Filippo (28) enkele minuten na vrolijke selfie bedolven onder lawine bij gletsjerbreuk in Italië
Slechts enkele minuten voordat de Italiaanse bergbeklimmer Filippo Bari (28) zondag werd bedolven onder een lawine van ijs, sneeuw en gesteente, nam hij nog een vrolijke selfie vanaf de top van de Marmolada en stuurde die naar familieleden. “Kijk eens waar ik ben”, schreef hij erbij.
Bari, vader van een jongetje van 4 jaar, werd zondag met vele anderen bedolven tijdens de gletsjerbreuk op de hoogste berg in de Italiaanse Dolomieten. Zes anderen kwamen ook om het leven. Nog eens acht personen liggen in het ziekenhuis, van wie twee personen ernstig gewond zijn. Dertien mensen zijn nog vermist.
De burgemeester van het dorpje Isola Vicentina, waar Bari woonde, meldde maandag het overlijden van de twintiger in een bericht op Facebook. “Filippo glipte weg, de Marmolada hield hem bij zich. Isola Vicentina verzamelt zich rond moeder Emanuela, vader Beppe en zijn geliefde broer Andrea, zijn partner, zijn zoon en de hele familie”, schreef Francesco Gonzo. Hij plaatste de selfie van de alpinist bij het droevige bericht.
Bari’s broer Andrea vertelt op de Italiaanse televisie over de selfie. Hij zou hem zo’n twintig minuten voordat het noodlot toesloeg, hebben gemaakt. Volgens Andrea was zijn broer een ervaren alpinist wiens familie hem altijd zei voorzichtig te zijn in de bergen, “zeker bij deze (hoge, red.) temperaturen”. Hij zag zijn broer lachen op de foto. “Hij overleed terwijl hij deed wat hij liefhad.”
VIDEO. Hoe kan een gletsjer plots afbreken? Weervrouw Jill Peeters legt uit: “Recordtemperaturen hebben dit versterkt”
Oplopend dodental
Er zijn inmiddels zeven dodelijke slachtoffers teruggevonden. Zeker drie van hen hebben de Italiaanse nationaliteit, in een ander geval is zeker dat het om een Tsjech gaat. Daarnaast zijn acht personen naar het ziekenhuis gebracht. Twee van hen zijn in kritieke toestand. Het gaat om twee Duitsers, een 67-jarige man en een 58-jarige vrouw.
De reddingsdiensten vrezen dat het aantal slachtoffers nog verder kan oplopen. Aan de voet van het bergmassief, op de plaats waar de klimroutes starten, werden eerder zestien auto’s geteld waarvan de eigenaar nog niet was opgespoord. “We weten nog niet of de auto’s aan dode of vermiste personen toebehoren, of aan mensen die niets met het ongeval te maken hebben”, zei Maurizio Fugatti, president van de regio Trente.
Inmiddels wordt nog naar dertien vermisten gezocht: tien Italianen en drie Tsjechen. Bij de zoekactie wordt onder meer gebruik gemaakt van drones, helikopters en honden. De kans dat slachtoffers van de lawine nog levend worden teruggevonden, is volgens de reddingsdienst echter “zeer klein tot nihil”. Gisteren werd de zoektocht ernstig bemoeilijkt door zware stormen. Hierdoor moest de Italiaanse premier Mario Draghi zijn reis per helikopter naar het getroffen gebied staken en met de auto verder reizen.
Recordtemperaturen
Een dag voor de noodlottige lawine van ijs, sneeuw en rotsen in de Italiaanse Dolomieten, werd er een recordtemperatuur van 10 graden Celsius gemeten op de top van de Marmolada, met 3.300 meter de hoogste berg in het gebergte. Vermoedelijk speelden de warme temperaturen waar het noorden van Italië momenteel mee kampt - er is sprake van een vroege hittegolf - daarbij een belangrijke rol.
Experts denken namelijk dat er mogelijk een verband is tussen de warmte en de lawine. De gletsjer is volgens hen verzwakt door de opwarming van de aarde en krimpt al enkele jaren. Het ijs smelt gestaag weg. Wetenschappers vermoeden zelfs dat de gletsjer binnen 25 tot 30 jaar volledig zal verdwenen zijn. Het gebrek aan (winterse) neerslag de afgelopen maanden zorgde ervoor dat er geen isolerend laagje bovenop de gletsjer ligt. “De huidige omstandigheden waarin de gletsjer zich bevindt, komen overeen met augustus, niet begin juli”, zegt de Italiaanse wetenschapper Massimo Frezzotti.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM5
EERBETOON. Caroline Pauwels (1964 - 2022): “Zij was de eeuwige optimist”
-
10
Nieuw beeld van botsende sterrenstelsels voorspelt het lot van onze Melkweg
Een nieuwe telescopische foto toont twee verstrengelde sterrenstelsels die uiteindelijk over miljoenen jaren zullen samensmelten tot één. De botsing geeft een voorproefje van het uiteindelijke, vergelijkbare lot van ons eigen Melkwegstelsel. -
Spaargids.be
15 procent minder hypotheekaanvragen dan vorig jaar: koop je nu een woning of wacht je beter af?
Een woning kopen: wanneer doe je dat het best? Nu, in volle inflatiehausse en met een stijgende rente? Of later als de situatie weer is genormaliseerd? Een dilemma, want wanneer zullen de tijden weer ‘normaal’ zijn? Spaargids.be vroeg het aan John Romain, oprichter van financieel adviesbureau Immotheker finotheker. -
-
1
Van nadenken word je moe: Franse studie legt uit hoe dat komt (maar krijgt ook kritiek)
Wie zich een lange tijd moet concentreren, wordt daar moe van. Maar waarom is dat zo? In een studie in het vaktijdschrift ‘Current Biology’ wijzen Franse wetenschappers nu naar een overvloed aan de stof glutamaat in de hersenen. Die zou ervoor zorgen dat er mentale vermoeidheid optreedt en mensen meer impulsieve beslissingen maken. -
Juli was wereldwijd een van de warmste ooit gemeten
Afgelopen juli, met zijn extreme hittegolven, was wereldwijd de op twee na warmste juli ooit gemeten. Enkel juli 2016 en juli 2019 overtroffen de voorbije maand. Dat meldt de dienst voor klimaatverandering van Copernicus (C3S), het programma van de Europese Unie dat de aarde monitort. -
PREMIUM
Na tragedie in Alpen: klimaatopwarming slaat harder toe dan ooit in Italië. “Natuur wordt vernietigd door ons krankzinnig gedrag”
De Marmolada, ‘koningin van de Dolomieten’ en symboolberg voor klimaatwetenschappers, heeft zeker zeven doden geëist na een enorme lawine. In het noorden van Italië was het nooit eerder zo droog. De regering wil de noodtoestand uitroepen. “Het is ochot 4 juli. Het warmste moet nog komen”, zegt VTM-weervrouw en klimaatexpert Jill Peeters. -
Spaargids.be
Betere voorwaarden gevonden bij een andere bank? Zo stap je gratis over
107.000 Belgen veranderden afgelopen jaar van bank via de bankoverstapdienst ‘Bankswitching’. Waarom is het soms een goed idee om van bank te veranderen? En hoe werkt zo’n overstap precies? Spaargids.be legt uit.
4 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerstefan crama
Ann Verschueren
Janick De Meyer
Annette Van Meervelde