Grote wolk Saharastof tast onze luchtkwaliteit mogelijk aan, maar tegelijkertijd levert het spectaculaire zonsondergangen op
We hebben al enkele dagen mooi lenteweer, maar daarnaast kunnen we ons ook aan extra mooie zonsopkomsten en zonsondergangen verwachten, zo blijkt. “Dat is het gevolg van de warme zuidelijke lucht die onze kant uitkomt en misschien Saharastof meevoert uit het noordwesten van Afrika. Daardoor kan ochtend- en avondrood nog roder kleuren dan anders”, legt onze wetenschapsexpert Martijn Peters uit. Minder goed nieuws is dat het Saharastof mogelijk de luchtkwaliteit in de Benelux kan aantasten.
Delen per e-mail
Dit weekend is een krachtige zuidelijke luchtstroming ontstaan tussen een hogedrukgebied boven het zuidoosten van Europa en een lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan. Met deze luchtstroming bereikt zeer zachte, van Afrikaanse origine, lucht de Benelux.
Grote wolk Saharastof
Aan de zuidkant van een kleine depressie boven Spanje is er gisteren een stofstorm ontstaan in de noordelijke Sahara. Het lagedrukgebied boven Spanje zorgt voor een krachtige wind boven Noord-Afrika, met gevolgen: “Deze krachtige wind pikt veel Saharastof op, dat vervolgens in sneltreinvaart richting het noorden wordt getransporteerd”, aldus Lander Van Tricht van NoodweerBenelux. Vanaf zondagavond, maar zeker op maandag, zal de atmosfeer boven België daardoor veel Saharastof (aerosolen) bevatten.
De stofdeeltjes in de lucht zorgen ervoor dat het zonlicht nog meer verstrooid wordt en enkel nog de kleur rood overblijft
Vuurrode kleurenfilter
Aerosolen belemmeren het zonlicht waardoor de lucht wazig wordt, verhogen de luchtverontreiniging en zullen mogelijk ook voor een spectaculaire zonsopkomst en zonsondergang zorgen. Zeker op maandag, zegt de weerdienst.
“De stofdeeltjes in de lucht zorgen ervoor dat het zonlicht nog meer verstrooid wordt en enkel nog de kleur rood overblijft. Het is als een soort kleurenfilter die voor de zon zit”, beaamt onze wetenschapsexpert.
Luchtkwaliteit mogelijk aangetast
Maar, u hoorde het al. Saharastof is niet goed voor de luchtkwaliteit. De grote wolk stof zal volgens voorspellingen van de Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) de luchtkwaliteit in de Benelux mogelijk aanzienlijk aantasten.
De CAMS benadrukt vrijdag dat haar systemen een aanzienlijke wolk Saharaans stof laten zien die naar het noorden trekt en in het weekend en begin volgende week delen van Europa zal bereiken. Het zwaartepunt van de stofwolk ligt waarschijnlijk in het oosten van Spanje en het zuiden van Frankrijk, maar zal kunnen uitlopen tot Noorwegen. "Stofwolken uit de woestijn kunnen rode lucht veroorzaken, het zicht beperken en auto's en ramen met stof bedekken. Echter, vier of vijf dagen van tevoren is het moeilijk om de impact juist te kunnen voorspellen", klinkt het in een persbericht.
"Wat we met onze prognoses wel kunnen voorspellen, is dat de wolken waarschijnlijk van Zuid-Europa tot Scandinavië zullen reiken en de luchtkwaliteit in Spanje, Frankrijk en mogelijk het VK en de Benelux aanzienlijk zullen aantasten”, zegt Mark Parrington, senior scientist bij de CAMS.
“De hoge concentratie van stofdeeltjes kan gevolgen hebben voor de ademhalingswegen van de mensen in de getroffen gebieden en komt bovenop de verontreiniging van de lucht met zwevende deeltjes uit plaatselijke bronnen. Verontreiniging door stofdepositie kan ook gevolgen hebben voor bedrijven en het grote publiek", voegt hij toe.
Naast een aangetaste luchtkwaliteit heeft een stofstorm evenwel ook voordelen, werpt Noodweer Benelux nog op. Zo veroorzaakt die ook grote hoeveelheden mineralen die in de oceanen terechtkomen. Dat is een voedingstof die plankton graag ziet komen. Op het land zijn de mineralen dan weer gunstig voor gewassen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hyundai introduceert Ioniq 5
-
Het wordt volop lente dit weekend: kwik kan volgende week zelfs stijgen tot 20 graden (!)
Enkele dagen geleden draaiden we nog rondjes op het ijs, maar komend weekend is al lente wat de klok slaat. Onze weerman Martijn Peters voorspelt voor zaterdag en zondag een stralende zon en temperaturen tot 15 graden en mogelijk nog een beetje meer. Volgende week gaan we op dat elan verder en zit er plaatselijk zelfs 20 graden (!) in. -
Livios
7 oplossingen voor meer privacy in je tuin
Een groot aandachtspunt - zeker bij nieuwe tuinen - is het vermijden van inkijk. Maar je wil toch geen jaren wachten voor je haag of beplanting voldoende beschutting biedt? Privacy in je tuin op één dag: bouwsite Livios legt uit hoe je dit voor elkaar krijgt. -
-
Honderdtal dolfijnen gestorven voor kust van Mozambique, oorzaak blijft voorlopig mysterie
Zeker 86 dolfijnen zijn vandaag dood aangetroffen op een eiland voor de kust van Mozambique. De oorzaak van hun overlijden is nog niet bekend, klinkt het bij het ministerie van Milieu. Op dezelfde plaats waren zondag ook al meerdere dolfijnen dood aangetroffen. -
PREMIUM80
Wanneer mogen we versoepelen? “In april kan het voorzichtig, in mei helemaal veilig”
-
Deze cognac handtassen moet je zeker hebben in je kledingkast
Hoeveel handtassen heb jij in je kast hangen? En hoeveel van die tassen gebruik je echt? Om nog meer miskopen te vermijden presenteren we je graag dé drie handtassen die iedere vrouw moet hebben. Eén ding hebben ze alvast met elkaar gemeen. Met hun warme cognactint passen ze bij iedere outfit. Ninashop.be selecteert haar favoriete cognac hantassen. -
3
Luchtverontreiniging verhoogt kans op beroerte en hartinfarct
Wie blootgesteld wordt aan verhoogde concentraties fijn stof heeft meer kans op beroertes of hartinfarcten. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van KU Leuven, Universiteit Antwerpen, Universiteit Hasselt, gezondheidscentrum Sciensano en het Intermutualistisch Agentschap (IMA). Het onderzoek is eind vorig jaar gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Environmental Pollution’.
5 reacties
Ronny Toch
Catherine MISTIAEN
Paul Hendriks
Walter Van Criekinge
Guido Symons