Grootste groep broedende vissen ooit ontdekt onder pakijs Antarctica: 60 miljoen actieve nesten
Vijfhonderd meter onder het pakijs van Antarctica hebben wetenschappers de grootste groep broedende vissen ooit gevonden. Het zou gaan om naar schatting 60 miljoen actieve nesten van een soort ijsvis, goed voor een oppervlakte van zeker 240 vierkante kilometer of iets meer dan de oppervlakte van de stad Antwerpen. Er wordt gesproken over “een ongelofelijke ontdekking”.
De kolonie werd ontdekt in de Weddellzee, een deel van de Zuidelijke Oceaan dat voor het grootste deel uit ijs bestaat en tussen Antarctica en het Zuid-Amerikaanse continent in ligt.
Veel vissen maken nesten en soms verzamelen ze met honderden tegelijk om die te bouwen. In het geval van de ijsvissen werd in het verleden hooguit een handvol nesten samen ontdekt. Tot diepzeebioloog Autun Purser van de Alfred Wegener Institute in het Duitse Bremerhaven en zijn collega's begin vorig jaar op de gigantische kolonie botsten, terwijl ze met een onderzoek bezig waren op de Weddellzee.
Bodem van de zee
De onderzoekers waren de chemische verbanden aan het bestuderen tussen de oppervlaktewaters en de bodem van de zee. Daarvoor werd het leven op de zeebodem in kaart gebracht. Dat gebeurde met een toestel dat achter een ijsbreker aangesleept werd en videobeelden maakte.
Eén van de medewerkers merkte plots dat er overal cirkelvormige nesten van ijsvissen (Neopagetopsis ionah) te zien waren. Die ijsvissen komen alleen in dergelijke wateren voor en zijn aangepast aan de extreme koude daar, onder meer door een soort van antivries in hun bloed. “Toen we een halfuur later nog altijd het ene nest na het andere zagen verschijnen en dat voor de rest van onze vier uur durende tocht ook zo bleek te zijn, wist ik dat we iets ongewoons op het spoor waren”, vertelt Purser aan ‘ScienceNews’.
Drie expedities
De wetenschappers maakten nog drie expedities in de buurt en bleven nest na nest vinden, kilometer na kilometer. Waarom de vissen daar zo massaal verzamelen, is niet duidelijk. Er zou wel veel plankton aanwezig zijn, microscopisch kleine diertjes die de perfecte voeding vormen voor pas uitgekomen vissen. In de buurt was ook een zone met warmer water, wat de vissen kan helpen bij het lokaliseren van de broedgrond.
Zelf zouden de ijsvissen dan weer als voedsel dienen voor zeehonden. Daarvan is geweten dat ze heel wat tijd spenderen in de wateren boven de kolonie, volgens de wetenschappers in ‘Current Biology’.
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
9
Onze bijen zijn in gevaar, maar zo kan je ze helpen: “Kies voor bloemenperken in plaats van gemaaid gazon”
Het is Wereldbijendag vandaag, maar de diertjes hebben het in ons land het erg moeilijk. “Het kan niet vaak genoeg herhaald worden: onze bijen zijn in gevaar”, waarschuwt het Federaal Voedselagentschap (FAVV), dat een aantal tips geeft om de bijenpopulatie te bevorderen. -
1
Onderzoekers zien opnieuw grote stofwolken uit Sahara naderen
West-Europa krijgt komend weekend mogelijk weer een lading stof uit de Sahara over zich heen. -
Gouden Giro
1+1 actie: schrijf je Gouden Giro-ploeg in voor de start van de volgende etappe en krijg er een gratis team bij
Arnaud Démare heeft de dertiende etappe in de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. Ook jij kunt in deze Giro het zegegebaar maken door deel te nemen aan de Gouden Giro. Schrijf voor morgen om 13u15 jouw Gouden Giro-ploeg in en krijg er gratis een team bij. -
-
Brugge
Klacht tegen ‘aaien met dolfijnen’ in Brugge: “Dit moet gewoon verboden worden”
Dierenrechtenorganisatie Bite Back dient een klacht in bij de Commissie Dierenwelzijn over een vergunning voor het Brugse dolfinarium, waar bezoekers de dolfijnen mogen aaien. “Wij betwisten de pedagogische waarde hiervan. Het is puur commercieel gewin”, klinkt het. Volgens Boudewijn Seapark voldoet de vergunning aan alle strenge criteria. “Het aaien van de dolfijnen duurt 1 minuut tijdens een educatief programma van 90 minuten.” -
12 trendtassen die je lentegarderobe een instant stijlupgrade geven
Is je kleerkast toe aan een lente-update? Met een hippe handtas geef je zelfs de meest eenvoudige outfit een makkelijke stijlboost. Een tas in maanvorm, met opvallende schakels, in een verrassend vierkant formaat of met een flinke portie blingbling? Deze handtassentrends sieren de catwalks en kan je zo kopiëren. -
Tweakers
Gemiddelde Belg ontvangt 1.600 euro netto vakantiegeld: deze toptv's passen binnen dit budget
Honderdduizenden werknemers krijgen rond deze periode een deugddoende som aan vakantiegeld. Ben je niet zo’n vakantieganger en wil je liever investeren in een gloednieuwe tv voor thuis? Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers geeft zijn top 3 van toestellen mee die je met je vakantiegeld kan betalen. -
PREMIUM
“De roos is weer hip”: zo richt je je tuin en terras in anno 2022
Minder tegels, meer biodiversiteit, en bloemen in lichte, vrolijke kleuren: dat zijn alvast een paar musts voor je tuin dit jaar. Onze tuinexperte Laurence Machiels gidst je door de belangrijkste tuintrends van 2022.