THINKSTOCK
Volledig scherm
© THINKSTOCK

Lieveheersbeestjes zijn veel minder lief dan je denkt

Schattig, die kleine gestippelde kevertjes die je moeiteloos over je hand kan laten kruipen. We zijn dol op lieveheersbeestjes, niet in het minst omdat ze mooi zijn om naar te kijken én massaal bladluizen verorberen. Uit een 'The Truth About Animals'-reportage van BBC blijkt echter dat ze veel minder lief zijn dan je denkt. Ooit gedacht dat piempampoentjes of pieternelletjes, zoals ze in het Vlaams ook wel worden genoemd, door ziekte geteisterde, seksverslaafde kannibalen zouden zijn?

  1. Jill Peeters in oudste drinkwaterkrachtcentrale van Europa: “We zien onmiddellijke impact van klimaatverstoring op ons drinkbaar water”

    Jill Peeters in oudste drinkwater­kracht­cen­tra­le van Europa: “We zien onmiddel­lij­ke impact van klimaatver­sto­ring op ons drinkbaar water”

    Onze klimaatexperte Jill Peeters kon in Innsbruck, Oostenrijk, de oudste drinkwaterkrachtcentrale van Europa bezoeken. Deze werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebouwd. In deze centrale wordt er drinkwater verzameld uit het omliggende gebergte, het zand wordt eruit gefilterd in grote bassins en het mineraalwater wordt dan verdeeld over de stad. Innsbruck is gekend voor zijn drinkwater van hoge kwaliteit. In de hele stad vind je meer dan 140 waterfonteintjes, waarvan sommige nog stammen uit de zestiende eeuw. De centrale die Jill Peeters uitzonderlijk mocht bezoeken, zorgt ook voor duurzame energie. Het stromende water uit de Alpen drijft een elektriciteitscentrale aan.

Wetenschap & Planeet