IN BEELD. Amper toeristen op beroemde stranden van Bali, wel tonnen plastic afval
Er zijn bijna geen toeristen op de paradijselijke stranden van het Indonesische eiland Bali op dit moment. Wél plastic, plastic en nog eens plastic. Elke dag opnieuw spoelt er op de stranden tot wel 60 ton afval aan.
Delen per e-mail
De grote stroom aan plastic rotzooi lijkt een terugkerend fenomeen te worden op Bali in deze periode van het jaar, door de moesson en sterke golfstromen, slecht afvalbeheer en de globale crisis van verontreiniging van de zee.
Maar dit jaar is het wel héél erg.
‘Het blijft komen’
De lokale autoriteiten kunnen de toevloed aan plastic amper de baas. “We werken heel hard om de stranden op te kuisen, maar het afval blijft komen”, zegt Wayan Puja van het lokale milieuagentschap van Badung. “Elke dag zetten we ons personeel, onze trucks en onze diepladers in.” Bij grootschalige schoonmaakacties op de stranden aan Kuta, Legian en Seminyak werd vrijdag meer dan 30 ton verzameld, zaterdag verdubbelde dat tot 60 ton.
“Er wordt een gigantische hoeveelheid plastic afgevoerd van de stranden”, bevestigt Denise Hardesty, experte in plasticvervuiling. Zij werkt al een tijd samen met wetenschappers in Indonesië om het afvalprobleem in kaart te brengen en is nu ook actief voor de Indonesische overheid. Die lanceerde in april 2020 een nationale strategie om de “dreigende crisis” van plastic afval voor het zeeleven en de economie van het land te bestrijden.
Elk jaar erger
Volgens Hardesty wordt het elk jaar erger. “Het is niet nieuw en niet verrassend. Het gebeurt elk jaar. Maar in de laatste tien jaar is het aan het stijgen.” Volgens de onderzoekster is de groeiende berg plastic op het eiland in lijn met de globale stijging van de plasticproductie. Stranden wereldwijd zien in het recente decennium altijd maar meer plastic aanspoelen. “Maar in landen met moessonregens zien we een veel sterker seizoenseffect”, legt Hardesty uit.
Ook de ineffectieve afvalverwerkingssystemen in Indonesië zijn een groot probleem. Bali is dat recentelijk gaan reorganiseren, Java is er pas mee begonnen.
De gouverneur van Bali, Wayan Koster, hoopt op snelle en serieuze actie om de bij toeristen razend populaire stranden afvalvrij te krijgen. In normale tijden zouden er nu duizenden toeristen op Bali vertoeven, maar de coronapandemie heeft daar een stokje voor gestoken. De lokale economie krijgt zware klappen en hoopt dat het overzeese toerisme snel weer kan aantrekken.
De weinige toeristen die er nu wél zijn, zitten tussen het vuilnis. En dat mag niet. “De overheid in Badung moet een eigen afvalsysteem hebben op Kuta Beach, compleet met al het nodige materiaal en personeel, zodat afval dat op het strand aankomt snel opgeruimd wordt”, benadrukt de gouverneur. “In de seizoenen wanneer er toeristen zijn moet het systeem 24 uur per dag werken.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Multimedia Is het nog de moeite om te investeren in een fototoestel?
Omdat de camera’s in onze smartphones steeds beter worden, lijkt het dom om nog in een fototoestel te investeren. Onze techredacteur zocht naar de belangrijkste verschillen tussen de twee. -
Livios Een terrasoverkapping kiezen? Deze checklist helpt je op weg
Corona houdt ons al maanden aan huis gekluisterd, en het ziet er niet naar uit dat daar snel verandering in komt. Overweeg je een terrasoverkapping om in alle comfort tijd buiten door te brengen? Weet dan dat er een overvloed aan keuzemogelijkheden en combinaties bestaat. Bouwsite Livios overloopt de zeven belangrijkste vragen die je moet stellen als je bepaalde systemen vergelijkt. -
Brugge boven, Golden Oli en Primus Paul: deze spelers kleurden de voorbije tien Gouden 11-speeldagen
Twintig speeldagen ver in de Jupiler Pro League, tijd voor een nieuwe round-up. Club Brugge is leider, Paul Onuachu afgetekend topschutter en de strijd om play-off 1 is bijzonder spannend. Maar welke ploegen en spelers kleurden de voorbije tien rondes van de Gouden 11? -
-
“Enorme opwarming in stratosfeer verhoogt kansen op winterweer in Europa”
Weerdienst NoodweerBenelux signaleert woensdag een fikse opwarming in de stratosfeer. Wat betekent dat? “Dit natuurfenomeen zie je niet iedere winter en kan zorgen voor een verhoogde kans op winterweer in Europa”, klinkt het. -
PREMIUM
Coronavirus muteert volop: hoe gevaarlijk is dat? En wat betekent dat voor onze vaccinatiestrategie?
-
EU legt export van plastic afval naar arme landen aan banden
De uitvoer van plastic afval vanuit de Europese Unie naar ontwikkelingslanden zal vanaf 1 januari sterk worden beperkt. Dat heeft de Europese Commissie eind december bekendgemaakt. Volgens de nieuwe regeling kan enkel nog "zuiver plastic afval bestemd voor recyclage" worden verstuurd naar landen die geen deel uitmaken van de OESO (de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling). -
OVERZICHT. Na de Britse en Zuid-Afrikaanse variant nu ook een opgedoken in Brazilië: wat weten we over deze varianten?
Van de Britse, over de Zuid-Afrikaanse tot de Braziliaanse variant: blijkbaar muteert het coronavirus SARS-CoV-2 razendsnel met als gevolg tal van varianten. Hoeveel varianten zijn er inmiddels? En zijn ze gevaarlijk(er)? Een overzicht van wat we weten.
26 reacties
Yves Steenssens
Pieter Van Ceunebroeck
jean-marie van doren
Bob VERSCHUEREN
Lisa Carpentier