EPA
Volledig scherm
© EPA

Iedereen wil winter- en zomertijd afschaffen, maar hoe zou dat er nu juist uitzien?

Een overgrote meerderheid van Europeanen is voor de afschaffing van de winter- en zomertijd, en wil naar één tijd die het hele jaar geldig is. Maar wat moet dat dan worden? Altijd wintertijd, of altijd zomertijd? Beide scenario's kennen voor- en tegenstanders.

319 reacties

 • Edwige Spiegel

  2 jaar geleden
  Iedereen ....? Ik ken persoonlijk niemand die dat wil ......... begrijp trouwens niet wat het probleem kan zijn. Verhofstadt wil de afschaf (veronderstel dat hem dat op één of andere manier geld opbrengt ......) en bijgevolg promoot hij dat binnen Europa. Voor de rest, lijkt me dat er wel belangrijkere dingen zijn waar mensen zitten op te wachten.
 • Ignace De Graeve

  2 jaar geleden
  Zomeruur ? winteruur ? Kunnen ze niet gewoon de klok laten zoals ze in 1977 stond ... Maw: normaal doen, maar in België is dat niet mogelijk natuurlijk !
 • Rody Franks

  2 jaar geleden
  Als men toch niet overeenkomt, laat ons dan de klok elke dag tweemaal verzetten: om 3u 's nachts een uur terugdraaien naar wintertijd en om 13u een uur vooruit naar zomertijd. Daar kan niemand iets op tegen hebben, toch? :-)
 • René Verhoeven

  2 jaar geleden
  Laten zoals het is, zomertijd in zomer en wintertijd in winter! En die zever over bioritme mag dan ook stoppen, er is niemand die dag in dag uit op zelfde uur opstaat en op zelfde uur gaat slapen, elk weekend, feestdag of verlofdag verandert dat ritme al... dus dat ene uurtje veranderen, twee keer per jaar zou plots wel voor last zorgen? Het zit in hun hoofd!
 • Jakke Troost

  2 jaar geleden
  Mensen die klagen om twee keer per jaar het uur te verzetten komen waarschijnlijk nooit in een land met een afwijkend uur van het onze?
 1. Juncker wil afschaffing van switch tussen zomer- en winteruur: "Dat zullen we vandaag beslissen"

  Juncker wil afschaf­fing van switch tussen zomer- en winteruur: "Dat zullen we vandaag beslissen"

  De Europese Commissie wil vandaag nog beslissen over de afschaffing van de zomer-en wintertijd. Dat heeft Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker gezegd aan het Morgenmagazin op de Duitse omroep ZDF. "De mensen willen dat, wij doen het", zei hij daar. Uit de online peiling die de Commissie deze zomer over het thema organiseerde, bleek dat een meerderheid ervoor kiest om onafgebroken in de zomertijd te leven, dus twee uur voor Greenwich Mean Time. Dat zal ook het voorstel van de Commissie zijn. Na de Commissie moeten ook nog het parlement en de lidstaten hiervoor hun goedkeuring geven.

Wetenschap & Planeet