ShutterStock
Volledig scherm
© ShutterStock

Epidemioloog Oxford: “Coronavirus kan al jaren gesluimerd hebben. En het lijkt er steeds meer op dat het niet in China ontstond”

Het nieuwe coronavirus zou al veel langer kunnen bestaan dan we denken. Dat zegt epidemioloog Tom Jefferson van de universiteit van Oxford in de Britse krant The Telegraph. De wetenschapper gelooft dat het net als veel andere virussen al in sluimertoestand over de hele wereld verspreid geweest kan zijn, wachtend op de ideale omstandigheden om uit te breken.

19 reacties

 • Marc Crombé

  2 jaar geleden
  Het komt van Wuhan, dan komt het uit de riolen, dan weer uit China, dan van labo, dan vanop de markt, dan van de vleermuizen, vraag mij af wat ze willen verstoppen met rond de pot te draaien
 • bart vansteenkiste

  2 jaar geleden
  de enige goede verklaring is voor de zwakken is dat iedereen veel te proper is en met de minste klacht pillen slikt , ze kunnen geen stof zien liggen , er zijn er die snachts opstaan om te kuizen , en dan vragen ze zich af hoe het komt dat ze ziek worden , veel te veel gewoon , maar u lichaam is zo afgesteld op de goede hygiëne dat ze niet meer kunnen reageren op een virus die boosaardig is , gezond eten of leven of sporten wil nog niet alles zeggen dat u weerstand hebt ver van.
 • Christine Laevers

  2 jaar geleden
  De tijd zal het uitwijzen. De ideale omgeving en context inderdaad. Draai dan de rollen om en ga na in welke context mensen een belangrijk deel van hun natuurlijke immuniteit verliezen: grote steden, stress, te veel medicatie, rotzooi eten ?
 • Gino Denil

  2 jaar geleden
  Virussen muteren de hele tijd. Een virus kan dus perfect een hele tijd al onder de bevolking zijn en op een bepaald moment evolueren tot een hele besmettelijke vorm. Het is zelfs veel waarschijnlijker dan dat een virus van een dier op de mens overspringt en in één klap zo goed aan de mens aangepast en zo besmettelijk is. Dat zou nog verwonderlijker zijn.
 • Steven Nevets

  2 jaar geleden
  En toevallig nog een nieuwe manier van testen ook sinds begin crisis. De modellen waarop men zich baseerde voor de lock down waren er van het begin naast.

Wetenschap & Planeet