Sjors Wiertsma
Volledig scherm
PREMIUM
© Sjors Wiertsma

Laat eens een tarantula over je hand lopen: deze app helpt je van je spinnenfobie af

Het spinnenseizoen mag dan langzaam ten einde komen, de angst voor spinnen verdwijnt niet zomaar. Een nieuwe app ontwikkeld door de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) moet daar verandering in brengen.

 1. Hoe krijg je spinnen weg uit je huis? En hoe geraak je van een spinnenfobie vanaf? Experten geven advies
  PREMIUM

  Hoe krijg je spinnen weg uit je huis? En hoe geraak je van een spinnenfo­bie vanaf? Experten geven advies

  Krijg je ook de kriebels wanneer je een spin over de vloer ziet trippelen? Dan ben je lang niet alleen! Wim Veraghtert, expert in ongewervelde dieren bij Natuurpunt, legt uit hoe een spin leeft én hoe je de achtpotigen op een ietwat vriendelijke manier uit je buurt houdt. Klinisch psychologe Marieke Impens leert op haar hoe je stap voor stap van een spinnenfobie verlost raakt.
 2. Doemscenario dreigt bij onvoldoende nieuwe gascentrales: “Activatie afschakelplan in uiterste geval bij winterpiek”
  Play

  Doemscena­rio dreigt bij onvoldoen­de nieuwe gascentra­les: “Activatie afschakel­plan in uiterste geval bij winterpiek”

  Gaat het licht uit in bepaalde delen van ons land als we na de geplande kernuitstap te maken krijgen met een winterpiek? Die vraag dringt zich meer en meer op, nu er niet genoeg gascentrales dreigen te komen. Die nieuwe centrales zijn cruciaal voor het plan van de federale regering om de kerncentrales tegen 2025 te sluiten. Experts waarschuwen voor een mogelijk doemscenario.
 1. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.

Wetenschap & Planeet