Hubble Space Telescope.
Volledig scherm
Hubble Space Telescope. © AP

Het einde van de Hubble telescoop?

Al 31 jaar lang ontrafelen wetenschappers samen met de Hubble ruimtetelescoop de geheimen van ons universum. Maar op 13 juni stopte de telescoop plots met werken na een onverwachte computerstoring. Drie herstartpogingen later geeft de Hubble nog steeds geen teken van leven. 

5 reacties

 • Staaf De Slovere

  1 jaar geleden
  Aanvulling op artikel: de Hubble telescoop is weer werkende met een backup computersysteem.
 • Jan hertogs

  1 jaar geleden
  Voyager werkt nog steeds! tenminste de onderdelen die nog energy krijgen. Goed spul!
 • Yves Steenssens

  1 jaar geleden
  Hubble telescoop heeft ons geweldig geholpen het universum te ontdekken in al zijn glorie -zonde dat het een einde neemt ...
 • Marc Puystiens

  1 jaar geleden
  schiet toch eens die James Webb de ruimte in. Die zal al veel meer zien. Pasop, met respect voor Hubble, want die heeft toch zijn dienst bewezen, soms ook al terwijl ze dachten dat hij afgeschreven was ontdekte hij nog zaken die men niet voor mogelijk hield. Knap staaltje techniek.
 • Johnny L Verhoeven

  1 jaar geleden
  Nu de space shuttele niet meer vliegt hebben ze toch geen mogelijkheid om er naartoe te gaan om onderdelen te vervangen.
 1. IN BEELD. Zo keek de wereld naar de laatste ‘supermaan’ van 2022

  IN BEELD. Zo keek de wereld naar de laatste ‘supermaan’ van 2022

  Voor de vierde maand op rij kregen we afgelopen nacht een supermaan te zien. Het is meteen ook de laatste dit jaar. Een supermaan is een volle maan die 14 procent groter en 30 procent helderder lijkt dan normaal, omdat de maan dan erg dicht bij de aarde staat. Maar volgens de bedenker van de term hebben we de laatste supermaan van 2022 vorige maand al gehad en telt deze niet. Geniet hieronder van de mooiste foto’s van de ‘supermaan’.
 2. Waarom bouwt de ESA de grootste ruimtetelescoop ooit? Wetenschapsjournalist Martijn Peters legt uit
  Play

  Waarom bouwt de ESA de grootste ruimtetele­scoop ooit? Weten­schaps­jour­na­list Martijn Peters legt uit

  De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft zijn plannen voorgesteld voor de James Webb-ruimtetelescoop. Dat moet de grootste en krachtigste ooit worden. 1200 wetenschappers bouwen eraan mee uit 14 landen, en ook de Amerikaanse NASA en de Canadese ruimtevaartorganisatie zijn betrokken. Hun ambitie is dan ook groot: dit jaar nog de Hubble-ruimtetelescoop vervangen. Maar waarom is hij zo groot? En waarom moet de Hubble-ruimtetelescoop vervangen worden? En vooral: wat wil ESA er net mee doen? Wetenschapsjournalist Martijn Peters legt het uit in bovenstaande video.

Wetenschap & Planeet