“Mammoetvlees is van ons”: Belgisch bedrijf wil Australische concurrent aanklagen
De veelbesproken mammoetgehaktbal is géén uitvinding van het Australische bedrijf Vow dat er begin deze week mee uitpakte in het Amsterdamse NEMO Science Museum. Dat zegt tenminste het Belgische bedrijf Paleo dat nu overweegt om juridische stappen te ondernemen tegen Vow. “Wij hebben die technologie twee jaar geleden al uitgevonden”, zegt Paleo in een reactie. “Onze technologie claimen als eigen uitvinding is zeer onethisch”
Begin deze week maakten het creatief bureau Wunderman Thompson en de Australische startup Vow aan de wereld bekend dat ze een gehaktbal hadden gemaakt van maar liefst 1,2 kilogram die bestond uit mammoet. Het nieuws ging de wereld rond en kwam ook het Belgische bedrijf Paleo, ter oren, waar er met verbazing werd gereageerd op het nieuws.
De ‘mamoetgehaktbal’ bestaat namelijk uit mammoet-eiwit (myoglobine) en dat is een wereldwijde primeur volgens Vow. Niet waar zegt Paleo, een bedrijf gespecialiseerd in precisiefermentatie. Zij ontwikkelden de technologie met myoglobine al 2 jaar geleden. Ze dienden destijds ook de nodige octrooiaanvragen in, die openbaar zijn voor concurrenten, en overwegen daarom nu juridische stappen.
“Toen we van het evenement hoorden, waren we verrast. We hebben 9 maanden geleden een persbericht uitgestuurd om aan te kondigen dat we precies dat bewuste mammoeteiwit (myoglobine) hadden ontwikkeld, op basis van fundamenteel onderzoek en innovatie”, legt Hermes Sanctorum, CEO van Paleo, uit. “Als ze beweren dat nog niemand mammoetmyoglobine heeft geproefd dan is dat gewoon niet waar. Wij hebben mammoetmyoglobine ontwikkeld en geproefd in ons lab. Zo is het aromatische profiel sterker waardoor het meer als vlees ruikt en smaakt én is het mammoeteiwit ook roder van kleur.” Dat laatste is interessant want het biedt mogelijkheden om minder additieven toe te voegen.
Doorbraak heeft ons veel werk gekost. Dat iemand anders deze doorbraak claimt, stuit ons tegen de borst.
Hermes Sanctorum, CEO Paleo
Paleo is een Belgisch bedrijf dat vlees- en viseiwitten ontwikkelt als voedingsingrediënten, zonder dat er dieren aan dit proces te pas komen. Het heeft een portfolio van verschillende diersoorten, waaronder ook de beroemde uitgestorven mammoet. “Onze doorbraak in het creëren van myoglobine voor mammoet - en ook voor rund-, lams-, tonijn-, kippen- en varkensvlees - was significant en heeft ons veel werk gekost. Dat een derde partij deze doorbraak claimt, stuit ons tegen de borst.”
Paleo meldt ook dat het contact heeft opgenomen met Vow voordat het evenement plaatsvond. In reactie daarop stelde het juridische team van Vow dat de mammoet gehaktbal ‘geen voedsel was’. Op basis hiervan wezen ze Paleo’s claims af. “De suggestie dat de mammoetgehaktbal geen voedsel is is ronduit bespottelijk,” aldus Hermes Sanctorum. “Bij Paleo ondernemen we gedreven door ethische principes. We willen de vleesconsumptie verminderen door de smaak van alternatieven voor vlees te vergroten. Ethisch ondernemen betekent ook dat je de sector respecteert en geen valse claims maakt. We overwegen daarom momenteel alle juridische opties om onze reputatie als innovators en onze intellectuele eigendom veilig te stellen.”
De redactie vroeg Vow om een reactie naar aanleiding van deze uitspraken
Vow is bekend met de aantijgingen van Paleo met betrekking tot ons recent ‘mammoetgehaktbal' evenement. We willen graag reageren met enkele volgens ons belangrijke verduidelijkingen.
De technologie en innovatie die wij gebruikt hebben voor de creatie en presentatie van onze gehaktbal van mammoet heeft niets te maken met een technologie of uitvinding van Paleo. Het bedenken, ontwikkelen en maken ervan is volledig het resultaat van het harde werk en vindingrijkheid van Vow’s eigen wetenschappers. Daarvoor werd er gebruik gemaakt van een combinatie van openbaar beschikbare genetische gegevens en onze eigen productieprocessen.
Paleo heeft het recht niet om een claim te maken op het simpele idee om iets te maken met als ingrediënt het mammoet myoglobine eiwit. Op deze manier sluiten zij anderen uit en onderdrukken ze innovatie en inspiratie in het nieuwe kweekvleesveld. Octrooirechten bestaan inderdaad om nieuwe innovatieve ideeën te beschermen (wanneer ze verleend en geldig verklaard zijn). Maar Paleo heeft echter geen patent met betrekking tot mammoet myoglobine. Wat het bedrijf wel heeft is een lopende aanvraag voor een breed patent dat, indien geldig en verleend, zou voorkomen dan eender welk ander bedrijf dierlijk myoglobine zou kunnen gebruiken als vervangmiddel voor vlees of ingrediënt in voedsel. En dat voor een brede waaier aan dieren naast de mammoet (waaronder varken, schaap, koe, kip en tonijn). Kortom, de octrooiaanvraag is volgens ons een poging van buitensporige proporties van Paleo om ideeën en producten die (zoals Vow’s “Mammoth Meatball”) helemaal niets te danken hebben aan werk door hun gedaan onterecht te claimen.
De bedoeling van Vow voor het mammoetgehaktbal evenement was om discussie over de toekomst van voedsel aan te moedigen en het algemene bewustzijn te vergroten voor kweekvlees en andere alternatieven – ten voordele van de voedingsindustrie als geheel. De positieve reacties op het evenement en de levendige discussie die daarop volgde, suggereren dat dit doel werd bereikt. Een opportuniteit voor de industrie om samen te komen en gezamenlijk en constructief gesprekken te voeren over de toekomst van eten. Daarom is het teleurstellend om te zien dat Paleo dit soort aanteigingen de wereld instuurt.
Vow is niet bang voor moeilijke gesprekken of controverse, noch om op te komen voor het harde werk en volledig onafhankelijke innovatie van haar mensen. Paleo’s bedreigingen en beschuldigingen zijn ongegrond en Vow zal de nodige stappen ondernemen om zijn reputatie en zijn innovaties veilig te stellen alsook zijn mensen. Tegelijkertijd blijft Vow zich inzetten voor het ondersteunen van inspanningen om de maatschappij in te lichten over het potentieel en de mogelijkheden van gekweekt vlees en alternatieve eiwitten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.
Het zal er nu gewoon van afhangen wie de beste advocaat heeft.
Bart Verwegen
2 maanden geleden
Als vlees kan gekweekt worden zonder dat er dieren aan te pas komen is dat wel een voordeel voor de planeet. Maar anderzijds moeten we misschien gewoon plantaardige alternatieven aanvaarden. Het is ook maar een gewoonte om echt vlees op je bord te willen hebben.
Marjan Frankie
2 maanden geleden
Groot gelijk , wat denken ze down/under dat ze alleen bestaan op de wereld ?
Peter Buyck
2 maanden geleden
Moet daar nu echt energie worden ingestoken? Kunstvlees van uitgestorven dieren. Niemand die kan zeggen of dat vlees authentiek is vs een smaaktest tussen een tradionele en vegetarische hamburger.
5 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerSven Vanlierde
Bart Verwegen
Marjan Frankie
Peter Buyck
Peggy Heeren