iStock
Volledig scherm
© iStock

Magnetische polen kunnen sneller switchen dan gedacht: "Dit kan miljarden dollars kosten"

Wetenschap & PlaneetVolgens wetenschappers van de ANU Research School of Earth Sciences veranderden de magnetische polen in het verleden al meermaals van positie. Zo'n omkering vindt gemiddeld elke 200.000 à 300.000 jaar plaats. Uit een nieuwe studie - gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift 'Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA' (PNAS) - blijkt dat zo'n een switch van het aardmagnetisch veld veel minder tijd nodig heeft dan gedacht. Dat is niet zonder gevaar voor onze planeet.

50 reacties

 • coppens jean-pierre

  3 jaar geleden
  IS het switchen van de magnetische velden mogelijk de oorzaak van de opwarming van de aarde,? Zo ja, dan is dit een cyclische verschijnsel, zoals de mini ijdtijd ten tijde van Breughel. Men moet ermee leven en moet mens en dier zich aanpassen.
 • Jean-Claude Van Meirhaeghe

  3 jaar geleden
  Die wetenschappers denken dat ze alles beter weten net als die leraren en leraressen die denken dat een ongediplomeerde een dommerik is, ik weet het al van de jaren ‘60 dat dit ging gebeuren maar geen enkele zot die mij toen geloofde en nu nog niet
 • Marc Puystiens

  3 jaar geleden
  Zolang het maar geen miljarden euro's kost...
 • johan moens

  3 jaar geleden
  dat gebeurt nu al dat het licht uitvalt dus geen zorgen maken er verandert niets
 • Willy Govaert

  3 jaar geleden
  Begin maar al te panikeren !!!

Wetenschap & Planeet