De vernietiging van de San José op een schilderij van Samuel Scott. Rechts een van de foto's die gemaakt werden van het wrak.
Volledig scherm
De vernietiging van de San José op een schilderij van Samuel Scott. Rechts een van de foto's die gemaakt werden van het wrak. © Woods Hole Oceanographic Institution

‘Heilige graal van scheepswrakken’ blijkt voor 14 miljard aan goud, zilver en smaragden aan boord te hebben, maar ontdekkers willen niet onthullen waar hij ligt

WetenschapHij werd drie eeuwen geleden tot zinken gebracht, in een woeste zeeslag met Britse schepen tijdens de Spaanse Successieoorlog. Toen de San José op 8 juni 1708 voor de kust van Colombia in de golven verdween, ging ook zijn fabelachtige lading goud, zilver en smaragden verloren. Na eeuwen van zoeken werd de ‘heilige graal van de scheepswrakken’ echter gevonden. De ontdekkers hebben daar nu meer details over vrijgegeven. Maar wat ze niet willen zeggen, is waar het wrak exact ligt.

15 reacties

 • Annie Darden

  4 jaar geleden
  Ik vind dit nogal wat interessanter dat ze op de zeebodem naar nog schepen zoeken van eeuwen geleden, i.p.v. zoveel geld te spenderen om in de ruimte te schieten.
 • Yves Sparenberg

  4 jaar geleden
  Alles wat je vind op zee en zeebodems buiten de 12-mijlzone is voor de vinder daar kan, niemand iets aan doen dat is internationaal zeerecht.
 • Dimitri Mostrey

  4 jaar geleden
  Men zegt dat er meer goud ligt op de zeebodem dan in kluizen. Na dit verhaal lijkt het wat meer realiteit.
 • Orban Luc

  4 jaar geleden
  vind dat ze recht hebben vinders loon als ook de kosten dekken eerlijk is eerlijk ze hebben jaren er naar toe gewerkt
 • Theo Schuermans

  4 jaar geleden
  Ze hebben groot gelijk dat ze het niet zeggen, het zou rap leeggeroofd zijn.
 1. Nog geen verbod op besproeien gazon en auto wassen: “Als er tegen eind oktober geen druppel regen is gevallen, wordt situatie wel acuut”
  Play
  Droogte
  153

  Nog geen verbod op besproeien gazon en auto wassen: “Als er tegen eind oktober geen druppel regen is gevallen, wordt situatie wel acuut”

  De adviesgroep Droogte heeft geen bijkomende maatregelen voorgesteld in de strijd tegen de droogte. “De situatie is wel degelijk ernstig, maar we blijven in code oranje”, aldus Katrien Smet, woordvoerster van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Dat beaamde Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vanavond in ‘Terzake’. “De situatie is ernstig, maar niet precair. Als er tegen eind oktober geen druppel regen is gevallen, wordt de situatie wel acuut.”

Wetenschap & Planeet