Neuralink
Volledig scherm
© Neuralink

Geen sciencefiction: Elon Musk ontwerpt chip die brein computer laat besturen

Na twee jaar geheimzinnig stilzwijgen, is Elon Musk met zijn neurotechnologische bedrijf Neuralink gisteren op een persconferentie uit de schaduw gestapt. Hij en zijn team hebben een chip met flexibele draden ontworpen, die het menselijke brein direct met een computer moet kunnen verbinden. De eerste test met een aap was succesvol, en hij hoopt binnenkort mensen met een verlamming te kunnen helpen.

11 reacties

 • Jean-Paul Halsberghe

  3 jaar geleden
  als hier een voordeel aan is is dat Musk het publiekelijk openbaart. Welke machten zijn er nu in volste geheim bezig nog veel meer angsaanjagende kontrole IT te ontwerpen.. Och ja.. alles om de wereld vooruit te helpen...En natuurlijk hebben ze gelijk als we naar de resultsaten buiten kijken.
 • Paul van de velde

  3 jaar geleden
  En als je geen Tesla koopt krijg je een elektrische tik in je hoofd. Fantastische uitvinding voor wie aan de knoppen draait.
 • Dirk Delaere

  3 jaar geleden
  Musk is er ondertussen voor bekend dat hij graag doet alsof hij het warm water geeft uitgevonden. Hij is een marketing mens, hij wil geld verdienen met het bedrijf waar hij geld ingestoken geeft. Een pionier is hij niet, hij is er wel heel goed in om te doen alsof, of om het vel van de beer te verkopen voor hij geschoten is.
 • knockaert annie

  3 jaar geleden
  @François Defosse : In 2003 was er nog geen sprake van Musk en was de eerste hersenchip al lang bestaande en werd reeds ingeplant bij een selecte groep mensen, sommigen konden weer lopen, anderen ontwaakten uit hun coma, anderen hadden geen clusterhoofdpijn meer, die chip kent wel meer doeleinden. In 2006 bediende een verlamde man de PC met zijn hersenen. Ook bij psychoses had men gunstige resultaten, epilepsie en andere.
 • Angel Cohen

  3 jaar geleden
  Wedloop naar de beste chips, uitsluiting voor wie geen transhumaan wil worden. Pure hel op aarde deze technologie. De bijbel had ons al verwittigd.
 1. Gemiddelde hypotheekrente bedraagt al 2,48%: kan je je tarief nu vastleggen om verdere stijging te slim af te zijn?
  Spaargids.be

  Gemiddelde hypotheek­ren­te bedraagt al 2,48%: kan je je tarief nu vastleggen om verdere stijging te slim af te zijn?

  De rentevoeten voor woonleningen zitten de laatste maanden stevig in de lift. En nu de Europese Centrale Bank beslist heeft om voor het eerst in 11 jaar tijd de rente te verhogen, lijkt er ook geen beterschap op komst. Is het dan een goed idee om nu nog snel een lening vast te leggen en nadien pas een woning te kopen? Spaargids.be onderzoekt de mogelijkheden.
 2. OPROEP. Getuigen van Wereldoorlog II gezocht voor nieuwe podcast van HLN

  OPROEP. Getuigen van Wereldoor­log II gezocht voor nieuwe podcast van HLN

  Voor een podcast rond Wereldoorlog II is HLN op zoek naar getuigen die de oorlog zelf hebben meegemaakt. Heb jij ouders of grootouders die de oorlog bewust beleefd hebben? Was jij zelf kind tijdens de oorlog? Ken je interessante verhalen over de inval van de Engelsen of de Duitsers? Of over het verzet, de collaboratie, het dagelijkse leven, de bevrijding...? Neem dan contact op met ons via ilse.himschoot@persgroep.net.
 1. Natuur en Bos: “Bestrijding van Aziatische hoornaar blijft verzekerd”

  Natuur en Bos: “Bestrij­ding van Aziatische hoornaar blijft verzekerd”

  De bestrijding van de Aziatische hoornaar, een exotische wespensoort die een bedreiging vormt voor de honingbij, blijft gegarandeerd. Het Agentschap voor Natuur en Bos zegt bereid te zijn om verdere bestrijdingsacties te ondersteunen indien dat nodig is, inclusief eventuele meerkosten, overeenkomstig de afspraken met het departement Landbouw en Visserij. Hierover zal de komende dagen met de betrokken actoren worden samengezeten. Dat laat het agentschap zondag weten.

Wetenschap & Planeet