De discobol die de sterrenhemel sinds vorige week helderder maakt
Volledig scherm
De discobol die de sterrenhemel sinds vorige week helderder maakt © Rocket Lab

In het geheim gelanceerde discobal schijnt als helderste ster aan de hemel

Wie vorige nacht even tijd nam om naar de sterrenhemel te kijken, zal opgemerkt hebben dat er een nieuwe, heldere ster waar te nemen is. De ster werd vorige zaterdag de ruimte ingestuurd door het particuliere ruimtevaartbedrijf Rocket Lab en is momenteel het helderste object aan de hemel. De lancering van de ster lokt kritiek uit bij astronomen van over de hele wereld en blijft niet zonder gevolgen.

37 reacties

 • Jenne Vergeer

  4 jaar geleden
  Geld genoeg voor idioterie zoals Musk met zijne auto naar mars nu dit voor efkes beroemd zijn.
 • angelique verstraeten

  5 jaar geleden
  Er hangt niet alleen zo een ster maar ook een zon....
 • Gert De Vries

  5 jaar geleden
  Morgen lanceer ik een klein atomium vanuit mijnen hof de ruimte in, wie komt er kijken ?
 • ronny cuypers

  5 jaar geleden
  En wie zegt dat die astronomen niet naar nog van dergelijke dingen zitten te turen? Ze gaan er zowat allemaal van uit dat er ergens nog leven moet zijn. Wel, misschien hebben die 'wezens' al heel lang geleden duizenden reflecterende bollen gelanceerd. En daar zitten wij nu dan naar te kijken en te ontdekken.
 • Yvan Lissens

  5 jaar geleden
  Vliegt er al niet genoeg ruimterommel in een baan om de aarde? In feite zou men die nutteloze bol moeten terughalen en de recyclagefactuur naar Rocket Lab sturen. Zeker omdat het ding een nutteloze reclamestunt is. Als men hier geen paal en perk aan stelt dan zie je binnenkort geen enkele ster meer, maar een hoop reclame waar je niet meer naast kan kijken.
 1. “In een stofvrij huis komt een spin minder graag”: experts geven advies om spinnen buiten te houden
  PREMIUM

  “In een stofvrij huis komt een spin minder graag”: experts geven advies om spinnen buiten te houden

  Voor wie denkt dat spinnen alleen in de herfst in huis te vinden zijn, hebben we slecht nieuws. Huisspinnen duiken immers ook opvallend vaker op in maart, wanneer het warmer wordt. De grijze huisspin kan de winter immers overbruggen en wordt nu weer actiever. Wim Veraghtert, expert in ongewervelde dieren bij Natuurpunt, legt uit hoe een spin leeft én hoe je de achtpotigen op een ietwat vriendelijke manier uit je buurt houdt. Klinisch psychologe Marieke Impens legt dan weer uit hoe je van een spinnenfobie verlost raakt.
 2. Zeker 5% van de Belgen stopt met ademen in hun slaap: wat kan je doen tegen slaapapneu? En hoe kan je het herkennen?
  PREMIUM

  Zeker 5% van de Belgen stopt met ademen in hun slaap: wat kan je doen tegen slaapapneu? En hoe kan je het herkennen?

  Vandaag is de Dag van de Slaap, maar niet voor iedereen is slaap even evident. 5 tot 15 procent van de volwassen bevolking heeft last van slaapapneu, een aandoening waarbij je tijdens je slaap regelmatig stopt met ademen. Maar hoe weet je of je hier zelf last van hebt? En wat kan je ertegen doen? Longarts Fré Bauters (UZ Gent) beantwoordt de belangrijkste vragen. “Patiënten met deze risicofactor moeten extra opletten.”