Afgebroken stukken ijs van de gigantische ijsberg A-68A drijvend in het zuiden van de Atlantische Oceaan nabij het eiland South Georgia.
Volledig scherm
Afgebroken stukken ijs van de gigantische ijsberg A-68A drijvend in het zuiden van de Atlantische Oceaan nabij het eiland South Georgia. © AP

Immense ijsberg valt in stukken uit elkaar en deelt enkel schampschot uit aan Zuidpool-eiland met pinguïns. Maar het gevaar is nog niet geweken

De gigantische ijsberg met de naam ‘A-68A’ is rakelings langs het Zuidpool-eilandje South Georgia gedreven. Dat is goed nieuws, want gevreesd werd dat de ijskolos zou crashen op het eiland, met een ecologische ramp tot gevolg. Een ‘handrembocht in James Bond-stijl’ stak er net op tijd een stokje voor, al kwam het wel nog tot een kleine botsing. Minder goed nieuws is dat nu losgebroken ijsschotsen nog steeds een bedreiging voor het eiland vormen.

2 reacties

 • Dirk Kindt

  2 weken geleden
  Waarom is het habitat van ijsberen thuis op de Noordpool zonder pinguins, daartegenover hebben ze pinguins en geen ijsberen op Antarctica ?
 • Jef Van De Plas

  3 weken geleden
  Als die ijsberg zo enorm groot is , heeft hij ook een geweldige diepgang waarschijnlijk , en is hij aan de grond gelopen voor hij het eiland bereikte ? En dan gebroken ?
 1. Vrees voor ecologische ramp: wetenschappers plannen missie naar ‘s werelds grootste ijsberg, die nu echt op ramkoers ligt met “pinguïneiland”

  Vrees voor ecologi­sche ramp: wetenschap­pers plannen missie naar ‘s werelds grootste ijsberg, die nu echt op ramkoers ligt met “pinguïnei­land”

  Hij komt dichter en dichter en stevent nu récht op het afgelegen Zuidpool-eiland af waar duizenden pinguïns en zeehonden leven: de grootste ijsberg ter wereld. De drijvende kolos - de ijsberg is groter dan Luxemburg - is minder dan 100 kilometer van het eiland verwijderd. Een botsing lijkt onvermijdelijk, er wordt gevreesd voor een ecologische ramp. Een team van wetenschappers plant nu een dringende missie om de bevroren reus, en vooral zijn impact op het milieu, ter plaatse te bestuderen.
 1. "Ik heb er vrede mee dat ik mijn geld nooit zal terugzien": Stefan heeft voor 196 miljoen euro bitcoins, maar vergat paswoord
  Play

  "Ik heb er vrede mee dat ik mijn geld nooit zal terugzien": Stefan heeft voor 196 miljoen euro bitcoins, maar vergat paswoord

 2. Honderden jongeren starten enorm sneeuwballengevecht, ondanks lockdown
  Play

  Honderden jongeren starten enorm sneeuwbal­len­ge­vecht, ondanks lockdown

Wetenschap & Planeet