Een pagina uit het Voynich Manuscript
Volledig scherm
Een pagina uit het Voynich Manuscript © Beinecke Manuscript Gallery

Is het meest mysterieuze manuscript ter wereld na 400 jaar eindelijk ontcijferd?

WetenschapAl eeuwenlang breken wetenschappers zich het hoofd over het Voynich Manuscript. De vreemde tekst dateert uit de 15de eeuw, maar veel meer is er niet over bekend. Niemand weet in welke taal het geschreven is, laat staan wat er precies instaat. Tot nu, want aan de universiteit van Alberta menen ze de code gekraakt te hebben met wat hulp van artificiële intelligentie.

6 reacties

 • Antonio Vivaldi

  5 jaar geleden
  Verborgen schrift uit angst voor de heksenvervolgingen van de Heilig Kerk.
 • Robbe Leyssens

  5 jaar geleden
  Pete: ik zei voor de leek, toevallig ben ik wel bestuurslid van een heemkundige kring. Ik heb geschriften gelezen uit de vroege middeleeuwen en zag een gelijkenis in lettervormen. Ik ben tevens natuurliefhebber en fotografeer alle levensvormen...maar dank u voor het antwoord. Ik vind dit werk wel boeiend.
 • Pete Schoonhuys

  5 jaar geleden
  Robbe Leyssens, je kan je beter informeren voor je zoiets neerschrijft. Ga eens kijken in je lokale heemkundige kring of op internet, er staat genoeg getranscribeerd uit die periode hoor.
 • Robbe Leyssens

  5 jaar geleden
  Oude Nederlandse teksten uit die tijd zijn voor de leek ook onleesbaar. Het mysterie is hoofdzakelijk volgens mij dat al die planten , vooral wortels op het getoonde blad, onbekend zijn. Hou ons op de hoogte !
 • marijke deruyck

  5 jaar geleden
  Dat vind ik nu eens een boeiende zoektocht, in plaats van altijd slecht nieuws over de teloorgang van onze planeet ! Benieuwd wat het is, ik gok op een soort medische encyclopedie, of een compendium waarin medicijnen omschreven staan, zoals de apothekers gebruiken,, of de voorlopers van verf of andere kleurstoffen voor kleurmengsels e.a. telkens op basis van natuurlijke ingrediënten als planten(-delen).