REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS

Fotoreeks: zo ligt de kerncentrale van Tsjernobyl er nu bij

WetenschapOp 26 april 1986 vond in de stad Tsjernobyl (Oekraïne) een van de grootste kernrampen ooit plaats. De giftige straling veranderde de kerncentrale en het omliggende gebied in een niemandsland dat nog steeds niet toegankelijk is. Fotograaf Gleb Garanich kreeg echter toestemming om de nucleaire installatie onder begeleiding te bezoeken, en kon vastleggen hoe de centrale - die van de ene op de andere dag verlaten werd - er vandaag de dag bijligt.

12 reacties

 • Jan Vandenberghe

  3 jaar geleden
  In maart 3 dagen in Pripyat geweest. Totale straling: 1,5 röntgenfoto of één transatlantische vlucht. Er zijn inderdaad nog gevaarlijke plekken waar je beter niet komt. In het 'niemandsland' werken 4000 mensen (o.a. bouw nieuwe sarcofaag) en komen dagelijks 100en toeristen. Ik vermoed dat deze foto's in reactor 2 genomen zijn (dewelke te bezoeken is) en niet in reactor 4 ...
 • Chris Fobé

  3 jaar geleden
  Maar wegens een grote vraag naar stroom bleven de andere reactoren nog in werking, de laatste tot december 2000. De kerncentrale wordt nog steeds bemand, want de drie overige reactoren zijn wel buiten werking gesteld, maar bevatten nog steeds kernbrandstof, die in de gaten dient te worden gehouden. 5 SEC op googel .
 • Pieter Vankamp

  3 jaar geleden
  De dag dat de staat loog tegen de bevolking via een weerman. Was niet de laatste keer.
 • Thibault Derese

  3 jaar geleden
  Nog steeds niet toegankelijk, en in Pripyat doen ze al jaren toeren (uiteraard blijven ze niet al te lang maar toch genoeg om alles gezien te hebben) en ze hebben al het gras daar ook weggedaan en vervangen etc.....
 • Conny Van den Bosch

  3 jaar geleden
  Sherly, je kan meerdere filmpjes vinden op Youtube waar je kan zien dat de Natuur en de Dieren zich al lang hebben aangepast aan de straling. Dus voor een mens in beschermkledij, en die er ook maar korte tijd verblijft, zal het wel niet zo gevaarlijk zijn. Ik sta wel versteld dat de koperdieven daar nog niet zijn langs geweest.
 1. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.
 2. Peperduur medicijn bekend van baby Pia wordt terugbetaald in ons land, bevestigt minister Vandenbroucke
  Play
  18

  Peperduur medicijn bekend van baby Pia wordt terugbe­taald in ons land, bevestigt minister Vandenbrou­c­ke

  Zolgensma, het peperdure medicijn dat in Vlaanderen bekend werd door de enorme SMS-actie voor baby Pia, wordt terugbetaald in België. Dat bevestigt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Terugbetaling van Zolgensma biedt belangrijke hoop voor kinderen met de zeldzame ziekte SMA en hun families. De therapie biedt aanzienlijke klinische vooruitgang en verbeterde levenskwaliteit. Maar tot nu toe was het prijskaartje dus duizelingwekkend.

Wetenschap & Planeet