"Hoe hoger IQ, hoe minder geloof in God"

 1. 4 toeristen gaan vanavond alleen de ruimte in. Kunnen zij dat wel? Onze expert legt uit

  4 toeristen gaan vanavond alleen de ruimte in. Kunnen zij dat wel? Onze expert legt uit

  Vanavond gaan vier toeristen de ruimte in. Dat doen ze in een raket van SpaceX, het ruimtebedrijf van miljardair Elon Musk. Voor het eerst is er geen enkele professionele astronaut mee aan boord, enkel de vier toeristen maken dus de ruimtereis. De missie draagt de naam Inspiration4 en zal drie dagen duren. Maar kunnen vier ‘amateurs’ dit eigenlijk wel zonder een lange opleiding zoals astronauten? We bespreken het met onze wetenschapsexpert Martijn Peters bij HLN LIVE. Bekijk het hier.
 2. Innovatief: wetenschappers leren koeien naar toilet gaan, en dat kan broeikasgassen helpen verminderen
  2

  Innovatief: wetenschap­pers leren koeien naar toilet gaan, en dat kan broeikas­gas­sen helpen verminde­ren

  Wetenschappers beweren dat ze met succes koeien hebben afgericht om in ‘toiletten’ te plassen. Bedoeling is om daarmee de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Het team van Nieuw-Zeelandse en Duitse onderzoekers geeft toe dat het experiment begon als een grap, maar het ontdekte dat het beheer van urine van runderen op lange termijn een impact kan hebben op het klimaat.
 3. Meer evacuaties in de Costa del Sol op vijfde dag van Spaanse bosbranden, leger ingezet
  1

  Meer evacuaties in de Costa del Sol op vijfde dag van Spaanse bosbranden, leger ingezet

  Lokale autoriteiten in de Spaanse regio Andalusië evacueren zondag nog drie dorpen in de Costa del Sol vanwege de al vijf dagen aanhoudende bosbranden daar. Het gaat om Jubrique, Genalguacil en Juzcar, nabij de onder toeristen populaire badplaats Estepona (Malaga). Eerder in de week waren al zo’n duizend mensen in de regio uit hun woonplaats verdreven door de verstikkende rookwolken die door de branden zijn ontstaan. Eén hulpverlener kwam om het leven tijdens de strijd tegen het vuur. Intussen is al meer dan 6.000 hectare bos vernietigd. Het leger komt helpen.

Wetenschap & Planeet