds 1901 toen we de dagrecords zijn beginnen bijhouden, aldus weerman David Dehenauw.

 1. Drie dagen volop zon: hele weekend én maandag nazomer met temperaturen boven 20 graden
  Weerbericht

  Drie dagen volop zon: hele weekend én maandag nazomer met temperatu­ren boven 20 graden

  We hebben er een tijdje op moeten wachten, maar op de meeste plaatsen is het ook zondag en maandag nog genieten geblazen met temperaturen boven de 20 graden. Ook vandaag was het al heerlijk nazomerweer, met maxima tot 17 graden in de Hoge Venen, 19 graden aan de kust en tot 21 of 22 graden elders. Alleen over het noorden glijden soms nog enkele wolkenvelden voorbijglijden. Zeer hoge temperaturen voor oktober dus, en zondag en maandag klimt het kwik zelfs nóg hoger, tot 25 graden.
 2. Slachtoffer van uitbarsting Vesuvius ontdekt bij opgravingen in Herculaneum: “Sensationele vondst”

  Slachtof­fer van uitbar­sting Vesuvius ontdekt bij opgravin­gen in Herculane­um: “Sensatio­ne­le vondst”

  Archeologen vonden overblijfselen van een man, die vermoedelijk 40 à 45 jaar oud was, onder het vulkanisch gesteente in de oude Romeinse stad Herculaneum. Het Zuid-Italiaanse stadje werd bedolven onder lava bij de uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus. Het gaat om een zeer uitzonderlijke vondst, die nogmaals aantoont hoe de inwoners op een lugubere manier aan hun einde zijn gekomen.

Wetenschap & Planeet