Onderzoeker van het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN bevestigt een smartphone op een anatomische torso voor het meten van blootstelling aan straling.
Volledig scherm
Onderzoeker van het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN bevestigt een smartphone op een anatomische torso voor het meten van blootstelling aan straling. © SCK CEN

Jouw smartphone kan blootstelling aan ioniserende straling meten

Onze smartphones kunnen bij een nucleaire ramp ingezet worden als dosimeter. Dat blijkt uit een grootschalig experiment van het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN. Door de weerstanden erin uit te lezen, kunnen onderzoekers achteraf de individuele opgelopen stralingsdosis nauwkeurig vaststellen.

6 reacties

 • Jo Nijs

  2 maanden geleden
  Er zitten al zoveel sensors in een gsm. Standard een mini dosimeter kan er nog wel bij zeker ?
 • Peter Schelfhout

  2 maanden geleden
  Marjan groot gelijk, de straling (tijdens bellen of opzoeken) is wellicht veel hoger dan de radioactieve straling. Misschien is dat hun manier om de mogelijke schade ervan af te schuiven op zonnestraling xD
 • Marjan Frankie

  2 maanden geleden
  meet hij dan ook de straling van de telefoon zelf en van alle andere stralingen ? Wat een hypocrisie om de smartphone te blijven in het licht zetten Gooit die dingen zo ver mogelijk weg
 • Olivier Van Hoey

  2 maanden geleden
  @Stefan Nicolai: Dat idee hadden we inderdaad ook. Uitlezen bij apothekers is niet vanzelfsprekend omwille van de nodige geavanceerde apparatuur, maar dan nog zou het praktischer zijn dan de weerstandjes uit een smartphone te moeten halen. We hebben hiervoor dan ook reeds contact opgenomen met de bevoegde instanties, maar tot nu toe werd er niet ingegaan op ons voorstel. We blijven momenteel dus aangewezen op de weerstandjes. Hopelijk hebben we dit inderdaad nooit nodig.
 • Alex Terieure

  2 maanden geleden
  Het staat er letterlijk, praktisch onhaalbare kaart. Wie gaat er inderdaad zijn gsm laten vernietigen na een nucleair incident? Mooi onderzoekje van waarschijnlijk veel geld zonder enige reële praktische toekomst.
 1. Passie, liefde en (v)echtscheidingen: deze series over het huwelijk zijn het streamen waard
  Streamz

  Passie, liefde en (v)echtscheidingen: deze series over het huwelijk zijn het streamen waard

  Sinds maandag 13 september kan je op Streamz terecht voor een stevige portie huwelijksdrama met wekelijks een nieuwe aflevering van ‘Scenes from a Marriage’, een moderne remake van Ingmar Bergmans tijdloze ‘Scener ur ett äktenskap’. Liefde, passie, seks, (v)echtscheidingen en verzoeningen laten niemand onberoerd, en dus vullen wij deze week onze Kijkgids aan met onze favoriete series en films over het huwelijk. Van hartzeer in ‘Marriage Story’ (Netflix) en wraaklustige vrouwen in ‘Why Women Kill’ (Streamz) tot een uitgeblust seksleven in ‘Wanderlust’ (Netflix) en een polyamoreus experiment in ‘You Me Her’ (Netflix).

Wetenschap & Planeet