James Webb ruimtetelescoop, de grootste ooit, wordt 24 december in de ruimte gelanceerd
De James Webb ruimtetelescoop of James Webb Space Telescope (JWST) wordt volgende week vrijdag 24 december in de ruimte gelanceerd, vanuit de basis op Frans Guyana. De telescoop is gebouwd door NASA, het Europees Ruimte Agentschap (ESA) en het Canadese Ruimte Agentschap (CSA), en is de grootste telescoop ooit die de ruimte wordt ingestuurd.
"Het wordt een bijzonder uitzonderlijke missie", zegt onderzoeker Bart Vandenbussche van het Instituut voor Sterrenkunde (KU Leuven). "Vanuit de KU Leuven hebben we meer dan 15 jaar gewerkt aan één van de vier wetenschappelijke instrumenten die op de telescoop geïnstalleerd zijn. De lancering volgende week wordt een behoorlijk spannend moment.”
Ook de kostprijs van het project getuigt van de bijzonderheid ervan. Waar een gemiddeld project van ESA geraamd wordt op 600 miljoen euro, heeft dit maar liefst 13 miljard euro gekost. De telescoop heeft een spiegel van 6,5 meter, samengesteld uit 18 hexagonale segmenten. Die andere bekende en belangrijke telescoop, de Hubble-telescoop die begin jaren negentig in de ruimte is gelanceerd, heeft een spiegel van 'slechts' 2,4 meter.
De JWST gaat infrarood licht in de ruimte waarnemen met een gevoeligheid die 100 keer groter is dan de Hubble-telescoop. Daardoor wordt het mogelijk om 13,5 miljard jaar 'terug in de tijd' te kijken en de eerste sterrenstelsels na de oerknal te zien. Door het infrarood te observeren kan Webb sterren en planetenstelsels bekijken die zich in stofwolken vormen.
De lancering van de Webb-telescoop gebeurt vanop de Europese lanceerbasis in Frans Guyana, en met de Ariane 5-raket. "Een zeer betrouwbare raket", volgens Vandenbussche. De telescoop zal vervolgens in een baan komen te zweven, op anderhalf miljoen kilometer afstand van de aarde.
Vanaf zes maanden na de lancering zullen de eerste routinematige metingen kunnen gebeuren. Verwacht wordt dat de telescoop minstens vijf jaar operationeel zal zijn, de ambitie is om dat tien jaar te blijven.
Vrijdag 24 december omstreeks 13.20 uur Belgische tijd vindt de lancering plaats. De telescoop is vernoemd naar wijlen James Webb, de tweede directeur van het Amerikaanse ruimteagentschap NASA.
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Doo Whoop that thing: de armband zonder scherm waar wielrenners zot van zijn
-
Livios
Grotere regenwaterputten in opmars: “Ga meteen voor een put van 10.000 liter”
De klimaatverandering is een realiteit. Zowel periodes van droogte als intense neerslag komen steeds vaker voor. Maart en april waren kurkdroge maanden, waardoor heel wat regenwaterputten in Vlaanderen vandaag leeg zijn. Nu al. Moeten we investeren in grotere regenwaterputten? Bouwsite Livios gaat het na. -
Elon Musk: productie Raptor-raketmotoren loopt zo ver achter dat faillissement SpaceX dreigt
De productie van Raptor-raketmotoren bij ruimtevaartbedrijf SpaceX loopt minder voorspoedig dan het bedrijf zou willen. Het bedrijf zou volgend jaar zeker twee Starships per week moeten laten vliegen omdat het bedrijf anders “risico loopt failliet te gaan”. SpaceX-oprichter Elon Musk noemt de productie “een ramp”. -
-
Ruimtetelescoop Hubble hapert opnieuw: wetenschappelijk onderzoek ligt stil
Ruimtetelescoop Hubble kampt opnieuw met een storing. Alle instrumenten aan boord staan sinds maandag in een zogeheten safe mode en het wetenschappelijk onderzoek ligt stil. Het is de tweede keer dit jaar dat dit gebeurt. De vluchtleiding op aarde onderzoekt wat er aan de hand is, laat ruimtevaartorganisatie NASA weten. -
Spaargids.be
Pensioensparen op je 54ste? Behoed je voor deze grove fout
54-jarigen die aan pensioensparen doen, denken maar beter twee keer na over het bedrag dat ze dit jaar storten. Het kan bepalend zijn voor de sommen die ze de volgende tien jaar mogen storten en het fiscale voordeel dat ze daarbij genieten. Spaargids.be legt uit hoe de vork aan de steel zit. -
Frans farmabedrijf Valneva dient verzoek in tot voorwaardelijke goedkeuring coronavaccin
Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA bekijkt de voorwaardelijke goedkeuring van het coronavaccin van het Franse farmaceutische bedrijf Valneva voor de EU-markt. Het bedrijf heeft een overeenkomstige aanvraag ingediend, zo maakte het EMA vandaag bekend. Het is niet bekend wanneer een beslissing kan worden verwacht. -
PREMIUMSchellebelle
RECONSTRUCTIE. De Schellebellemoord, met peetvader Prosper als meesterbrein: “De enige vijand die Eddy had, was zijn papa zelf”