Archiefbeeld ter illustratie. Met de strakke zuidelijke stroming kan er ook Saharastof boven ons land komen, wat prachtige zonsop- en ondergangen kan opleveren.
Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie. Met de strakke zuidelijke stroming kan er ook Saharastof boven ons land komen, wat prachtige zonsop- en ondergangen kan opleveren. © Toerisme De Panne

Grote wolk Saharastof tast onze luchtkwaliteit mogelijk aan, maar tegelijkertijd levert het spectaculaire zonsondergangen op

We hebben al enkele dagen mooi lenteweer, maar daarnaast kunnen we ons ook aan extra mooie zonsopkomsten en zonsondergangen verwachten, zo blijkt. “Dat is het gevolg van de warme zuidelijke lucht die onze kant uitkomt en misschien Saharastof meevoert uit het noordwesten van Afrika. Daardoor kan ochtend- en avondrood nog roder kleuren dan anders”, legt onze wetenschapsexpert Martijn Peters uit. Minder goed nieuws is dat het Saharastof mogelijk de luchtkwaliteit in de Benelux kan aantasten.

5 reacties

 • Ronny Toch

  4 dagen geleden
  Kan men de Sahara extra milieu belasting opleggen voor het vervuilen van Europa
 • Catherine MISTIAEN

  5 dagen geleden
  Ik kan mij niet voorstellen dat de Evolutie ons dit spektakel voorschotelt zomaar, om ons te plezieren. Geef toe, die special effects van God zijn toch wel adembenemend: Hij kan er wat van. Hij is dan ook de grootste Regisseur aller tijden. Maar ja, maak dàt de ganzen wijs, natuurlijk.
 • Paul Hendriks

  5 dagen geleden
  Getver wat een troep.
 • Walter Van Criekinge

  5 dagen geleden
  De natuur is gewoon prachtig, ook al is ze soms beenhard.
 • Guido Symons

  5 dagen geleden
  Het voordeel van dit nadeel is een hoop gratis meststoffen.
 1. Het is dé hype van het moment maar wat doe je eigenlijk op de app Clubhouse? En hoe krijg je toegang?
  Play
  Uitgelegd

  Het is dé hype van het moment maar wat doe je eigenlijk op de app Clubhouse? En hoe krijg je toegang?

 2. Naakte man slaat op de vlucht voor politie
  Play

  Naakte man slaat op de vlucht voor politie

Wetenschap & Planeet