Geen sciencefiction: Elon Musk ontwerpt chip die brein computer laat besturen
Na twee jaar geheimzinnig stilzwijgen, is Elon Musk met zijn neurotechnologische bedrijf Neuralink gisteren op een persconferentie uit de schaduw gestapt. Hij en zijn team hebben een chip met flexibele draden ontworpen, die het menselijke brein direct met een computer moet kunnen verbinden. De eerste test met een aap was succesvol, en hij hoopt binnenkort mensen met een verlamming te kunnen helpen.
Op de publieke bekendmaking in Californië stelde Musk een chip voor die de hersenen met een computer kan verbinden. Met die implantaten in hun hersenen zouden mensen uiteindelijk computers kunnen besturen met hun gedachten, stelt het bedrijf. “De mogelijkheden zijn eindeloos, zo zouden gebruikers e-mails en sms’jes kunnen schrijven door de woorden te denken of een taal die ze nog niet spreken downloaden”, zegt Neuralink-voorzitter Max Hodak.
De eerste reële toepassing moet mensen met een zware verlamming toestaan om een smartphone of computer te bedienen. Het eerste doel is dat die 40 woorden per minuut kunnen tikken met hun gedachten. Later wil Musk het ontwerp ook gebruiken om epilepsie en Parkinson te helpen behandelen.
Robots versus mensen
Volgens Musk is het belangrijk deze grote stap in de technologie te zetten als we willen opboksen tegen de kracht van computers en artificiële intelligentie. Een paar jaar geleden zei hij nog dat als “we ons brein niet verder stimuleren met techniek, de mens zo achter zal staan, dat machines de mens uiteindelijk zouden bekijken zoals wij huisdieren zien”.
Het doel van het hersenimplantaat is dus om de menselijke capaciteiten te versterken door middel van technologie en zo een symbiose tussen menselijke en kunstmatige intelligentie te verwezenlijken. Op die manier moet de chip “het menselijke brein behouden, maar verbeteren", aldus Musk
Minuscule chip
Het ontwerp bestaat uit een uiterst kleine chip met draden nog fijner dan een haar, die in de hersenen wordt geplaatst. Daarvoor kunnen de chirurgen beroep doen op een robot die de elektroden zeer precies kan plaatsen. Dankzij het kleine formaat van het implantaat en de flexibele draden, is de operatie minder ingrijpend dan eerdere ontwerpen en daalt de kans op hersenschade drastisch.
De methode om het implantaat in de hersenen te plaatsen, moet nog verder worden ontwikkeld. Maar Musk hoopt dat de procedure zo efficiënt zal worden als het laseren van ogen. Momenteel moet men nog een gat boren in de schedel om de chip te kunnen plaatsten, maar in de toekomst denkt Musk dat het mogelijk is met lasterstralen.
Getest op apen
Tijdens de vragenronde op het einde van de persconferentie maakte Musk ook, per ongeluk, bekend dat de chip al getest is op ratten en een aap. Toen hij er ook nog aan toevoegde dat de eerste testen met de aap succesvol waren en dat de aap zelfs een computer kon besturen met zijn brein, onderbrak Neuralink-voorzitter Max Hodak hem snel: “Ik wist niet dat we dat ook al bekend zouden maken vandaag”. Musk probeerde het nog grappend goed te maken: “De aap komt toch uit de mouw”.
Elon Musk benadrukte uiteindelijk dat de presentatie niet diende om een hype te creëren, maar de hoofdreden van de persconferentie was omdat ze nog op zoek zijn naar extra werkkrachten. De technologie heeft nog verfijning nodig voor de chip op de markt kan komen, aldus Musk.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
TV
Aftellen naar ‘Love Island’ met exclusieve reünie-afleveringen op Streamz
Nog elf dagen wachten en dan gaat het nieuwe seizoen van ‘Love Island’ van start op Streamz. Tijd voor een terugblik, moet de streamingdienst gedacht hebben. Vanaf donderdag is er dan ook ‘Love Island: Rewind’, een reeks van vijf exclusieve reünie-afleveringen. -
Mijnenergie.be
Recordaantal gezinnen op zoek naar goedkoper energietarief: al 1,7 miljoen vergelijkingen in eerste jaarhelft
Mijnenergie.be tekent een nieuw record op: de vergelijkingssite kreeg dit jaar al maar liefst 1,7 miljoen energievergelijkingen te verwerken. Dit ongeziene aantal onderstreept dat de consument in tijden van piekende energieprijzen het heft in eigen handen neemt en actief uitzoekt welke energieleverancier de goedkoopste tarieven aanbiedt. Kristof De Paepe, energie-expert bij Mijnenergie.be, geeft toelichting. -
Livios
Stop met schrobben in je badkamer: zo richt je je badkamer onderhoudsvriendelijk in
Vuile voegen, vlekken rond je kranen, kalkaanslag in de douche… Er komt heel wat kijken bij het proper houden van je badkamer. Maar sla je liever niet elke dag aan het poetsen? Interieurarchitect Ingrid Nelissen verklapt haar tips voor een onderhoudsvriendelijke badkamer aan bouwsite Livios. -
-
PREMIUM129
Na tragedie in Alpen: klimaatopwarming slaat harder toe dan ooit in Italië. “Natuur wordt vernietigd door ons krankzinnig gedrag”
-
Dit is de beste mop ooit (volgens de wetenschap dan toch)
Proficiat, u heeft de internationale dag van de mop overleefd. Een beter excuus hebben wij niet nodig om de beste grap ooit van onder het stof te halen. Als u er niet moet om lachen, richt uw pijlen dan op de wetenschap. -
Duizenden geëvacueerd in Sydney vanwege dreigende overstromingen: “Dit is een levensbedreigende noodsituatie”
Duizenden inwoners hebben zondag opdracht gekregen het zuidwesten van Sydney, de grootste stad van Australië, te verlaten vanwege dreigende overstromingen door de aanhoudende zware regenval. Het weerbureau waarschuwt dat de regen, die mogelijk nog twee dagen aanhoudt, kan leiden tot plotselinge overstromingen en aardverschuivingen langs de oostkust in de staat New South Wales. -
PREMIUM1
Vijf jaar terugbetaald: 9 op de 10 zwangere vrouwen doet NIPT-test, maar nog altijd worden ze niet goed begeleid
11 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJean-Paul Halsberghe
Paul van de velde
Dirk Delaere
knockaert annie
Angel Cohen