Immense ijsberg valt in stukken uit elkaar en deelt enkel schampschot uit aan Zuidpool-eiland met pinguïns. Maar het gevaar is nog niet geweken
De gigantische ijsberg met de naam ‘A-68A’ is rakelings langs het Zuidpool-eilandje South Georgia gedreven. Dat is goed nieuws, want gevreesd werd dat de ijskolos zou crashen op het eiland, met een ecologische ramp tot gevolg. Een ‘handrembocht in James Bond-stijl’ stak er net op tijd een stokje voor, al kwam het wel nog tot een kleine botsing. Minder goed nieuws is dat nu losgebroken ijsschotsen nog steeds een bedreiging voor het eiland vormen.
Delen per e-mail
A68, een enorme ijsberg van zo’n 6.000 vierkante kilometer groot, brak in 2017 los van de Larsen C-ijsplaat, die vastzit aan het Antarctisch schiereiland. Eerst bleef de grootste ijsberg ter wereld op zijn plek dobberen, maar begin 2019 koos hij voor het ruime sop. De enorme schots raakte op drift en bewoog gestaag naar het noorden, weg van het Witte Continent.
Onderweg kromp A68 een beetje, verloor hij stukken ijs. Het grootste stuk, dat de naam A-68A kreeg, zette als exemplaar van nog altijd liefst 4.000 vierkante meter verder koers. Als één gigantisch wit vlak, vele miljoenen kilo’s zwaar, dreef de ijsberg verder en verder.
Op ramkoers
Enkele weken geleden ontstond er bezorgdheid. De bevroren reus stevende recht op South Georgia af, een afgelegen eiland in het zuiden van de Atlantische Oceaan en de woonplaats van duizenden pinguïns. Het leek op een ecologische ramp te zullen uitdraaien.
Bij een botsing zou de enorm rijke en belangrijke voedingsbodem rondom het eiland - één van ‘s werelds meest belangrijke ecosystemen - kunnen vernield worden, met grote gevolgen voor al het leven in de omgeving dat ervan afhankelijk is. Daarnaast zou de ijsberg middels blokkade de hongerdood betekenen voor duizenden pinguïns op het eiland.
Gelukkig liep het anders af. Recente beelden toonden hoe A-68A vorige week stilletjesaan uit elkaar begon te breken en weg van het continentaal plat rond South Georgia begon te drijven.
Scherpe bocht
De ijsberg maakte door de natuurlijke zeestroming rond het eiland op een bepaald moment zelfs een heel scherp manoeuvre. Net op tijd. “Vergelijk het met een handrembocht in een James Bond-film, een bocht van bijna 180 graden met een uitwijkend achterstuk”, schetst glacioloog Stef Lhermitte van TU Delft in een reactie aan VRT NWS.
Geheel zonder brokken verliep die handrembocht niet: tijdens de beweging botste een stuk schots kapot tegen de ondiepe zeebodem ten zuiden van het eiland. Een ‘schampschot’ met een stuk afgebroken ijs van een slordige 140 vierkante kilometer groot. “Dit zal ongetwijfeld veel schade veroorzaakt hebben, maar de grote botsing is vermeden”, vat Lhermitte samen. De afgebroken achterbumper is ongeveer even groot als de Spaanse stad Sevilla en daarmee groot genoeg om nu met een eigen naam door het leven te gaan: ijsberg A-68D.
Een paar dagen later kwamen er nog eens twee aanzienlijke stukken los van ‘moeder-ijsberg’ A-68A. Die schotsen werden A-68E en A-68F gedoopt. De oorspronkelijke reus, die is intussen herleid tot een ‘reusje’ van zo’n 2.600 vierkante kilometer.
Bedreiging
Gevaar geweken? Niet helemaal. Een geluk is dat A-68D bij de klap niet is blijven vasthaken op het continentaal plat voor het eiland. De ijsmassa is nu op drift in de zeestromingen rond South Georgia. Ook de andere stukken zitten nog in die stromingen in de buurt.
Wetenschappers zijn bezorgd dat de ijsschotsen alsnog vast kunnen komen te zitten aan het eiland en er zo schade kunnen aanrichten. De situatie is ook nog iets complexer geworden voor de onderzoekers. Ze moeten de verschillende ijsbergen nu apart zien te tracken en apart monitoren wat hun eventuele impact wordt op de rijke en unieke biodiversiteit aan het eiland.
Satellieten zullen de voortgang van de ijsbergen volgen terwijl ze het ondiepe continentaal plat van het Zuidpool-eiland passeren. Er zijn een aantal locaties waar grote ijsblokken kunnen blijven steken. Nagelbijten dus. De hoop is dat de gereduceerde bergen met de hulp van stromingen uiteindelijk wegdrijven van South Georgia en op weg gaan naar warmere wateren, waar ze op hun beurt in steeds kleinere stukken zullen breken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sparen Starten met beleggen: zo vindt u goede beleggingsfondsen
Steeds meer beleggers stoppen een deel van hun spaarcenten in beleggingsfondsen. Maar wat als u (nog) niets van de beurs kent? Hoe vindt u de weg naar het juiste beleggingsfonds? Spaargids.be legt uit hoe u veilig kan starten. -
Tussentijdse resultaten veelbelovend voor Janssen-vaccin dat maar 1 inspuiting nodig heeft
Het is nog wachten op de definitieve resultaten van het coronavaccin van Johnson & Johnson, het moederbedrijf van Janssen Pharmaceutica uit Beerse. Die komen nog deze maand of begin februari, maar gisteren zijn al de bevindingen van fase 1/2 van de klinische studie gepubliceerd. En die blijken veelbelovend. Janssen zal waarschijnlijk als eerste speler een vaccin op de markt brengen dat maar één inenting behoeft. -
Livios Een terrasoverkapping kiezen? Deze checklist helpt je op weg
Corona houdt ons al maanden aan huis gekluisterd, en het ziet er niet naar uit dat daar snel verandering in komt. Overweeg je een terrasoverkapping om in alle comfort tijd buiten door te brengen? Weet dan dat er een overvloed aan keuzemogelijkheden en combinaties bestaat. Bouwsite Livios overloopt de zeven belangrijkste vragen die je moet stellen als je bepaalde systemen vergelijkt. -
-
PREMIUM
Dit waren de vijf wetenschappelijke hoogtepunten van 2020
-
Unilever test stof uit zeewier in strijd tegen bacteriën
Was- en levensmiddelenconcern Unilever hoopt met behulp van zeewier producten op de markt te brengen waarmee oppervlakten zichzelf schoonhouden. Een in de zeeplanten aanwezige organische verbinding zou bijvoorbeeld bankbiljetten, keukens of zelfs een gebit helpen beschermen tegen schimmels of bacteriën. Nu wil het bedrijf achter merken als Cif, Glorix en Robijn experimenteren met het middel in zijn huishoudartikelen. -
Vrees voor ecologische ramp: wetenschappers plannen missie naar ‘s werelds grootste ijsberg, die nu echt op ramkoers ligt met “pinguïneiland”
Hij komt dichter en dichter en stevent nu récht op het afgelegen Zuidpool-eiland af waar duizenden pinguïns en zeehonden leven: de grootste ijsberg ter wereld. De drijvende kolos - de ijsberg is groter dan Luxemburg - is minder dan 100 kilometer van het eiland verwijderd. Een botsing lijkt onvermijdelijk, er wordt gevreesd voor een ecologische ramp. Een team van wetenschappers plant nu een dringende missie om de bevroren reus, en vooral zijn impact op het milieu, ter plaatse te bestuderen. -
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst.
2 reacties
Dirk Kindt
Jef Van De Plas