Israëlische kust zit na ‘ecologische ramp’ over tientallen kilometers onder de teer
Israël heeft zondag voor onbepaalde tijd al zijn stranden aan de Middellandse Zee gesloten, nadat de kust daar over tientallen kilometers besmeurd is geraakt met teer. De olie is vermoedelijk ergens in de voorgaande dagen in zee gedumpt of gelekt door een olietanker.
Delen per e-mail
De eerste teerplekken werden afgelopen week ontdekt door milieuactivisten. De zwarte smurrie spoelde na een zware storm op de kust aan, die over een lengte van 160 kilometer is aangetast. Er spoelden al tal van dode dieren aan, waaronder een gewone vinvis, een walvisachtige. Het zoogdier had de teer binnengekregen. Er zijn ook beelden van met teer bedekte schildpadden.
De dienst voor natuurbeheer spreekt van een van de grootste milieurampen die Israël ooit heeft getroffen. In 2014 bracht een olielek in de Arava-woestijn zware schade toe aan het kwetsbare ecosysteem van het land.
Opruimen
Zondag deden duizenden vrijwilligers een eerste poging om zoveel mogelijk teer op te ruimen. Het leger heeft aangekondigd om duizenden soldaten te laten helpen bij de schoonmaakoperatie. De autoriteiten vrezen dat het opruimen van de teer maanden en mogelijk jaren gaat vergen.
Schip
Gezocht wordt nog naar de bron van de vervuiling. Mogelijk is een schip dat op 11 februari passeerde de oorzaak van de vervuiling.
Minister Gila Gamliel van Natuurbescherming zei dat er nog naar negen schepen wordt uitgekeken die in de buurt waren toen de olie in het water terechtkwam. De bewindsvrouw denkt dat er een grote kans is dat de verantwoordelijke voor de ramp wordt gevonden. Gamliel wil de schade op de eigenaar van het schip of zijn verzekeraar verhalen.
‘Handen op de rug’
Milieuactivisten zeggen dat de minister nauwelijks middelen heeft om op te treden tegen vervuilers vanwege beperkingen in de wet en een ontoereikende begroting. Gamliel ‘moet deze situatie en andere situaties bevechten terwijl haar handen op haar rug gebonden zijn’, aldus directeur Arik Rosenblum van de milieubeweging EcoOcean.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Honderdtal dolfijnen gestorven voor kust van Mozambique, oorzaak blijft voorlopig mysterie
Zeker 86 dolfijnen zijn vandaag dood aangetroffen op een eiland voor de kust van Mozambique. De oorzaak van hun overlijden is nog niet bekend, klinkt het bij het ministerie van Milieu. Op dezelfde plaats waren zondag ook al meerdere dolfijnen dood aangetroffen. -
PREMIUM79
Moeten we niet voluit gaan voor éénprikstrategie? We vragen het aan Marc Van Ranst en Geert Molenberghs
-
PREMIUM62
8 uur per dag je laptop aan, 3 kopjes koffie, een kwartiertje telefoneren en de verwarming: zoveel betaal je extra op je energiefactuur door telewerk
-
-
Russische mijnbouwgigant toch niet in beroep tegen recordboete voor diesellek in Noordpoolgebied: “We zullen betaling van 1,6 miljard overmaken”
De Russische mijnbouwgigant Norilsk Nickel zal dan toch geen beroep aantekenen tegen de recordboete die het bedrijf eerder deze maand kreeg voor zware vervuiling in het Russische Noordpoolgebied. De onderneming betaalt een schadevergoeding van 146 miljard roebel, omgerekend dik 1,6 miljard euro. -
Heeft je leeftijd invloed op de kostprijs van je autoverzekering?
Uit cijfers van het Kenniscentrum verkeersveiligheid (2012) blijkt dat meer dan een derde van alle letselongevallen wordt veroorzaakt door 18- tot 31-jarige bestuurders. Ligt dit aan roekeloos rijgedrag of het ontbreken van ervaring? Ervaring speelt in elk geval een grote rol. Welke impact heeft je leeftijd dan op de premie van je autoverzekering? Independer.be legt het je uit. -
3
Voor tweede dag op rij warmterecord gebroken: kwik haalt 16,6 graden in Ukkel
Met een temperatuur van 16,6 graden in Ukkel is vandaag voor de tweede dag op rij een warmterecord gebroken in ons land. Dat meldt weerman David Dehenauw. -
6 op de 10 Belgen vinden dat we te veel plastic gebruiken, maar leggen de verantwoordelijkheid bij fabrikanten
De plasticproblematiek lijkt sinds de coronacrisis op de achtergrond verzeild, terwijl het net als corona een wereldwijde pandemie is die dringend aangepakt moet worden. Een kwart van de Belgen denkt meer plastic verbruikt te hebben sinds de lockdowns en dat kan zeker kloppen. Denk maar aan de forse stijging van leveringen aan huis alleen al. Daarnaast nam het gebruik van plastic ook explosief toe in de zorgsector (onder andere door maskers, reageerbuisjes en handschoenen). Volgens onderzoek willen de Belgen hun verbruik wel bijsturen, maar verwachten ze meer inspanningen van producenten, fabrikanten en de overheid.
3 reacties
willy zachel
Geert Tamsyn
Freddy De Vos