Grootste groep broedende vissen ooit ontdekt onder pakijs Antarctica: 60 miljoen actieve nesten
Vijfhonderd meter onder het pakijs van Antarctica hebben wetenschappers de grootste groep broedende vissen ooit gevonden. Het zou gaan om naar schatting 60 miljoen actieve nesten van een soort ijsvis, goed voor een oppervlakte van zeker 240 vierkante kilometer of iets meer dan de oppervlakte van de stad Antwerpen. Er wordt gesproken over “een ongelofelijke ontdekking”.
De kolonie werd ontdekt in de Weddellzee, een deel van de Zuidelijke Oceaan dat voor het grootste deel uit ijs bestaat en tussen Antarctica en het Zuid-Amerikaanse continent in ligt.
Veel vissen maken nesten en soms verzamelen ze met honderden tegelijk om die te bouwen. In het geval van de ijsvissen werd in het verleden hooguit een handvol nesten samen ontdekt. Tot diepzeebioloog Autun Purser van de Alfred Wegener Institute in het Duitse Bremerhaven en zijn collega's begin vorig jaar op de gigantische kolonie botsten, terwijl ze met een onderzoek bezig waren op de Weddellzee.
Bodem van de zee
De onderzoekers waren de chemische verbanden aan het bestuderen tussen de oppervlaktewaters en de bodem van de zee. Daarvoor werd het leven op de zeebodem in kaart gebracht. Dat gebeurde met een toestel dat achter een ijsbreker aangesleept werd en videobeelden maakte.
Eén van de medewerkers merkte plots dat er overal cirkelvormige nesten van ijsvissen (Neopagetopsis ionah) te zien waren. Die ijsvissen komen alleen in dergelijke wateren voor en zijn aangepast aan de extreme koude daar, onder meer door een soort van antivries in hun bloed. “Toen we een halfuur later nog altijd het ene nest na het andere zagen verschijnen en dat voor de rest van onze vier uur durende tocht ook zo bleek te zijn, wist ik dat we iets ongewoons op het spoor waren”, vertelt Purser aan ‘ScienceNews’.
Drie expedities
De wetenschappers maakten nog drie expedities in de buurt en bleven nest na nest vinden, kilometer na kilometer. Waarom de vissen daar zo massaal verzamelen, is niet duidelijk. Er zou wel veel plankton aanwezig zijn, microscopisch kleine diertjes die de perfecte voeding vormen voor pas uitgekomen vissen. In de buurt was ook een zone met warmer water, wat de vissen kan helpen bij het lokaliseren van de broedgrond.
Zelf zouden de ijsvissen dan weer als voedsel dienen voor zeehonden. Daarvan is geweten dat ze heel wat tijd spenderen in de wateren boven de kolonie, volgens de wetenschappers in ‘Current Biology’.
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Onze aarde ontvangt vandaag een “boodschap van aliens” en iedereen kan die mee helpen ontcijferen
-
Livios
Hopen werk op de tuinkalender van juni: "Zeer belangrijk om snoeiafval goed op te ruimen”
Deze maand is extra druk voor (hobby)tuiniers: de moestuin draait op volle toeren, het onkruid plant zich razendsnel voort én er moeten hagen gesnoeid worden. Daarbovenop kan zomerdroogte al voor problemen zorgen. Bouwsite Livios vroeg tuinexpert Bart Verelst hoe je deze klussen best aanpakt. -
Amerikaanse vrouw vindt tand van mastodont tijdens strandwandeling : “Het gebeurt niet elke dag dat je iets uit de geschiedenis kan aanraken”
Een Amerikaanse vrouw maakte afgelopen weekend een wandeling op een strand in Californië toen ze iets eigenaardigs uit het zand zag steken. Bij de monding van een riviertje vond ze een tand van een mastodont, een uitgestorven olifantachtige. -
-
Independer
Je auto uitlenen aan je buur of vrienden: zo zit het met de verzekering
-
Mijnenergie
Tijdens je vakantie thuis niets verbruiken, maar toch betalen: dit kan je eraan doen
Vertrek je binnenkort op vakantie en verbruik je geen energie? Dan lijkt een nulfactuur voor die periode het logische gevolg. Toch zal je in de praktijk ook stroom en aardgas betalen tegen de op dat moment geldende prijzen. Al valt daar wel iets aan te veranderen. Mijnenergie.be legt uit waarom je toch betaalt en hoe je daar een mouw aan past. -
PREMIUM
“De roos is weer hip”: zo richt je je tuin en terras in anno 2022
Minder tegels, meer biodiversiteit, en bloemen in lichte, vrolijke kleuren: dat zijn alvast een paar musts voor je tuin dit jaar. Onze tuinexperte Laurence Machiels gidst je door de belangrijkste tuintrends van 2022. -
Meer dan 200 konijnen en cavia's in beslag genomen in Namen