Stofwolken rollen over de met koepel bedekte seismometer van de InSight-lander op Mars. Het bevingsmeetapparaat biedt een blik op de binnenkant van de planeet en onthulde al dat Mars een verrassend dunne korst en gesmolten kern heeft.
Volledig scherm
Stofwolken rollen over de met koepel bedekte seismometer van de InSight-lander op Mars. Het bevingsmeetapparaat biedt een blik op de binnenkant van de planeet en onthulde al dat Mars een verrassend dunne korst en gesmolten kern heeft. © AP

Marsrover InSight detecteert 3 grote bevingen op rode planeet, inclusief klepper die bijna 1,5 uur duurde

Marsrover ‘InSight’ heeft recent drie grote bevingen op de rode planeet gedetecteerd. Eén van die bevingen duurde bijna 90 minuten lang en had liefst vijf keer meer energie dan de vorige recordhouder uit 2019. De NASA-wetenschappers van de missie sprongen een gat in de lucht toen ze de data binnenkregen, want het zijn grote bevingen als deze die hen ontzettend veel leren over hoe rotsachtige werelden gevormd worden en evolueren, zoals ook de aarde en haar maan. En dan te denken dat de robot eerder dit jaar bijna zijn seismometer moest stilleggen door energietekort en een hoop stof op zijn zonnepanelen.

4 reacties

 • guido van der heyden

  1 jaar geleden
  welk nut hebben die miljarden opgebracht ha ja er ligt stof er was mss leven en er kan water zijn welk nut voor ons hier 0 zero beter geld geven om deze planeet te redden
 • Ives Ameel

  1 jaar geleden
  Ongelooflijk wat zullen ze nog niet allemaal ontdekken.
 • johanneke li

  1 jaar geleden
  lijkt me toch moeilijk om goede conclusies te trekken met slechts 1 seismometer op de planeet. je kan pas echt de verschillen zien als je dezelfde beving vanop verschillende plaatsen kan aanvoelen.
 • Marianne Van den Lemmer

  1 jaar geleden
  Allemaal heel interessant, tegen dat mensen Mars gaan bewonen. Nadat de overbevolking onze mooie aarde zal hebben vernietigd.