iStock
Volledig scherm
© iStock

Magnetische polen kunnen sneller switchen dan gedacht: "Dit kan miljarden dollars kosten"

Wetenschap & PlaneetVolgens wetenschappers van de ANU Research School of Earth Sciences veranderden de magnetische polen in het verleden al meermaals van positie. Zo'n omkering vindt gemiddeld elke 200.000 à 300.000 jaar plaats. Uit een nieuwe studie - gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift 'Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA' (PNAS) - blijkt dat zo'n een switch van het aardmagnetisch veld veel minder tijd nodig heeft dan gedacht. Dat is niet zonder gevaar voor onze planeet.

50 reacties

 • coppens jean-pierre

  4 jaar geleden
  IS het switchen van de magnetische velden mogelijk de oorzaak van de opwarming van de aarde,? Zo ja, dan is dit een cyclische verschijnsel, zoals de mini ijdtijd ten tijde van Breughel. Men moet ermee leven en moet mens en dier zich aanpassen.
 • Jean-Claude Van Meirhaeghe

  4 jaar geleden
  Die wetenschappers denken dat ze alles beter weten net als die leraren en leraressen die denken dat een ongediplomeerde een dommerik is, ik weet het al van de jaren ‘60 dat dit ging gebeuren maar geen enkele zot die mij toen geloofde en nu nog niet
 • Marc Puystiens

  4 jaar geleden
  Zolang het maar geen miljarden euro's kost...
 • Julia Vandijck

  4 jaar geleden
  dat gebeurt nu al dat het licht uitvalt dus geen zorgen maken er verandert niets
 • Willy Govaert

  4 jaar geleden
  Begin maar al te panikeren !!!
 1. Nog geen verbod op besproeien gazon en auto wassen: “Als er tegen eind oktober geen druppel regen is gevallen, wordt situatie wel acuut”
  Play
  Droogte
  153

  Nog geen verbod op besproeien gazon en auto wassen: “Als er tegen eind oktober geen druppel regen is gevallen, wordt situatie wel acuut”

  De adviesgroep Droogte heeft geen bijkomende maatregelen voorgesteld in de strijd tegen de droogte. “De situatie is wel degelijk ernstig, maar we blijven in code oranje”, aldus Katrien Smet, woordvoerster van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Dat beaamde Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vanavond in ‘Terzake’. “De situatie is ernstig, maar niet precair. Als er tegen eind oktober geen druppel regen is gevallen, wordt de situatie wel acuut.”
 1. Gemiddelde hypotheekrente bedraagt al 2,48%: kan je je tarief nu vastleggen om verdere stijging te slim af te zijn?
  Spaargids.be

  Gemiddelde hypotheek­ren­te bedraagt al 2,48%: kan je je tarief nu vastleggen om verdere stijging te slim af te zijn?

  De rentevoeten voor woonleningen zitten de laatste maanden stevig in de lift. En nu de Europese Centrale Bank beslist heeft om voor het eerst in 11 jaar tijd de rente te verhogen, lijkt er ook geen beterschap op komst. Is het dan een goed idee om nu nog snel een lening vast te leggen en nadien pas een woning te kopen? Spaargids.be onderzoekt de mogelijkheden.
 2. Wie gaat dit seizoen helemaal ontploffen? Drie van onze clubwatchers kijken vooruit
  Gouden 11
  4

  Wie gaat dit seizoen helemaal ontploffen? Drie van onze clubwat­chers kijken vooruit

  De Jupiler Pro League is weer volop bezig en dat betekent dat ook de Gouden 11 terug is. Speel mee met onze sportgame en bewijs dat jij het meeste weet over het Belgische voetbal. Tijdens de eerste zes speeldagen zijn er nog geen prijzen te winnen, omdat de transferperiode nog bezig is. Maar je kunt wel al volop sleutelen aan jouw team. Wij vroegen aan drie van onze clubwatchers wie we in de gaten moeten houden.

Wetenschap & Planeet