Stofwolken rollen over de met koepel bedekte seismometer van de InSight-lander op Mars. Het bevingsmeetapparaat biedt een blik op de binnenkant van de planeet en onthulde al dat Mars een verrassend dunne korst en gesmolten kern heeft.
Volledig scherm
Stofwolken rollen over de met koepel bedekte seismometer van de InSight-lander op Mars. Het bevingsmeetapparaat biedt een blik op de binnenkant van de planeet en onthulde al dat Mars een verrassend dunne korst en gesmolten kern heeft. © AP

Marsrover InSight detecteert 3 grote bevingen op rode planeet, inclusief klepper die bijna 1,5 uur duurde

Marsrover ‘InSight’ heeft recent drie grote bevingen op de rode planeet gedetecteerd. Eén van die bevingen duurde bijna 90 minuten lang en had liefst vijf keer meer energie dan de vorige recordhouder uit 2019. De NASA-wetenschappers van de missie sprongen een gat in de lucht toen ze de data binnenkregen, want het zijn grote bevingen als deze die hen ontzettend veel leren over hoe rotsachtige werelden gevormd worden en evolueren, zoals ook de aarde en haar maan. En dan te denken dat de robot eerder dit jaar bijna zijn seismometer moest stilleggen door energietekort en een hoop stof op zijn zonnepanelen.

3 reacties

 • Ives Ameel

  2 maanden geleden
  Ongelooflijk wat zullen ze nog niet allemaal ontdekken.
 • johanneke li

  2 maanden geleden
  lijkt me toch moeilijk om goede conclusies te trekken met slechts 1 seismometer op de planeet. je kan pas echt de verschillen zien als je dezelfde beving vanop verschillende plaatsen kan aanvoelen.
 • Marianne Van den Lemmer

  2 maanden geleden
  Allemaal heel interessant, tegen dat mensen Mars gaan bewonen. Nadat de overbevolking onze mooie aarde zal hebben vernietigd.
 1. Rekensom: als omikronvariant minder ziekmakend is dan deltavariant, is het dan niet beter om nieuwe variant te laten circuleren?

  Rekensom: als omikronva­ri­ant minder ziekmakend is dan deltavari­ant, is het dan niet beter om nieuwe variant te laten circuleren?

  “Uit de eerste gegevens uit Zuid-Afrika blijkt dat het een relatief milde aandoening is”, zo zei epidemioloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) vanmorgen bij HLN LIVE over de omikronvariant. Het zijn slechts vermoedens, want veel is er nog niet geweten over de nieuwe variant. Als deze echt minder ziekmakend blijkt te zijn, is het dan niet beter om de nieuwe variant te laten rondgaan? Een rekensom van de Nederlandse epidemioloog Marino van Zelst leert ons alvast van niet.

Wetenschap & Planeet