thinkstock
Volledig scherm
© thinkstock

Geen frietjes meer tijdens zwangerschap: grotere kans op kinderkanker door voeding moeder

Vrouwen die tijdens de zwangerschap via voeding kankerverwekkende stoffen binnenkrijgen, vergroten het risico op kanker bij hun jonge kinderen. Deze correlatie was het duidelijkst bij leukemie en met name bij jongens. Dat blijkt uit een Europees onderzoeksproject onder leiding van de Nederlandse hoogleraar milieugezondheidskunde van de Universiteit Maastricht.

  1. Ziekte in pakskes: 6000 chemische stoffen gebruikt in verpakking van je eten
    WEET WAT JE EET

    Ziekte in pakskes: 6000 chemische stoffen gebruikt in verpakking van je eten

    Al het verwerkte voedsel dat we consumeren, is verpakt. Hou de verpakking van je eten eens een week lang opzij, en je zal je afvragen of je niet meer verpakking hebt vergaard dan je eten in je mond hebt gestopt. Niet minder dan 6000 (zesduizend!) chemische stoffen worden gebruikt in plastic-, karton-, papier-, metaal- of glasverpakking. De Britse onafhankelijke vzw The Food Packaging Forum trof 175 gevaarlijke stoffen aan in verpakkingen. Stoffen die algemeen erkend worden als zorgwekkend omdat ze gelinkt worden aan kanker, afgenomen vruchtbaarheid, misvormde geslachtsdelen en verstoring van de hormonenhuishouding.
  2. De rotzooi in je 'toespijs'
    WEET WAT JE EET

    De rotzooi in je 'toe­spijs'

    De schandelijke mishandeling van varkens in het slachthuis van Tielt. Dagen zonder vlees. De heisa rond onverdoofd slachten. Het zijn slechts enkele van de vele aanwijzingen dat we als consument twee keer beginnen nadenken als de vraag 'wat eten we vanavond?' wordt gesteld. Recent werd het onthullende boek van de Britse voedingsexperte Joanna Blythman naar het Nederlands vertaald. De publicatie van 'Slik je dat? Wat je niet mag weten over je eten' heeft zijn effect niet gemist. Wij brachten twee jaar geleden, naar aanleiding van dat verontrustende rapport, al de reeks 'weet wat je eet'. De hoogtepunten daaruit brengen we nog eens naar voren. Samengevat: alles wat niet vers is en dus werd bewerkt, bevat meer dat slecht is voor je gezondheid dan je ooit had vermoed.
  1. Dit wist je wellicht nog niet over kant-en-klaarmaaltijden
    WEET WAT JE EET

    Dit wist je wellicht nog niet over kant-en-klaarmaal­tij­den

    De schandelijke mishandeling van varkens in het slachthuis van Tielt. Dagen zonder vlees. De heisa rond onverdoofd slachten. Het zijn slechts enkele van de vele aanwijzingen dat we als consument twee keer beginnen nadenken als de vraag 'wat eten we vanavond?' wordt gesteld. Recent werd het onthullende boek van de Britse voedingsexperte Joanna Blythman naar het Nederlands vertaald. De publicatie van 'Slik je dat? Wat je niet mag weten over je eten' heeft zijn effect niet gemist. Wij brachten twee jaar geleden, naar aanleiding van dat verontrustende rapport, al de reeks 'weet wat je eet'. De hoogtepunten daaruit brengen we nog eens naar voren. Samengevat: alles wat niet vers is en dus werd bewerkt, bevat rotzooi die slecht is voor je gezondheid.
  2. Aangereden nadat je hard moest remmen door de laaghangende zon: wie is er dan aansprakelijk?
    Independer

    Aangereden nadat je hard moest remmen door de laaghangen­de zon: wie is er dan aansprake­lijk?

    Deze week mogen we flink wat zon verwachten. Dat doet deugd, maar het levert ook extra risico's op wanneer je de baan op moet. Immers, de zon hangt tijdens de winterperiode laag, wat de zichtbaarheid tijdens het autorijden serieus bemoeilijkt. Een kop-staartbotsing is dan snel gebeurd. Bepalen wie aansprakelijk is voor de schade kan dan moeilijk zijn. Independer.be zet daarom vier mogelijke botsingen - en hun gevolgen - op een rij.