De elektriciteitscentrale Belchatow in Polen.
Volledig scherm
De elektriciteitscentrale Belchatow in Polen. © AP

Europa’s vuilste energiecentrale gaat dicht

De meest vervuilende elektriciteitscentrale in Europa, de enorme Belchatow-centrale in Polen, kondigt aan dat ze gaat sluiten. Dat is een belangrijke stap in de groene transitie van het land.

5 reacties

 • Ivan De Smedt

  3 dagen geleden
  Oe? Was die nog steeds niet dicht? En wij maar xtra betalen voor het 'milieu'...
 • piet devlieger

  7 dagen geleden
  Niet mee inzitten. Er staan er nog een paar in het groene Duitsland ook en België zal ook zijn groen steentje bijdragen met een paar gascentrales.
 • Danny Schoofs

  7 dagen geleden
  Lol, is net zoals de LEZ-zone, die enkel telt voor personenwagens, maar niet voor treinen, boten & vliegtuigen, die pas in 2060 50% elektrisch pogen te zijn...
 • Herbert Verbeeck

  7 dagen geleden
  Dat zijn nogal eens akkoorden hé, tegen 2030, of zeg maar 2036, met wat vertragingen a la Belgische kerncentrales zal het dichtbij 2045 lopen...
 • cor vermonden

  7 dagen geleden
  Nog zeker twintig jaar in bedrijf, om U groen te lachen.
 1. België krijgt er twee of drie gascentrales bij: “Onmogelijk te aanvaarden”, reageren milieubewegingen

  België krijgt er twee of drie gascentra­les bij: “Onmogelijk te aanvaarden”, reageren milieubewe­gin­gen

  De komende jaren worden in ons land twee of drie nieuwe gascentrales gebouwd. Dat heeft de ministerraad beslist. De nieuwe gascentrales moeten ervoor zorgen dat het licht blijft branden als in 2025 de kerncentrales sluiten, en dat ons land de overstap naar hernieuwbare energie kan maken. De milieubewegingen reageren scherp op het CRM-mechanisme, dat door Groen-minister Tinne Van der Straeten en de regering werd goedgekeurd. “Subsidies voor fossiele brandstoffen kunnen we onmogelijk aanvaarden”, klinkt het.

Wetenschap & Planeet