Honderd jaar geleden werd Congo Belgisch
Delen per e-mail
Op 15 november zal het honderd jaar geleden zijn dat Belgisch Congo een kolonie werd. Dat gebeurde nadat koning Leopold II de Onafhankelijke Staat Congo overdroeg aan België. De honderdste verjaardag wordt noch in Kinshasa, noch in Brussel gevierd.
De verjaardag vindt plaats op het ogenblik dat er tal van pogingen aan de gang zijn om te trachten de relaties tussen België en de huidige Democratische Republiek Congo te normaliseren. Achtenveertig jaar na de onafhankelijkheid van het Afrikaanse land, op 30 juni 1960, zijn beide landen al zes maanden in een zoveelste crisis verwikkeld.
Hoewel 15 november 1908 de datum is waarop Congo officieel een Belgische kolonie werd, na de stemming van een wet, het zogenaamde "Koloniaal Charter", op 18 oktober 1908, was de overdracht slechts het eindpunt van een lang engagement van Leopold II. Hij was koning sinds 1865 en geïnteresseerd in Afrika, hoofdzakelijk voor de grondstoffen, na mislukkingen in China, Japan, Borneo en in de Soedanese regio Boven-Nijl.
De koning riep in 1876 een internationale geografische conferentie bijeen. Daarna werd een Internationale Afrikaanse Vereniging opgericht, gevolgd door een Internationale Vereniging van Congo, met de hulp van de Britse ontdekkingsreiziger Henry Morton Stanley.
Op 1 juli 1885, na de Conferentie van Berlijn waarop een akkoord moest worden gevonden voor de verdeling van Centraal-Afrika, richtte Leopold II de Onafhankelijke Staat Congo op. Hij was vorst van het gebied, dat 2,344 miljoen vierkante kilometer groot, tachtig keer de oppervlakte van België, is.
Miljoenen slachtofffers
Het werkregime van Leopold II leidde tot honderdduizenden à miljoenen slachtoffers, in combinatie met de ontvolking veroorzaakt door nieuwe ziektes die de Europeanen meebrachten. Er zijn echter geen betrouwbare cijfers door een gebrek aan correcte informatie over de toenmalige Congolese bevolking, zo menen de meeste historici.
Geleidelijk aan leidden de druk van de publieke opinie en diplomatieke handelingen tot het einde van de soevereiniteit van Leopold II en tot de annexatie van Congo als kolonie door België. Op 30 juni 1960 werd Congo, na 52 jaar kolonisatie, onafhankelijk.
De kolonisatie van Congo door België werd gekarakteriseerd door de exploitatie van grondstoffen enerzijds en een gebrek aan visie van de toenmalige Belgische autoriteiten anderzijds. Dat stelt professor Isidore Ndaywel-è-Nziem, een eminent Congolees historicus. Na de onafhankelijkheid heeft België zich onvoldoende bekommerd om de verbetering van de levensstandaard en het onderwijsniveau, meende de historicus vrijdag in een onderhoud met het persagentschap Belga.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Onderzoekers ‘broeden' op goedkoper vaccin dat makkelijker en sneller te produceren is
Terwijl België wacht op de komst van het ‘vaccin van de hoop’ van Johnson & Johnson - een prik volstaat waardoor het de vaccinatiestrategie in een stroomversnelling kan brengen - ontwikkelen buitenlandse onderzoekers een vaccin dat mogelijk nog innovatiever is. Het zou goedkoper zijn, makkelijk te fabriceren en naar verwachting wekt het nog meer antilichamen op dan de andere vaccins op de markt. Nog opmerkelijker: het vaccin wordt ‘uitgebroed’. -
Jobs
Van werfleider tot schilder: zoveel verdien je in de bouw
Overweeg je soms een job in de bouw? De sector kent in ieder geval heel wat zware knelpuntberoepen. Jobat.be somt op wat de mogelijkheden zijn en wat je (bruto) kan verdienen. -
HLN Drive
Elektrisch rijden duur? Te weinig laadpalen en modellen? Deze beweringen houden (geen) steek
Elektrisch rijden is duur, het laden neemt veel tijd in beslag,… er heersen heel wat vooroordelen over EV’s. Maar vaak zijn die gebaseerd op conclusies die enkele jaren geleden waarheid waren. Welke vooroordelen over elektrisch rijden houden vandaag nog steek? HLN Drive zocht het uit. -
-
17
België niet op schema volgens OESO-rapport: “Alle alarmlichten staan op rood”
België ligt niet op schema om de doelstellingen inzake duurzame ontwikkeling tegen 2030 te halen, zo blijkt uit het jongste Oeso-rapport over het milieu- en klimaatbeleid dat woensdag werd gepubliceerd. Minder dan een derde van de 51 doelstellingen kregen een positieve evaluatie. -
NORMANDIË
Franse kerncentrale stilgelegd na incident
Reactor 1 van de kerncentrale in het Franse Paluel, in het departement Seine-Maritime (Normandië), is stilgelegd na een incident zondagavond met een transformator. Dat heeft uitbater EDF vandaag gemeld. -
Energie
Wassen op 30 graden of je koffiezet uitschakelen: zo bespaar jij op je energiefactuur
Vele kleintjes maken één groot. En dat geldt zeker voor je energiefactuur. Een doorsnee Vlaams gezin (van 2,2 personen) betaalt jaarlijks zo’n 2000 euro aan energie. Die prijs kan je niet alleen onderdrukken met grote investeringen, zoals zonnepanelen of dakisolatie, maar ook met kleine gewoontes zoals wassen op lagere temperatuur of het stopcontact van je computer uittrekken. Wat is daar nu het precieze effect van? Mijnenergie.be zocht het uit. -
Mysterieuze hersenziekte stelt Canadese artsen voor raadsel
Canadese artsen maken zich zorgen over een nog onbekende hersenziekte die geheugenverlies, hallucinaties en spasmen veroorzaakt. Er zijn vooralsnog 43 patiënten gekend, die allemaal in dezelfde regio wonen.