Kan dit algoritme corona-uitbraken 3 weken op voorhand voorspellen?
Een internationaal team van wetenschappers heeft de opzet voor een algoritme ontworpen waarmee corona-uitbraken drie weken op voorhand voorspeld zouden kunnen worden, onder meer op basis van Google-zoekopdrachten en berichten op Twitter. Althans, zo luidt de theorie in een paper die deze week online werd gepubliceerd. De paper werd nog niet beoordeeld door andere wetenschappers.
Delen per e-mail
In de paper, een werk van professoren van onder andere Harvard, Stanford en de Universiteit van Salzburg, wordt uitgelegd hoe het algoritme mee zou kunnen helpen om te bepalen welke coronamaatregelen genomen moeten worden. Het model zou zo kunnen functioneren als een soort “thermostaat”, “om tussentijdse verstrenging of versoepeling van openbare gezondheidsinterventies” te sturen.
Daarvoor doet het algoritme onder meer een beroep op coronagerelateerde tweets en Google-zoekopdrachten, en anonieme locatiedata van smartphones. Die data, in combinatie met de locatiegegevens van de gebruikers, zouden in theorie gebruikt kunnen worden om te voorspellen waar een uitbraak van coronabesmettingen dreigt. Gemiddeld kon het model 21 dagen op voorhand voorspellen waar het virus snel om zich heen zou grijpen, zo schrijven de wetenschappers.
Dokter Google
De paper werd nog niet peer-reviewed, wat wil zeggen dat de conclusies nog niet bevestigd werden door andere experts in het veld. Maar het is alvast niet de eerste keer dat internetdata gebruikt worden in een poging om epidemieën te voorspellen. Volgens The New York Times onderzocht Google in 2008 al of het aantal doktersbezoeken in een griepepidemie voorspeld kon worden met behulp van het aantal zoekopdrachten over grieperige symptomen, zoals “vermoeidheid”, “pijnlijke gewrichten” en “griepmedicijn”.
Dat zogenaamde Google Flu Trends-algoritme leverde echter niet de verhoopte resultaten op. Onder andere werd het aantal doktersbezoeken vaak overschat, bijvoorbeeld omdat mensen tijdens het griepseizoen vaker googelden op zulke zoektermen nadat de aankomende epidemie in het nieuws kwam – en niet per se omdat ze zelf ziek werden.
Combinatie
Maar door online data uit meerdere bronnen te combineren, hopen de wetenschappers van de paper wel bij te dragen aan de ontwikkeling van betere algoritmen om het verloop van het coronavirus te voorspellen. “We zien deze data niet als een vervanging van de traditionele controlesystemen, maar eerder als een mogelijke bevestiging daarvoor”, verklaart Mauricio Santillana, Harvard-professor en één van de hoofdauteurs van de paper, aan The New York Times. “Het is het soort informatie dat beleidsmakers kan helpen om te zeggen: ‘Laten we niet nog een week wachten, maar nu handelen’.”
In België maakt de GEES, de exitstrategiegroep, overigens ook gebruik van een wiskundig simulatiemodel om de coronamaatregelen te sturen. Dat model kan het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames voorspellen op basis van bepaalde parameters, zoals social distancing, lockdowns en hygiëne. Die voorspellingen kan je zelf inkijken én je kan ook zelf een simulatie maken.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Experts roepen op om maatregelen streng op te volgen: “Je kan een hele tijd zonder autogordel rijden, maar bij een ongeluk ben je dood”
Na de Black Lives Matters-betoging in Brussel, het straatfeest op het Flageyplein en de overvolle zeedijken, waarschuwden virologen voor een opflakkering van het virus. Maar ook de voorbije dagen gingen onze coronacijfers naar beneden. Traag, maar toch. “Ik zou niet te vroeg victorie kraaien”, zegt Erika Vlieghe, voorzitter van de GEES die de exit-strategie coördineert. “Je kan een hele tijd zonder autogordel rijden, tot je een zwaar ongeluk krijgt en dan ben je dood.” Ook andere experts treden haar bij: “Er is geen enkele reden waarom het virus bij ons niet opnieuw zou kunnen opflakkeren.” -
PREMIUM
Nu Zuid-Afrikaanse variant ook in Vlaanderen opduikt: hoe gevaarlijk zijn de mutaties?
-
PREMIUM
INTERVIEW. Vaccinspecialist Luc Debruyne: “Als je geen fouten maakt, ben je te traag”
Na weken vol hoopvol nieuws slaat de jongste dagen de vaccinvertwijfeling toe. Nergens voor nodig, vindt de vermaarde vaccinspecialist Luc Debruyne. “Een vaccin rolt niet van de lopende band zoals een praline: er kunnen veel dingen misgaan. Maar de situatie gaat alleen maar beteren nu er meer vaccins zullen worden goedgekeurd.” -
-
5 leuke manieren om stress te verminderen
Stress lijkt wel dé ziekte van onze tijd. Heel wat mensen zijn dan ook op zoek naar manieren om hun stressniveau te verlagen. Naast meer sporten en bewegen, blijkt ook creatief zijn een goede uitlaatklep om je stress onder controle te houden. Heb jij je creatieve hobby nog niet gevonden? We geven je graag enkele suggesties mee. -
PREMIUM
Nu Pfizer minder levert dan beloofd: loopt de vaccinatiecampagne vertraging op? Wie komt in de ziekenhuizen eerst aan de beurt? En halen we eind juni, zoals Jambon aankondigde?
-
PREMIUM
De Belg die ons binnen het jaar een vaccin bezorgde: “De wereld mag België danken”
-
Livios Val jij voor de charme van een tiny house? Zoveel kost het je
Om een woning te kopen of te (ver)bouwen heb je al snel een grote som geld nodig waar je jaren voor afbetaalt. Dat verklaart de populariteit van meer alternatieve woonvormen, zoals tiny houses. Daarbij woon je op kleiner en met minder spullen, maar wel met meer financiële vrijheid. Hoeveel betaal je voor zo’n tiny house? Bouwsite Livios vroeg het aan Tiny House Belgium.
1 reactie
Piet Deroover