#extreemweer: kans op een supercel
Na een aantal dagen met tropische hitte kregen delen van Europa, waaronder ook ons land, te maken met een zeldzaam type onweer, genaamd de supercel. Voor deze beruchte ‘koning der buien’ is het altijd oppassen geblazen want hij staat vaak garant voor een overvloed aan regen, felle windstoten, hagel en als je echt pech hebt ook windhozen.
Als er hevig onweer voorspeld wordt en de juiste ingrediënten aanwezig zijn, dan vormt er zich soms een supercel. Dat is het zwaarste type onweer dat je op onze planeet kan tegenkomen. De naam werd ooit in de Verenigde Staten bedacht en is vrij simpel te verklaren. Een enkele onweersbui wordt een ‘cel' genoemd. Maar sommige zijn zo krachtig dat ze het voorvoegsel ‘super’ krijgen. Dat is niet voor niets. Een supercel zorgt niet enkel voor heel wat overlast in de vorm van grote hagelstenen en zware windstoten maar gaat ook veel langer mee dan een gewone onweersbui. Van een gewoon onweer ben je meestal in een uur af. Een supercel kan daarentegen tot 24 uur meegaan. Echt zware exemplaren zijn eerder zeldzaam in onze streken, maar lichtere verschijnen jaarlijks wel één of meerdere keren. Zo werd er gisteren nog een supercel gespot nabij Charleroi.
Een supercel kan alleen maar ontstaan wanneer er aan een aantal voorwaarden voldaan zijn. Allereerst moet er voldoende warmte en vocht aanwezig zijn onderaan in de atmosfeer. Dat zorgt voor veel energie en is de voedingsbron voor de supercel. Daarnaast moet de temperatuur hogerop ook flink wat kouder zijn dan die boven de grond. Hoe groter het verschil, hoe onstabieler de atmosfeer. Deze basis is in principe hetzelfde voor elk type onweer. De warme lucht boven het aardoppervlak zal stijgen en vormt vervolgens cumulonimbuswolken. Ook wel bekend als onweerswolken.
Maar bij een supercel is er nog een extra element nodig: windschering. Dat betekent dat de wind op verschillende hoogten uit een andere richting komt of met een andere snelheid waait, of zelfs beiden. Daardoor begint de lucht horizontaal te draaien. Wanneer deze horizontale rotatie in contact komt met de opwaartse stroom lucht van de onweerswolk zal zijn horizontale positie veranderen naar een verticale. Een supercel is dus een onweerswolk met een ronddraaiende kern. Die kern noemt met de mesocycloon.
Ontweert het vandaag ook bij jou? Stuur ons je videobeelden naar video@hln.be of via Whatsapp op 0474/74.65.02
Een supercel kan enorm worden. In de Verenigde Staten is het niet ongebruikelijk dat ze tot wel 18 km hoog zijn met een doorsnede tot 80 km. Dat is een wolk waarvan het ene uiteinde tot in Brugge komt en het andere tot in Hasselt. Maar bij ons zijn ze vaak minder imposant met een hoogte van meer dan 16 km en doorsnede van 30 km. Weliswaar nog steeds een pak groter dan een doorsnee onweersbui die maar tot 12 km hoogte gaat en in doorsnee 15 km is.
Maar niet enkel de grootte verraadt dat het om een supercel gaat, ook de vorm. Hij is namelijk makkelijk te onderscheiden van gewone onweersbuien. Die laatste lijken vanop een afstand gewoon op een rechtopstaande grotere versie van een stapelwolk. Een supercel daarentegen heeft wat weg van een kurkentrekker die schuin in de lucht hangt.
Velen denken bij het vallen van de term supercel ook al meteen aan windhozen. In theorie kan een supercel voor windhozen zorgen. Al is die kans zeer klein. Slechts 1 op 1000 onweerswolken groeit uit tot een supercel en bij maar 1 op 5 à 1 op 6 daarvan vormt er zich een windhoos. Jaarlijks komen er gemiddeld zo’n 3 tot 5 tot ontwikkeling in België. Al zijn de windhozen hier zelden zo destructief als degene aan de overkant van de Atlantische Oceaan.
Ook vandaag in de namiddag kan er nog een supercel ontstaan. Maar zelfs wanneer dit niet het geval is, moet je nog steeds oppassen voor een stevige ‘gewone’ onweersbui. Daarom heeft het KMI ook code geel afgekondigd voor het noorden en noordwesten van België van 15 uur tot 23 uur.
Bekijk ook: Onthutsende timelapse van supercel die vier tornado’s baarde
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Onweer verwacht: rukwinden tot 80 kilometer per uur mogelijk
Vlaanderen mag zich verwachten aan onweer. Deze namiddag ontwikkelen zich nieuwe onweersbuien, vooral in het noorden en het noordwesten van het land. Die kunnen gepaard gaan met veel neerslag in korte tijd, hagel en ook rukwinden tot 80 kilometer per uur, zo meldt het KMI. -
PREMIUM
Onweer en supercel voorspeld, maar weerman David Dehenauw tempert: “Paniek is niet nodig”
Het kwik klimt tot boven de 30 graden, de wind voelt alsof iemand met een haardroger in je gezicht blaast en dan weet je: we zetten ons maar beter schrap voor een stevig warmteonweer. Afgelopen nacht was er en vandaag is er zelfs kans op een ‘supercel’, maar paniek is onnodig. “De kans dat die resulteert in een windhoos of hagelstenen van 5 centimeter is miniem”, zegt KMI-weerman David Dehenauw. -
Een witte handtas is altijd stijlvol en feestelijk: zo hou je hem het langste mooi
Witte laarsjes blijven een modeding, maar wie echt mee wil zijn zwaait deze zomer een witte handtas om de arm. Of je nu gaat voor een praktische crossbodybag, een feestelijke clutch of een comfortabele schoudertas: een witte tas geeft elke outfit een frisse twist. Hebben! -
-
Spaargids.be
Ben je 54 jaar en doe je aan pensioensparen? Maak deze grove fout dan zeker niet
54-jarigen die aan pensioensparen doen, denken maar beter twee keer na over het bedrag dat ze dit jaar storten. Het kan bepalend zijn voor de sommen die ze de volgende tien jaar mogen storten en het fiscale voordeel dat ze daarbij genieten. Spaargids.be legt uit hoe de vork aan de steel zit. -
Is jouw handtas ook een rommeltje? Met deze 4 handige tips schep je orde in de chaos
Je portefeuille, smartphone, bril, notitieboekje, flesje water, make-up … Je zou kunnen zeggen dat je handtas een mini-supermarkt is. Helaas wordt het daarom ook al snel een rommeltje. Tijd voor orde in de chaos? Wij helpen jou een handje op de goede, en vooral georganiseerde, weg. -
Hoe ontstaat een bierbuik? En wat kan je eraan doen?
Drink je af en toe graag een biertje, dan heb je waarschijnlijk wel al lachend de waarschuwing gehoord “dat je moet oppassen voor een bierbuik”. Maar klopt het ook dat het overmatig drinken van bier je effectief met extra buikvet opzadelt? Of verklaren we het pintje ten onrechte schuldig voor die zwembandjes? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters zoekt het uit. -
5
IN BEELD. Zonnebaden op rotsen in plaats van ligstoel: waterpeil Gardameer drastisch gezakt
Hitte en droogte teisteren al maanden het noorden van Italië. Als gevolg kreunen belangrijke rivieren, zoals de Po, onder historisch lage waterstanden. Dat bedreigt dan weer de oogst van veel Italiaanse boeren. En dus hebben de autoriteiten beslist om op gezette tijden water uit meren naar de rivier te laten vloeien. De waterstanden van de meren dragen hiervan de gevolgen. In het Gardameer staat het water nu al ruim een meter lager dan normaal. Grote vlaktes kale rotsen zijn zichtbaar geworden. Wie hiervan de dupe is? Verhuurders van ligstoelen. Want wie huurt nu een dure ligstoel wanneer er even verderop op de rotsen voldoende plaats is om gratis een handdoek uit te rollen?
8 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerFatima Dirkx
Ann Verschueren
robert van nuffel
Daniel Corstjens
Ferencs Farkas