Kan je verslaafd raken aan oordopjes? “Die oorverdovende stilte went verraderlijk snel”
Tandenpoetsen, pyjama aandoen en oordopjes insteken. Wanneer de slaap moeilijk te vatten is door hinderlijke geluiden, lijken oordopjes wel een geschenk uit de hemel. Toch is dat niet altijd een goed idee. Rilana Cima, onderzoekster aan de KU Leuven, legt uit waarom.
Delen per e-mail
We kennen het allemaal: wakker liggen door een snurkende partner of door de baby van de buren die maar niet ophoudt met huilen. Vele mensen grijpen dan ook snel naar hun vertrouwde paar oordopjes op het nachtkastje. Maar zijn deze wel zo onschuldig als ze lijken?
We leggen de kwestie voor aan Rilana Cima, onderzoekster en gezondheidspsychologe aan de KU Leuven. “Eigenlijk zien we dat vooral mensen die heel gevoelig voor geluid zijn veelvuldig naar oordopjes grijpen”, vertelt ze. “Bepaalde geluiden, zoals het gesnurk of zelfs de ademhaling van hun partner, wekken irritatie op. En tegen dat onrustig gevoel willen ze zich beschermen, waarna de keuze voor oordopjes snel gemaakt is.”
De verleiding om de oordopjes uit de lade te grissen, mag dan wel groot zijn; toch doe je het beter niet. De oorverdovende stilte die je ervaart wanneer je met oordopjes slaapt of werkt, went verraderlijk snel. Vergelijk het met iemand die lange tijd in een donkere kamer verblijft, en bij het buitenkomen verblind wordt door het licht. “Na een tijdje wordt het nog moeilijker om doodnormale geluiden te tolereren”, stelt Cima. “Met tot gevolg dat de verleiding om opnieuw de veilige stilte van de oordopjes op te zoeken groot is. En dan loert natuurlijk het gevaar van verslaving om de hoek.”
Het kletteren van een vork
Die overgevoeligheid voor geluid, wordt in de geneeskunde ook wel hyperacusis genoemd. “Dat kan heel onschuldig beginnen”, aldus Cima. “Nu zoveel ouders van thuis uit werken, zullen sommigen zich storen aan het gekrijs en gehuil van hun kinderen. Op een gegeven moment slorpen die geluiden echter zo veel aandacht op, dat het moeilijker wordt om nog op het werk te focussen. Uiteindelijk zal het gekrijs het enige zijn wat er nog toe lijkt te doen. Wanneer alledaagse geluiden zoals het kletteren van mes en vork of bepaalde stemmen een constante bron van ergernis en frustratie vormen, ben je inderdaad oversensitief.”
“Daarom raad ik zeker af om elke nacht met oordoppen in te gaan slapen”, zegt de onderzoekster. “Alleen in bijzondere omstandigheden, zoals tijdens een vliegreis of wanneer de buren een luid feest organiseren, is het aan te raden om oordoppen te gebruiken. Wanneer de oordoppen dienen ter bescherming tegen te hoge decibels, zoals op festivals en bij bepaalde beroepen, zijn ze natuurlijk onmisbaar. Dat is een heel andere zaak.”
Kwakende kikkers
Goed nieuws voor de oordopjesbrigade, want je kan afkicken van een oordopverslaving. “Je zal opnieuw moeten wennen aan alledaagse geluiden”, aldus Cima. “Dat noemen we in de psychologie ‘exposure therapie’. Langzaamaan zullen deze mensen het gebruik van oordoppen moeten afbouwen en normale geluiden terug onder ogen -of beter oren- moeten komen.”
Voor diegenen bij wie het koud zweet uitbreekt bij het vooruitzicht om zonder oordopjes te slapen, heeft Cima de volgende raad: “Probeer eens natuurlijke geluiden die je wel fijn vindt. Zet een raam open of luister naar kwakende kikkers of het ruisen van de zee via een app. Zonder koptelefoon weliswaar, want ook die onderdrukken omgevingsgeluiden.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
FOTO'S6
IN BEELD. Prachtig ijsspektakel rond Niagara-watervallen
De grote kou in delen van de Verenigde Staten en Canada zorgt al weken voor een prachtig natuurschouwspel. De omgeving van de wereldberoemde Niagara-watervallen is helemaal bevroren met prachtige ijsformaties tot gevolg. -
22
“Brildragers raken tot drie keer minder besmet met coronavirus”
Brildragers raken tot drie keer minder besmet met het coronavirus. Dat blijkt uit een studie uit India. Volgens wetenschappers raken zij veel minder hun ogen aan, waardoor de kans op besmetting ook significant daalt. -
Wat moet ik doen met 100.000 euro aan spaargeld?
-
-
Deze cognac handtassen moet je zeker hebben in je kledingkast
Hoeveel handtassen heb jij in je kast hangen? En hoeveel van die tassen gebruik je echt? Om nog meer miskopen te vermijden presenteren we je graag dé drie handtassen die iedere vrouw moet hebben. Eén ding hebben ze alvast met elkaar gemeen. Met hun warme cognactint passen ze bij iedere outfit. Ninashop.be selecteert haar favoriete cognac hantassen. -
Leuven
KU Leuven ontving 40 procent minder lichamen voor wetenschappelijk onderzoek
De KU Leuven heeft vorig jaar 40 procent minder lichamen ontvangen voor wetenschappelijke en onderwijsdoeleinden. Dat blijkt uit een rondvraag van Belga. Reden is het coronavirus, waardoor een tijdlang geen lichamen van donoren werden aangenomen. Opvallend is ook dat er vorig jaar duidelijk minder interesse getoond is voor lichaamsdonatie. -
Gehoorschade: een over het hoofd gezien Covid-19-symptoom?
Een 45-jarige Britse man liep permanente gehoorschade op na zijn besmetting met SARS-CoV-2. Was dit een uitzonderlijk geval, of komen symptomen zoals oorsuizen en doofheid meer voor dan we denken na een coronabesmetting ? -
IJsland opgeschrikt door reeks heftige aardbevingen
IJsland is opnieuw door een reeks aardbevingen opgeschrikt. De sterkste ervan had volgens voorlopige metingen een magnitude van 5,7, zo heeft het IJslandse weerinstituut Vedurstofa woensdag meegedeeld.