Volledig scherm
© ShutterStock

“Horrorscenario”: zo gruwelijk is het om te sterven aan hondsdolheid

Het begon met een licht tintelend gevoel in de arm, gevolgd door het happen naar lucht, schuim op de mond, spasmen en het eindigde met ernstige hersenbeschadiging en een fatale coma. Want hondsdolheid of rabiës is 100 procent dodelijk, een behandeling bestaat niet. In De Afspraak op Canvas omschreef bioloog Dirk Draulans sterven aan hondsdolheid als “een vreselijke dood” en “een horrorscenario”. Hij noemde de beslissing van Selena Ali om het straatkatje – dat mogelijk besmet is met hondsdolheid – ons land binnen te smokkelen vanuit Peru “onverantwoord”. Dit is hoe de aandoening verloopt.

 1. Wie is Selena Ali (23), de vrouw die er alles voor over heeft om leven van katje Lee te redden? “Ik heb erg veel afgezien van pesterijen”
  PREMIUM

  Wie is Selena Ali (23), de vrouw die er alles voor over heeft om leven van katje Lee te redden? “Ik heb erg veel afgezien van pesterijen”

  “Desnoods vlieg ik met Lee terug naar Peru zodat hij daar in quarantaine kan.” Begin dit jaar was Selena Ali (23) nog kandidate voor Miss België, ondertussen staat ze al een week in het oog van de storm omdat ze straatkat Lee van de dood wil redden. Wie is Selena en waar komt de strijdlust van de Stabroekse vandaan? En waarom is deze ene kat al die vernietigende kritieken waard? Een portret.
 2. HET DEBAT. Moet het uit Peru meegenomen katje Lee geëuthanaseerd worden? Dit is jullie mening

  HET DEBAT. Moet het uit Peru meegenomen katje Lee geëuthana­seerd worden? Dit is jullie mening

  Studente Selena Ali uit Stabroek bracht straatkat Lee begin april vanuit Peru illegaal naar ons land, zonder dat daarbij de regels voor de preventie van hondsdolheid (rabiës) werden gerespecteerd. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) oordeelde daarom dat katje Lee geëuthanaseerd moet worden. Moet katje Lee gedood worden? Eerder vandaag lieten we experts en politici aan het woord. Nu is het jullie beurt. Dit zijn de boeiendste reacties.
 1. Hoe de soap rond katje Lee in een week ongeziene proporties aannam (en hij is nog niet afgelopen)
  PREMIUM

  Hoe de soap rond katje Lee in een week ongeziene proporties aannam (en hij is nog niet afgelopen)

  ‘Thuis’ en ‘Familie’ kenden een vroegtijdig seizoenseinde, maar Vlaanderen heeft al een nieuwe soap om zich in te verdiepen: die rond katje Lee. De Peruviaanse straatkat werd door Selena Ali (23) meegebracht naar ons land, maar het FAVV vrees dat de kat besmet is met hondsdolheid en ziet maar één optie: euthanasie. Na een huiszoeking en een verdwijntruc eerder deze week, volgde gisteren ook een rechtszaak. De rechter hield de spanning erin, en stelde ‘De zaak-katje Lee’ voor twee weken uit. Zo nam het verhaal van Selena en Lee in minder dan een week tijd ongekende proporties aan.

Wetenschap & Planeet