Volledig scherm
© Getty Images

Gletsjers 18 procent kleiner dan eerder geraamd

WetenschapDe gletsjers op aarde zijn 18 procent kleiner dan tot nu toe werd gedacht. Dat blijkt uit een studie die verder ook waarschuwt voor het uitgeput raken van voorraden bergwater die normaal enkele van de grootste rivieren op aarde bevoorraden.

 1. Warmt CO2 het klimaat echt wel op? (en nog drie knellende vragen die klimaatsceptici vaak stellen)
  PREMIUM

  Warmt CO2 het klimaat echt wel op? (en nog drie knellende vragen die klimaats­cep­ti­ci vaak stellen)

  Als een veenbrand wordt het debat over het klimaatbeleid van onderaf brandende gehouden door een losvast netwerk van enkele tientallen klimaatsceptische geleerden, allen gepensioneerd en haast allen ingenieur. Hun klacht: we zijn veel te geobsedeerd door CO2, het is nog maar de vraag of de klimaatwetenschap wel klopt. Hebben ze een punt? We hielden vier van de steeds terugkerende kwesties tegen het licht - en gingen bij de heren op de koffie.
 2. Expeditie zoekt op Antarctica wrak van legendarisch schip: “We zijn eerste mensen die hier komen in meer dan 100 jaar”
  Wetenschap

  Expeditie zoekt op Antarctica wrak van legenda­risch schip: “We zijn eerste mensen die hier komen in meer dan 100 jaar”

  Een team van wetenschappers is op Antarctica begonnen aan de zoektocht naar het legendarische schip van Sir Ernest Shackleton: de Endurance. De ontdekkingsreiziger voer er in 1914 mee naar de Zuidpool - in de hoop die als eerste over te steken - maar het schip liep vast in het pakijs. Shackleton en zijn bemanning konden zich op een onwaarschijnlijke manier redden, maar het schip werd verzwolgen. Een expeditie wil de Endurance nu met de nieuwste technologie terugvinden.
HLN gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Wetenschap & Planeet