De solitaire planeet bevindt zich op zo'n 20 lichtjaren van de aarde.
Volledig scherm
De solitaire planeet bevindt zich op zo'n 20 lichtjaren van de aarde. © Creative Commons/Max Pixel

Enorme 'losgeslagen' planeet met mysterieuze gloed verstomt astronomen

Wetenschappers hebben voor het eerst radiostraling ontdekt van een "object van planetaire massa" buiten ons zonnestelsel, dat niet bij een ster hoort. Het hemellichaam, bijna 13 keer zwaarder en 20 procent groter dan Jupiter, zweeft in zijn eentje door de ruimte op zo'n 20 lichtjaren van de aarde.

20 reacties

 • kevin van wauwe

  4 jaar geleden
  planet x (Niburu) opzoeken die handel .
 • Bob Bluekens

  4 jaar geleden
  Ik zou me vooral niet druk maken 20 lichtjaar is 6 keer zover als het dichtstbijzijnde
 • Daniel Patteet

  4 jaar geleden
  Niburi is een verhaaltje/fabeltje Rudy Liessens..
 • Pieter De Koninck

  4 jaar geleden
  En waarom kan die op zijn eentje een beetje rondzweven?
 • rudy liessens

  4 jaar geleden
  Is dit mischien de geheimzinnige planeet x (Niburu)
 1. Nog geen verbod op besproeien gazon en auto wassen: “Als er tegen eind oktober geen druppel regen is gevallen, wordt situatie wel acuut”
  Play
  Droogte
  153

  Nog geen verbod op besproeien gazon en auto wassen: “Als er tegen eind oktober geen druppel regen is gevallen, wordt situatie wel acuut”

  De adviesgroep Droogte heeft geen bijkomende maatregelen voorgesteld in de strijd tegen de droogte. “De situatie is wel degelijk ernstig, maar we blijven in code oranje”, aldus Katrien Smet, woordvoerster van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Dat beaamde Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vanavond in ‘Terzake’. “De situatie is ernstig, maar niet precair. Als er tegen eind oktober geen druppel regen is gevallen, wordt de situatie wel acuut.”
 2. Wetenschappers ontdekken exoplaneten waarop aards leven mogelijk is
  Wetenschap & planeet

  Wetenschap­pers ontdekken exoplane­ten waarop aards leven mogelijk is

  Wetenschappers van de Cambridge University hebben zopas bekendgemaakt dat ze een aantal exoplaneten – planeten buiten ons zonnestelsel – hebben ontdekt waarop de omstandigheden zo gunstig zijn dat er aards leven kan ontstaan. Zo staat in het wetenschappelijke tijdschrift Science Advances te lezen. “Het brengt ons een beetje dichterbij het antwoord of we alleen in het universum zijn", klinkt het.
 3. Minder gas verbruiken deze winter? Deze vijf stappen kan je nu al zetten
  Mijnenergie

  Minder gas verbruiken deze winter? Deze vijf stappen kan je nu al zetten

  De onzekerheid rond de aardgasbevoorrading vanuit Rusland weegt sterk op de internationale energiemarkten en bijgevolg ook op jouw aardgasfactuur. Dat effect laat zich tijdens de zomer gelukkig minder voelen, maar belooft in de winter hard aan te komen. Om jouw aardgasverbruik en bijgevolg ook jouw aardgasrekening te beperken, kan je nu al de nodige stappen ondernemen. Mijnenergie.be bundelt vijf praktische tips.
 1. Wie gaat dit seizoen helemaal ontploffen? Drie van onze clubwatchers kijken vooruit
  Gouden 11
  4

  Wie gaat dit seizoen helemaal ontploffen? Drie van onze clubwat­chers kijken vooruit

  De Jupiler Pro League is weer volop bezig en dat betekent dat ook de Gouden 11 terug is. Speel mee met onze sportgame en bewijs dat jij het meeste weet over het Belgische voetbal. Tijdens de eerste zes speeldagen zijn er nog geen prijzen te winnen, omdat de transferperiode nog bezig is. Maar je kunt wel al volop sleutelen aan jouw team. Wij vroegen aan drie van onze clubwatchers wie we in de gaten moeten houden.

Wetenschap & Planeet