Samantha Cristoforetti is de vijfde Europeaan die die functie bekleedt.
Volledig scherm
Samantha Cristoforetti is de vijfde Europeaan die die functie bekleedt. © (NASA/Bill Ingalls)

Historisch: deze Italiaanse beroemdheid is de eerste Europese vrouw die het ISS leidt

De Italiaanse astronaute Samantha Cristoforetti (45) is vanaf vandaag commandant van het ISS. Ze is de eerste Europese vrouw die het internationale ruimtestation leidt. De Italiaanse treedt in de voetsporen van vier eerdere Europese gezagvoerders, van wie Frank De Winne de eerste was. De Belg was ook de eerste niet-Rus of niet-Amerikaan die het voor het zeggen had in de spacemeccano.

 1. 241 bemanningsleden, 230 ruimtewandelingen en bijna 3000 proeven: Internationale Ruimtestation viert 20-jarig bestaan
  PREMIUM

  241 bemannings­le­den, 230 ruimtewan­de­lin­gen en bijna 3000 proeven: Internatio­na­le Ruimtesta­ti­on viert 20-jarig bestaan

  Vandaag vieren we de twintigste verjaardag van het Internationale Ruimtestation (ISS). In het jaar 2000 noemden drie ontdekkingsreizigers deze plek in de buitenste laag van onze atmosfeer voor het eerst hun ‘thuis’, en sindsdien is het ruimtestation permanent bemand geweest door mensen. Het project toont niet alleen waartoe de mens in staat is, maar heeft ook geleid tot heel wat technologische en wetenschappelijke vooruitgang. Ontdek hier alle mogelijke weetjes en cijfers over het jarige ISS.
 2. Spotgoedkope telefoon bij je abonnement? Deze providers pakken uit met de strafste eindejaarskortingen (en zo interessant zijn ze écht)
  Mijntelco

  Spotgoedko­pe telefoon bij je abonnement? Deze providers pakken uit met de strafste eindejaars­kor­tin­gen (en zo interes­sant zijn ze écht)

  We bevinden ons in de laatste weken van 2022 en dat betekent dat er interessante kortingen te scoren zijn bij de telecomproviders, onder meer op abonnementen en smartphones. Vanaf Black Friday tot na het einde van het jaar loont het de moeite om een kijkje te nemen. Mijntelco.be ging op zoek naar de strafste deals en vertelt je waar je best rekening mee houdt.