‘Flatten the curve’: wat betekent dat? En zal het wel werken?
De strenge maatregelen die inmiddels in België, alsook in onze buurlanden gelden, hebben één gemeenschappelijk doel: ‘flatten the curve’ of de curve afvlakken. Maar wat betekent het eigenlijk? Moet je er echt voor thuis blijven? En zal het wel werken?
Flatten the curve – vrij vertaald naar ‘de curve zo vlak mogelijk houden’ – draait rond één duidelijke grafiek of curve. Het is een theoretische voorspelling die vertaald kan worden naar twee mogelijke scenario’s.
Ofwel is het een tamelijk steile curve wat betekent dat het aantal (wereldwijde) besmettingen met het coronavirus Covid-19 exponentieel stijgt: als er geen maatregelen genomen worden, verdubbelt het aantal geregistreerde gevallen met een constante snelheid waardoor het gezondheidssysteem zwaar overbelast wordt.
Een tweede – en weliswaar rooskleuriger – scenario is de vlakkere curve waarbij het aantal geregistreerde besmettingen gespreid wordt over een langere periode. Het totaal aantal besmettingen is voor beide scenario’s hetzelfde, de verspreiding wordt bij scenario twee slechts vertraagd: mitigatie.
Doel
Het doel van ‘flattening the curve’ is inmiddels duidelijk: het aantal besmettingen met het coronavirus zo laag mogelijk houden opdat het gezondheidssysteem niet overbelast wordt, zoals dat in Italië wél gebeurde. En om dat doel te bereiken, zetten landen isolatiestrategieën in.
Of die isolatiestrategieën zullen werken? De geschiedenis leert ons alvast van wel. Drew Harris, een gezondheidsonderzoeker aan de Thomas Jefferson University in Philadelphia geeft ons het volgende voorbeeld: ook op de Spaanse griep, een pandemie die in 1918-1919 het leven kostte aan zo’n 20 tot zelfs 100 miljoen levens, werd uiteenlopend gereageerd. Terwijl de Amerikaanse stad Philadelphia deed alsof er niets aan de hand was en grote parades liet doorgaan, paste St. Louis isolatiestrategieën toe, vergelijkbaar met de strategieën die nu gehanteerd worden: scholen werden gesloten, reizen werd afgeraden en men moest afstand van elkaar houden.
Het resultaat? In Philadelphia, waar men deed alsof zijn neus bloedde, zijn op zes maanden tijd zo’n 16.000 personen gestorven aan de Spaanse griep. In St. Louis, waar maatregelen golden, zijn slechts 2.000 doden gevallen: een achtste van het aantal slachtoffers in Philadelphia.
In dit dossier hebben we de belangrijkste vragen en achtergrondinformatie over het virus voor u gebundeld.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Maakt feromonenparfum jou écht onweerstaanbaar? Prof legt uit wat (niet) werkt
Ook al is Valentijn al even achter de rug, toch staan de sociale media - met TikTok op kop - vol met video’s over feromonenparfums. Het zou jou onweerstaanbaar maken voor het andere geslacht. Maar vallen vrouwen of mannen hierdoor echt voor jou in zwijm? En wat zijn die feromonen eigenlijk juist? Volgens hoogleraar Fysiologie Jan Hindrik Ravesloot is hier toch een geurtje aan. -
TV
STREAMINGTIP. ‘Love is Blind S4’: de liefde moet (soms) naar de oogarts
De ware liefde vinden, zonder dat je weet met wie je te maken hebt. Het klinkt zo’n beetje als de gemiddelde Tinder-date, maar de makers van Netflixshow ‘Love is Blind’ - waarvan het vierde seizoen vandaag start - hebben er wel een kijkcijferkanon mee beet. -
Spaargids.be
Hoe veilig zijn jouw centen bij de bank? En wat met buitenlandse instellingen?
De bankensector kan nog niet meteen opgelucht ademhalen na de noodovername van Credit Suisse. Het aandeel van Deutsche Bank zakt vandaag namelijk met 13 procent. Ook andere Europese banken noteren deze voormiddag verliezen. Hoe veilig is je geld op de bank, indien deze trend zich blijft verder zetten? Spaargids.be zocht het voor je uit. -
-
Tweakers
Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven. -
PREMIUM
Zeker 5% van de Belgen stopt met ademen in hun slaap: wat kan je doen tegen slaapapneu? En hoe kan je het herkennen?
Vandaag is de Dag van de Slaap, maar niet voor iedereen is slaap even evident. 5 tot 15 procent van de volwassen bevolking heeft last van slaapapneu, een aandoening waarbij je tijdens je slaap regelmatig stopt met ademen. Maar hoe weet je of je hier zelf last van hebt? En wat kan je ertegen doen? Longarts Fré Bauters (UZ Gent) beantwoordt de belangrijkste vragen. “Patiënten met deze risicofactor moeten extra opletten.” -
PREMIUM
Onze opinie. Waar wachten we nog op? Het is tijd dat België in lockdown gaat
Het is tijd dat België in lockdown gaat. Niet stilaan tijd, maar de hoogste tijd. Als je weet dat er een tsunami op je afkomt, wacht je toch ook niet op de eerste vloedgolf om jezelf in veiligheid te brengen? Na Italië en Spanje heeft gisteravond ook Frankrijk zichzelf vergrendeld. Waarop wacht België dan nog? Liever vandaag dan morgen, liever voorkomen dan niet meer te genezen. De kans is reëel dat de regering-Wilmès daartoe beslist, al was het maar omdat Parijs voor veel Walen en Brusselaars het ijkpunt is. Wat president Macron zegt, heeft in dit land meer impact dan wat Bart De Wever zegt, ook al denken ze precies hetzelfde. Dus ja, doe maar. Sluit ons op. Sluit ons af. En doe het nu meteen. -
Schokkend experiment met schimmels en brood gaat viraal op TikTok: “Was je handen voordat je eten aanraakt”
De Brit Gavin Wren ging onlangs viraal met een wetenschappelijk proefje op TikTok. Daarin wil hij te weten komen of een sneetje brood langer vers blijft wanneer je wel of niet jouw handen proper maakt. Het resultaat na net geen maand was duidelijk. “Ik moest stoppen omdat de stank niet meer te harden was na 27 dagen, ook al zaten ze in een plastic zak.” De video’s in kwestie zijn samen al meer dan 4 miljoen keer bekeken.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerRachel Karny