Enorme ijsberg ter grootte van Rome afgebroken van Antarctica
In het oosten van Antarctica is een enorme ijsberg ter grootte van de stad Rome afgebroken. De 1.200 vierkante kilometer grote kolos zou midden maart de verbinding met het vasteland zijn verloren. Dat meldt de Britse krant ‘The Guardian’ op basis van poolonderzoekers. Eerder had het Amerikaanse National Ice Centre al bevestigd dat de ijsberg - voorheen bekend als de Conger Ice Shelf - was losgeraakt.
Volgens NASA-deskundige Catherine Colello Walker gaat het om “een van de meest significante breuken in Antarctica sinds het begin van de jaren 2000". Hoewel de onderzoekster geen grote gevolgen verwacht, waarschuwde ze dat het “een teken is van wat komen kan.”
De Conger Ice Shelf was al sinds ongeveer 2005 aan het krimpen, maar slechts heel geleidelijk. “Pas in het begin van de jaren 2020 nam het tempo aanzienlijk toe”, aldus Walker. Op 4 maart van dit jaar was het oppervlak van de ijsberg nog maar half zo groot als in januari. Volgens satellietgegevens begon de kolos kort daarna te bewegen.
Zeespiegel
Matt King, die aan het hoofd staat van een Antarctisch onderzoekscentrum in Australië, gaat er niet van uit dat het afbreken van de ijsplaat zal leiden tot een sterke stijging van de zeespiegel, omdat de gletsjer erachter klein is. “Maar we zullen meer ijsplaten zien afbreken door de opwarming van de aarde”, zei King tegen ‘The Guardian’. “We zullen enorme ijsbergen zien afbreken, veel groter dan deze, genoeg om het mondiale zeeniveau aanzienlijk te doen stijgen.”
Oost-Antarctica heeft momenteel te kampen met “uitzonderlijke en ongekende hitte”, aldus de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). Op 18 maart werd min 12,2 graden gemeten op het onderzoeksstation Concordia. Dat is 40 graden warmer dan het gemiddelde voor deze regio in deze tijd van het jaar en 20 graden meer dan het vorige record in maart.
Koudste regio ter wereld
De hele regio wordt eigenlijk beschouwd als de droogste, winderigste en koudste regio ter wereld. De reden voor de ongekende temperaturen was een “atmosferische rivier”, legden meteorologen uit.
Een atmosferische rivier is een band van met vocht verzadigde lucht enkele kilometers boven het aardoppervlak die warmte en vocht transporteert. Meer onderzoek is nu nodig, benadrukten vele deskundigen - ook om een mogelijk verband met het afbreken van het ijs te verduidelijken.
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“In een stofvrij huis komt een spin minder graag”: experts geven advies om spinnen buiten te houden
Voor wie denkt dat spinnen alleen in de herfst in huis te vinden zijn, hebben we slecht nieuws. Huisspinnen duiken immers ook opvallend vaker op in maart, wanneer het warmer wordt. De grijze huisspin kan de winter immers overbruggen en wordt nu weer actiever. Wim Veraghtert, expert in ongewervelde dieren bij Natuurpunt, legt uit hoe een spin leeft én hoe je de achtpotigen op een ietwat vriendelijke manier uit je buurt houdt. Klinisch psychologe Marieke Impens legt dan weer uit hoe je van een spinnenfobie verlost raakt. -
TV
STREAMINGTIP. ‘Love is Blind S4’: de liefde moet (soms) naar de oogarts
De ware liefde vinden, zonder dat je weet met wie je te maken hebt. Het klinkt zo’n beetje als de gemiddelde Tinder-date, maar de makers van Netflixshow ‘Love is Blind’ - waarvan het vierde seizoen vandaag start - hebben er wel een kijkcijferkanon mee beet. -
Wetenschappers verklaren bizar tempo van ruimteobject Oumuamua
In 2017 zoefde Oumuamua door ons zonnestelsel. Het eerste gekende ruimteobject dat afkomstig was van een ander zonnestelsel is sindsdien onderwerp van fascinatie, niet alleen omwille van de bizarre sigaarachtige vorm, maar ook omdat Oumuamua merkwaardig genoeg versnelde naarmate hij zich verder van de zon verwijderde. -
-
3
Gewicht verliezen met botox? Experts waarschuwen voor nieuwe trend: "Je kan er wel degelijk aan sterven”
Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) maakt zich zorgen over een nieuwe behandeling met botox. Daarbij laten mensen botox in hun maag spuiten, om zo gewicht te verliezen. Werkt zoiets echt? En wat zijn de mogelijke risico’s? Wij vroegen het aan toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven). -
Mijntelco
Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn. -
Tuberculose binnenkort weer dodelijkste infectieziekte ter wereld
Tuberculose (tbc) is goed op weg om weer de dodelijkste infectieziekte ter wereld te worden. Door de coronacrisis, de oorlog in Oekraïne en de vluchtelingenstroom verspreidt de ziekte zich opnieuw gemakkelijker. Daarvoor waarschuwt Damiaanactie, niet toevallig op wereldtuberculosedag. Uit de meest recente cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat het aantal diagnoses in 2021 wereldwijd met 5 procent is gestegen. -
PREMIUM
Nieuwe neusspray tegen migraine goedgekeurd in VS: “Een echte doorbraak voor de 1 op 5 Belgen die last hebben van migraine”
Pfizer meldt dat hun neusspray tegen migraine Zavzpret net door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) is goedgekeurd. “Een belangrijke doorbraak voor mensen die vrij van pijn willen zijn”, jubelt het persbericht. Is dit nieuwe medicijn echt een medische doorbraak? Hoeveel mensen hebben nu precies last van migraine? Kan je een migraine voorkomen? En wat doe je het beste als je een aanval hebt? Hoe dat allemaal zit, vroegen we aan neuroloog Jan Versijpt (UZ Brussel).